Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ο Κερέμ Σαλόμ ανοίγει ξανά μέσα στη Γάζα μετά από επίθεση με ρουκέτες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (AP) — Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι άνοιξε ξανά το πέρασμα Kerem Shalom στη Γάζα αφού παρέμεινε κλειστό για αρκετές ημέρες, αλλά ο ΟΗΕ. Κατά τη στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στην περιοχή.

Το πέρασμα Kerem Shalom μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ έκλεισε το Σαββατοκύριακο μετά από επίθεση με ρουκέτα της Χαμάς που σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά και σκότωσε μια ισραηλινή διμοιρία αρμάτων μάχης την Τρίτη. κατέλαβε το κοντινό πέρασμα της Ράφα Μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, αναγκάστηκε να κλείσει. Οι δύο εγκαταστάσεις είναι τα κύρια σημεία εισόδου για τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας.

Η ισραηλινή εισβολή δεν φαίνεται να είναι η αρχή μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στην πόλη Ράφα, την οποία το Ισραήλ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί. Ωστόσο, αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν ότι ένα παρατεταμένο κλείσιμο των δύο διελεύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των ροών βοήθειας και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπου ο ΟΗΕ. “απόλυτος λιμός” Συμβαίνει ήδη στον Βορρά.

Η Αμερική έχει ανασταλεί Εξαγωγή κοχυλιών προς το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών ότι το Ισραήλ πλησίαζε σε απόφαση να εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, διευρύνοντας περαιτέρω το ρήγμα μεταξύ των δύο στενών συμμάχων.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται παγιδευμένοι στη Ράφα. Πολέμησε και έφυγε σε άλλα μέρη. Το Ισραήλ λέει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς και χρειάζεται μια ευρεία επίθεση εκεί για να ακρωτηριάσει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της οργάνωσης.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ εν τω μεταξύ εντείνουν τις προσπάθειες για να κλείσουν τα κενά Πιθανή συμφωνία Τουλάχιστον προσωρινή κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση κάποιων ακόμη Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. Το Ισραήλ έχει συνδέσει την επαπειλούμενη επιχείρηση της Ράφα με την τύχη αυτών των συνομιλιών. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έχει περιοδεύσει στην περιοχή για συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

READ  Ο Nick Sorenson φέρνει τον Brandon Staley στα 49ers μετά την πρόσληψη του NBC Sports Bay Area & California

Με την κατάληψη της Ράφα, το Ισραήλ ελέγχει τώρα όλα τα περάσματα της Γάζας για πρώτη φορά από τότε που απέσυρε στρατεύματα και εποίκους από το έδαφος πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, αν και έχει διατηρήσει τον αποκλεισμό με τη συνεργασία της Αιγύπτου. Το πέρασμα της Ράφα ήταν μια σημαντική οδός για ανθρωπιστική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου και είναι το μόνο σημείο εισόδου και εξόδου των ανθρώπων. Το Kerem Shalom είναι ο κύριος τερματικός σταθμός φορτίου της Γάζας.

Παλαιστίνιοι γιατροί περιθάλπουν ένα κορίτσι που τραυματίστηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας στο Νοσοκομείο του Κουβέιτ στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα, νότια Γάζα, Τρίτη 7 Μαΐου 2024. (AP Photo/Ramez Habboub)

Ο Carl Schau, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, δήλωσε στο Associated Press ότι ο οργανισμός έχασε την πρόσβαση στην αποθήκη τροφίμων της στη Γάζα στη Ράφα, η οποία είπε ότι «αναφέρθηκε ως απαγορευμένη ζώνη».

«Κατανοούμε ότι είναι ακόμα εκεί, αλλά ανησυχούμε πολύ για τη λεηλασία», είπε ο Σάουμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον γειτονικό Λίβανο, όπου έχει ήδη λεηλατηθεί μια αποθήκη υλικοτεχνικής υποστήριξης του ΟΗΕ στη Ράφα. Είπε ότι το WFP κατάφερε να εξασφαλίσει μια αποθήκη στο Deir al-Bala στην κεντρική Γάζα, αλλά δεν την είχε ακόμη εφοδιάσει με τρόφιμα.

Δημοσιογράφοι του Associated Press ανέφεραν σποραδικές εκρήξεις και πυροβολισμούς στο πέρασμα της Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων εκρήξεων νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Το απόγευμα της Τετάρτης, τα αρχεία του νοσοκομείου έδειξαν ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά πυρά πυροβολικού έπληξαν τμήμα της κεντρικής Ράφα, όπου το Ισραήλ δεν κάλεσε τους Παλαιστίνιους να φύγουν πριν από την καταστολή του. Ο στρατός δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Ένας ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς εκτόξευσε άγνωστους πυραύλους στο Κερέμ Σαλόμ την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας έναν προηγούμενο ισχυρισμό της μαχητικής οργάνωσης. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς. Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του εν αναμονή επίσημης ανακοίνωσης, είπε ότι η επίθεση θα δυσκολέψει τη συνέχιση της παροχής βοήθειας, αλλά η διάβαση θα ανοίξει ξανά την Πέμπτη.

READ  Ο πρώην βοηθός του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, οδηγείται στη φυλακή μετά από ιστορική υπόθεση περιφρόνησης

Η COGAT, το ισραηλινό στρατιωτικό όργανο που είναι υπεύθυνο για τις Παλαιστινιακές υποθέσεις πολιτών, είπε ότι η διάβαση Kerem Shalom άνοιξε ξανά νωρίς την Τετάρτη και δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει φορτηγά βοήθειας να εισέρχονται στο τμήμα μήκους 1 χιλιομέτρου (μισό μίλι). Το βίντεο έδειχνε το φορτίο τους να ξεφορτώνεται. Συνήθως, οι Παλαιστίνιοι οδηγοί από την άλλη πλευρά της διάβασης υποχρεούνται να παραλάβουν βοήθεια αφού την αφήσουν και να την οδηγήσουν σε σημεία διανομής εντός της Γάζας. Το βίντεο δεν δείχνει την έλξη βοήθειας.

Η Τζουλιέτ Ντούμα, διευθύντρια επικοινωνιών της UNRWA, δήλωσε από το απόγευμα της Τετάρτης ότι δεν είχε φτάσει βοήθεια και ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ αναγκάστηκε να μεριμνήσει με μερίδα καυσίμων που εισάγονταν μέσω της Ράφα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι τουλάχιστον 46 ασθενείς και τραυματίες που επρόκειτο να αναχωρήσουν την Τρίτη για ιατρική περίθαλψη έχουν αποκλειστεί.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ενίσχυσαν την ανθρωπιστική βοήθεια τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το Ισραήλ ήρε ορισμένους περιορισμούς και άνοιξε πρόσθετα περάσματα στο βορρά υπό την πίεση του στενότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι το κλείσιμο της Ράφα, το μόνο σημείο εισόδου για καύσιμα για φορτηγά και γεννήτριες, θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες και ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η βόρεια Γάζα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Πλήρης πείνα».

Ο Schau του WFP είπε ότι κάποια τρόφιμα είχαν παραδοθεί στο βορρά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Όταν σηκωθήκαμε εκεί, οι άνθρωποι βγήκαν από τα ερείπια τόσο αδύναμοι που δεν μπορούσαν να κουβαλήσουν κουτιά με τρόφιμα», είπε, προσθέτοντας ότι η αύξηση των μολυσματικών ασθενειών στα παιδιά θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση στο βορρά.

READ  ΒΕΡΜΟΝΤ: Παραμένει σε ισχύ σήμερα το απόγευμα η παρακολούθηση των πλημμυρών εν μέσω των προσπαθειών διάσωσης από τις πλημμύρες που άφησαν νεκρό έναν άνθρωπο

«Είναι ένας συνδυασμός εκτεταμένης ασθένειας και σοβαρού υποσιτισμού που είναι ένα θανατηφόρο κοκτέιλ», είπε.

Η COGAT είπε ότι 60 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν από τη βόρεια διάβαση την Τρίτη. Πριν από τον πόλεμο, περίπου 500 φορτηγά έμπαιναν στη Γάζα κάθε μέρα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν οι μαχητές της Χαμάς έσπασαν την άμυνα του Ισραήλ σάρωσε τις κοντινές στρατιωτικές βάσεις και τις αγροτικές κοινότητεςΣκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και απήγαγε άλλους 250. Η Χαμάς πιστεύεται ότι κρατά ακόμη 100 ομήρους και τα λείψανα περισσότερων από 30 άλλων, αφού οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας, ο πόλεμος έχει σκοτώσει 34.800 Παλαιστίνιους και έχει εκδιωχθεί το 80% του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους. Υπήρξε στρατιωτική εκστρατεία από το Ισραήλ Ένα από τα πιο θανατηφόρα και καταστροφικά στην πρόσφατη ιστορίαμετατρέποντας μεγάλα τμήματα της Γάζας σε ερείπια.

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Νετανιάχου να μην εισβάλει στη Ράφα. Ωστόσο, οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν απειλήσει να ανατρέψουν την κυβέρνησή του εάν σταματήσει μια επίθεση ή κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στις συνομιλίες εκεχειρίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν ιστορικά στο Ισραήλ τεράστια στρατιωτική βοήθεια, η οποία έχει επιταχυνθεί μόνο από την έναρξη του πολέμου

Το αναρτημένο πλοίο θα μεταφέρει 1.800 βόμβες των 2.000 λιβρών (900 κιλών) και 1.700 μικρότερες βόμβες, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν στον τρόπο χρήσης μεγαλύτερων βομβών σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον. Ανώνυμος για να συζητήσουμε σημαντικό θέμα. Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για την επανέναρξη των εξαγωγών.

___

Ο Magdy ανέφερε από το Κάιρο και ο Littman από το Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Οι δημοσιογράφοι του Associated Press Amir Madani και Jake Miller στην Ουάσιγκτον, ο Karim Sehayeb στη Βηρυτό και η Julia Frankel στη Βηρυτό συνέβαλαν σε αυτήν την αναφορά.

___

Ακολουθήστε την κάλυψη του πολέμου του AP https://apnews.com/hub/israel-hamas-war

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *