Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Οι Παλαιστίνιοι διέταξαν να εκκενώσουν τμήματα της Ράφα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (AP) — Ο ισραηλινός στρατός διέταξε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους τη Δευτέρα να Ράφα, η νότια πόλη της Γάζας Μια χερσαία εισβολή που υποσχόταν εδώ και καιρό πρέπει να αρχίσει για την εκκένωση της περιοχής, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να είναι επικείμενη.

Η ανακοίνωση περιπλέκει τις ύστατες προσπάθειες διεθνών διαμεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της CIA, να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός. Η μαχητική ομάδα της Χαμάς και το Κατάρ, βασικός μεσολαβητής, έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάληψη της Ράφα – στα σύνορα με την Αίγυπτο – θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα παροτρύνει το Ισραήλ να αποφύγει την εισβολή.

Ωστόσο, το Ισραήλ περιέγραψε τον Ράφα ως τον τελευταίο σημαντικό Προπύργιο της Χαμάς μετά από επτά μήνες πολέμουΚαι οι ηγέτες της έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η εισβολή είναι απαραίτητη για να νικηθεί η ισλαμική μαχητική ομάδα.

Ο αντισυνταγματάρχης Nadav Shoshani, εκπρόσωπος του στρατού, είπε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι διατάχθηκαν στην κοντινή ανθρωπιστική ζώνη Muazi που έχει κηρυχθεί από το Ισραήλ. Είπε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια «επιχείρηση περιορισμένου σκοπού» και δεν μπορεί να πει εάν ήταν η αρχή μιας ευρύτερης εισβολής στην πόλη. Όμως η 7η Οκτωβρίου και η Πρωτοφανής επίθεση της Χαμάς στο νότιο ΙσραήλΤο Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την χερσαία εισβολή, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ότι το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να δράσει στη Ράφα. Την Κυριακή, η Χαμάς εξαπέλυσε μια φονική επίθεση με ρουκέτες από την περιοχή της Ράφα που σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Σοσάνι είπε ότι το Ισραήλ δημοσίευσε έναν χάρτη της ζώνης εκκένωσης και εκδίδονταν εντολές μέσω φυλλαδίων, μηνυμάτων κειμένου και ραδιοφωνικών εκπομπών. Είπε ότι το Ισραήλ έχει επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Muwasi, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σκηνών, τροφής και νερού.

READ  Η Γερουσία της Μινεσότα διορθώνει νομοσχέδια για την απαγόρευση μεταμοσχεύσεων, τις αμβλώσεις και το άσυλο για τρανς

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι θα ενεργήσει “με ακραία βία” εναντίον των μαχητών στον κοινωνικό ιστότοπο X και προέτρεψε τους ανθρώπους να φύγουν αμέσως για τη δική τους ασφάλεια.

Το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει τη Ράφα Έγινε παγκόσμιος συναγερμός Επειδή έχει τη δυνατότητα να βλάψει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν καταφύγει εκεί.

Περίπου 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι – περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της Γάζας – είναι παγιδευμένοι μέσα στην πόλη και τα περίχωρά της. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αλλού στην επικράτεια για να γλιτώσουν από τις ισραηλινές επιθέσεις. Ζουν σε πυκνοκατοικημένες κατασκηνώσεις σκηνών, υπερχειλισμένα καταφύγια του ΟΗΕ ή υπερπλήρη διαμερίσματα και βασίζονται στη διεθνή βοήθεια για τρόφιμα, με ανάπηρα συστήματα υγείας και ιατρική υποδομή.

Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ που έχει βοηθήσει εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη για δεκαετίες, προειδοποίησε τη Δευτέρα για τις καταστροφικές συνέπειες της επίθεσης στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ταλαιπωριών και θανάτων αμάχων. Η υπηρεσία είπε ότι δεν μπορούσε να παραμείνει στη Ράφα για όσο το δυνατόν περισσότερο για να συνεχίσει να παρέχει σωτήρια βοήθεια.

Το πέρασμα της Ράφα της Αιγύπτου, το κύριο σημείο διέλευσης για βοήθεια στη Γάζα, βρίσκεται στη ζώνη εκκένωσης. Το πέρασμα ήταν ανοιχτό τη Δευτέρα μετά από ισραηλινή εντολή.

Ωστόσο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου Επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι θα κινηθεί προς την πόλη «με ή χωρίς συμφωνία» για να πετύχει τον στόχο της να καταστρέψει τον στρατό. Μαχητική ομάδα Χαμάς.

Τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «τορπιλίζει» τη συμφωνία των ομήρων και ότι δεν υποχωρεί από τις «σοβαρές απαιτήσεις» της, ενώ δεν επιτρέπει στους μαχητές να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γάζας. Σε μια φλογερή ομιλία την Κυριακή το απόγευμα για την ετήσια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της χώρας, απέρριψε τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου, λέγοντας ότι «αν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του».

READ  Οι Βίκινγκς παίρνουν μια δεύτερη επιλογή στον 1ο γύρο στο εμπόριο με τους Τεξανούς

Αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Associated Press ότι το Ισραήλ προσπαθεί να πιέσει την ομάδα να κάνει παραχωρήσεις στην κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι δεν θα αλλάξει τις απαιτήσεις της. Η Χαμάς θέλει τον τερματισμό του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την ανοικοδόμηση της περιοχής με αντάλλαγμα τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούν οι μαχητές.

Ο Σοσάνι δεν θα πει εάν η επερχόμενη επιχείρηση στη Ράφα θα είναι απάντηση στην επίθεση της Χαμάς της Κυριακής, η οποία ανάγκασε το Ισραήλ να κλείσει το κύριο συνοριακό πέρασμά του για βοήθεια. Είπε ότι το γεγονός ότι άλλα σημεία διέλευσης είναι λειτουργικά δεν θα επηρεάσει την ποσότητα της βοήθειας που έρχεται στη Γάζα.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές τη Δευτέρα εάν θα σχολίαζε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να μην εισβάλουν. Η εντολή εκκένωσης συντονίστηκε με την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος, ο στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, έχει πει ότι θα απειλήσει μια ισραηλινή στρατιωτική κατάληψη των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου -τα οποία πρέπει να αποστρατικοποιηθούν- ή οποιαδήποτε κίνηση για την ώθηση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο. Συνθήκη ειρήνης τεσσάρων δεκαετιών με το Ισραήλ.

Στη Ράφα, οι άνθρωποι το πρωί της Δευτέρας έλαβαν φυλλάδια στα αραβικά με λεπτομέρειες ποιες γειτονιές έπρεπε να εγκαταλείψουν και πού επεκτάθηκαν οι ανθρωπιστικές ζώνες. Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας θα επεκταθούν από το Deir al-Balah στα βόρεια μέχρι την καρδιά της πόλης Khan Younis στη μέση της Λωρίδας της Γάζας, ανέφεραν οι επιβάτες.

«Όποιος βρεθεί κοντά σε μαχητικές οργανώσεις θέτει τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του σε κίνδυνο. Για την ασφάλειά σας, (Στρατός) σας προτρέπει να εκκενωθείτε αμέσως στην εκτεταμένη ανθρωπιστική ζώνη», ανέφερε.

READ  Ο Liddell Grant, ένας άνδρας από το Τέξας που είχε συλληφθεί στο παρελθόν για θανατηφόρο πυροβολισμό, αθωώθηκε σε μια υπόθεση θανατηφόρου μαχαιρώματος.

Αφού οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα έλαβαν φυλλάδια, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις επιλογές τους. Οι περισσότεροι είπαν ότι δεν ήθελαν να ταξιδεύουν μόνοι τους και προτιμούσαν να ταξιδεύουν ομαδικά.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εδώ και τώρα πρέπει να επιστρέψουν, αλλά κανείς δεν μένει εδώ και δεν είναι ασφαλές», είπε ο Nidal Aljanin στο Associated Press τηλεφωνικά.

Ο Αλσανίν, πατέρας πέντε παιδιών, εργάζεται για μια διεθνή ομάδα βοήθειας και μετακόμισε στη Ράφα από το Μπείτ Χανούν στο βορρά στην αρχή του πολέμου. Είπε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν επειδή τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν πυροβολήσει εναντίον Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια προηγούμενων εντολών εκκένωσης.

Ο Αλζάνιν είπε ότι είχε ετοιμάσει τα έγγραφα και τις βαλίτσες του, αλλά θα περίμενε 24 ώρες πριν μεταφερθεί σε άλλους. Είπε ότι είχε έναν φίλο στο Khan Yunis που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να στήσει μια σκηνή για την οικογένειά του.

Κάποιοι όμως λένε ότι είναι πολύ κουρασμένοι και δεν μπορούν να δραπετεύσουν ξανά μετά από μήνες καταστροφής.

Η Sahar Abu Nahel μετακόμισε στη Ράφα με 20 μέλη της οικογένειάς της, ο σύζυγός της έχει τεθεί υπό κράτηση από το Ισραήλ και ο γαμπρός της εξαφανίστηκε, είπε.

«Πού να πάω; Δεν έχω ούτε χρήματα ούτε τίποτα. Είμαι πολύ κουρασμένη όπως τα παιδιά (μου)», είπε, σκουπίζοντας τα δάκρυα από τα μάγουλά της. “Ίσως είναι πιο τιμητικό για εμάς να πεθάνουμε. Είμαστε ταπεινωμένοι”, είπε.

___

Ο Μρουέ αναφέρει από τη Βηρυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *