Ο πρώην βοηθός του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, οδηγείται στη φυλακή μετά από ιστορική υπόθεση περιφρόνησης



CNN

Ο Πίτερ Ναβάρο, πρώην βοηθός του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μίλησε σε δημοσιογράφους σε βενζινάδικο του Μαϊάμι το πρωί της Τρίτης προτού σταλεί στην ομοσπονδιακή φυλακή, γράφοντας ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που φυλακίστηκε. Για περιφρόνηση του Κογκρέσου.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Ναβάρο καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με κλήτευση από την Επίλεκτη Επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η καταδίκη του είναι ένα σπάνιο παράδειγμα ενός μέλους του στενού κύκλου του Τραμπ που λογοδοτεί από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για αντίσταση στην έρευνα. Η φυλάκιση του Ναβάρο έρχεται καθώς ο Τραμπ δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει ποινικές συνέπειες για τα διάφορα εγκλήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε.

«Είναι ιστορικό και θα είναι για μελλοντικούς βοηθούς του Λευκού Οίκου που θα κληθούν από το Κογκρέσο», δήλωσε τη Δευτέρα ο Στάνλεϊ Μπραντ, πρώην γενικός σύμβουλος της Βουλής που εκπροσωπεί τώρα τον Ναβάρο ως έναν από τους δικηγόρους υπεράσπισης του.

Η καταδίκη του Ναβάρο για την αποφυγή μιας ακρόασης στη Βουλή θα αυξήσει την πίεση στους νομοθέτες να συνεργαστούν στις έρευνές τους — υπό τις διοικήσεις και των δύο μερών.

Για δεκαετίες, τα δύο σκέλη της κυβέρνησης έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι της κότας σχετικά με τις διασφαλίσεις που περιβάλλουν την προεδρία και πώς το Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει την κλήτευση του. Και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρα να διαπραγματευτούν για μια συμφωνία αντί να δοκιμάσουν τα μεγαλεπήβολα ζητήματα των εκτελεστικών προνομίων και της ασυλίας στο δικαστήριο.

READ  Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδικάζει τον χριστιανό μεταφορέα αλληλογραφίας επειδή αρνείται να εργαστεί τις Κυριακές

Σε αυτή την περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στο ασυνήθιστο βήμα της παραπομπής στον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου με υποκίνηση του Κογκρέσου, αφού κατέλαβε τον Ναβάρο σε εγκληματική περιφρόνηση και τον παρέπεμψε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η χονδρική μη συμμόρφωση του Ναβάρο με τα αιτήματα των νομοθετών τον έχει απομακρύνει από τις συχνές συνομιλίες άλλων πρώην αξιωματούχων με τους νομοθέτες σχετικά με τη συμμετοχή σε έρευνες του Κογκρέσου, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο Ναβάρο έκανε μια τελευταία προσπάθεια να ζητήσει παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα καθυστερούσε την παράδοσή του στη φυλακή.

«Η δίωξη ενός ανώτερου προεδρικού συμβούλου έρχεται σε σύγκρουση με τη συνταγματική ελευθερία που απαιτείται από το δόγμα της διάκρισης των εξουσιών και των εκτελεστικών προνομίων», έγραψαν οι δικηγόροι του στο ανώτατο δικαστήριο. «Ούτε μία φορά πριν από τη δίωξη του Δρ Ναβάρο δεν είχε αποφανθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι ένας ανώτερος προεδρικός σύμβουλος θα μπορούσε να διωχθεί για περιφρόνηση του Κογκρέσου επειδή επικαλέστηκε εκτελεστικό προνόμιο».

Οι δικηγόροι του τηλεφώνησαν επίσης στη μητέρα του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Neil Gorsuch, Anne Gorsuch, η οποία ήταν διαχειριστής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος τη δεκαετία του 1980.

Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς Απορρίφθηκε Το αίτημα του Ναβάρο τη Δευτέρα.

Ο Ναβάρο δεν μπόρεσε ποτέ να δείξει ότι η εκτελεστική εξουσία θα ταίριαζε με τις πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές του 2020.

Η Γενική Δικηγόρος των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Πρέλοτζερ, απάντησε στους δικαστές, λέγοντας: «Ακόμα και μια επιτυχημένη προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αποτυχία του αιτούντος να συμμορφωθεί με μια κλήτευση.

Ενώ πριν από δεκαετίες η Βουλή των ΗΠΑ συνέλαβε τους δικούς της μάρτυρες που αψήφησαν τις κλητεύσεις τους, τα τελευταία χρόνια το Κογκρέσο μπόρεσε να επιδιώξει την επιβολή της κλήτευσης μόνο μέσω μηνύσεων – κάτι που έγινε πιο δύσκολο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ – και μέσω δικαστικών παραπομπών. Το DOJ σπάνια έχει συμφωνήσει να ασκήσει δίωξη σε μάρτυρα για περιφρόνηση του Κογκρέσου. Το 2010, ο George W. Ένας πολιτικός διορισμένος στην κυβέρνηση Μπους κατηγορήθηκε για περιφρόνηση του Κογκρέσου και αργότερα έκλεισε συμφωνία για να περάσει μια μέρα στη φυλακή.

READ  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυξάνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί

Αν και πριν από την κυβέρνηση Τραμπ προηγήθηκαν συγκρούσεις υψηλού διακυβεύματος για τη συμμετοχή των προέδρων και των συμβούλων τους σε έρευνες του Κογκρέσου, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ανέβασαν την αντιπολίτευση σε νέο επίπεδο κατά τη διάρκεια και μετά την προεδρία Τραμπ.

Ο Ναβάρο κλήθηκε για έγγραφα και καταθέσεις σχετικά με τις προσπάθειες ανατροπής των εκλογών του 2020, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη λεηλασία του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο Ναβάρο απέρριψε τα αιτήματα, λέγοντας ότι ο Τραμπ είχε επιβεβαιώσει το προνόμιο για τα αιτήματα που έπρεπε να συζητηθούν σε μια επιτροπή της Βουλής. Συζητήστε απευθείας με τον Τραμπ για να επιλύσετε αυτή τη διαφορά. Κατηγορήθηκε για δύο κατηγορίες περιφρόνησης του Κογκρέσου τον Ιούνιο του 2022 και κρίθηκε ένοχος και για τις δύο κατηγορίες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, διώχθηκε και καταδικάστηκε για παρόμοιες κατηγορίες που απορρέουν από την παράλειψή του να συμμορφωθεί με τις κλήσεις από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου. Δεν ήταν στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της έρευνας της επιτροπής της Βουλής. Ο δικαστής της υπόθεσής του, ο δικαστής των ΗΠΑ Carl Nichols, επέτρεψε στον Bannon να καθυστερήσει την ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών.

Ο Ναβάρο θα εκτίσει την ποινή του σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Μαϊάμι, όπου αναμένεται να περάσει 90 ημέρες, δεδομένων των ομοσπονδιακών νόμων που επιτρέπουν σε ορισμένους κρατούμενους να αποφυλακιστούν πρόωρα.

Πιστεύοντας ότι θα του ανατεθεί σε έναν κλιματιζόμενο κοιτώνα που προορίζεται για «μεγαλύτερους» άνδρες κρατούμενους, ο Σαμ Μάνγκελ, ένας σύμβουλος φυλακών, προσλαμβάνεται από τον Ναβάρο για να προετοιμαστεί για τη φυλάκισή του.

READ  Οι beta προγραμματιστών της Apple είναι πλέον δωρεάν για λήψη και εγκατάσταση

Το καταφύγιο φιλοξενεί 80 άνδρες σε κουκέτες, είπε ο Mangel στο CNN, και «δεν θα υπάρχει ιδιωτικότητα στο καταφύγιο».

“Μπορεί να είναι τρομακτικό και εκφοβιστικό. Αλλά θα είναι απόλυτα ασφαλής”, είπε ο Mangal. Ο Ναβάρο θα έχει πρόσβαση σε τηλεοράσεις στη φυλακή που θα του επιτρέπουν να παρακολουθεί τις ειδήσεις και θα μπορεί να χρησιμοποιεί email και κάνω τηλεφωνήματα.

Είναι μια από τις παλαιότερες φυλακές της χώρας και βρίσκεται δίπλα στον ζωολογικό κήπο της πόλης.

«Δεν μπορείς απλά να ακούς τα λιοντάρια… μπορείς να ακούς το βρυχηθμό των λιονταριών κάθε πρωί», είπε ο Mangal.

Αυτή η ιστορία έχει ενημερωθεί με πρόσθετες ενημερώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *