Πόλεμος στη Γάζα: Το πλοίο πρώτων βοηθειών φεύγει από την Κύπρο

λεζάντα εικόνας,

Το Open Arms ξεκίνησε από τη Λάρνακα το πρωί της Τρίτης, ρυμουλκώντας ένα σκάφος γεμάτο με επισιτιστική βοήθεια.

Ένα ισπανικό πλοίο που μετέφερε 200 τόνους τροφίμων που ήταν τόσο απαραίτητα για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα αναχώρησε επιτέλους από την Κύπρο.

Το Open Arms αναχωρεί από τη Λάρνακα λίγο πριν τις 09:00 (07:00 GMT) σε μια κρουαζιέρα που διαρκεί δύο ημέρες.

Η Γάζα δεν έχει λιμάνι που να λειτουργεί, επομένως η World Central Kitchen, η αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση πίσω από την αποστολή, κατασκευάζει μια προβλήτα για να λάβει βοήθεια.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι οι τεράστιες ελλείψεις βοήθειας έχουν φέρει τη Γάζα στο χείλος του λιμού.

Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να λάβετε βοήθεια στην περιοχή είναι οδικώς. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι μόνο ένα κλάσμα αυτών που απαιτούν οι ισραηλινοί περιορισμοί είναι να εισέλθει.

Εάν οι ανοιχτές αγκάλες αναπτυχθούν επιτυχώς στη Γάζα, θα ακολουθήσουν και άλλα πλοία στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής θαλάσσιας προσπάθειας και των Εμιράτων να λάβουν πρόσθετη βοήθεια στη Γάζα.

Το Ισραήλ λέει ότι χαιρετίζει τη δημιουργία μιας θαλάσσιας οδού και βοηθά στην παροχή βοήθειας στη Γάζα καθώς οι δυνάμεις του συνεχίζουν να πολεμούν τη Χαμάς.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 253 ομήρους. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναφέρει ότι 31.180 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μέχρι στιγμής.

Η Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα (WCK) ανακοίνωσε ότι η πρώτη της αποστολή θαλάσσιας βοήθειας σε αρκετές εβδομάδες θα φτάσει στη Γάζα το πρωί της Τρίτης.

Το Open Arms – ένα πλοίο διάσωσης από την ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση με το ίδιο όνομα – ρυμουλκεί μια φορτηγίδα γεμάτη με ρύζι, αλεύρι, όσπρια, κονσέρβες λαχανικών και κονσέρβες πρωτεϊνών.

Ενώ βρίσκεται στη θάλασσα, οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται για το WCK θα συνεχίσουν να χτίζουν μια προβλήτα σε άγνωστη τοποθεσία στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εκφόρτωση βοήθειας. Χρησιμοποιούν τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων και υποδομών τους τελευταίους πέντε μήνες.

Το WCK λέει ότι εάν η προβλήτα είναι έτοιμη εγκαίρως, τα τρόφιμα θα φορτωθούν σε φορτηγά και θα διανεμηθούν σε κοινότητες που έχουν ανάγκη. Η φιλανθρωπική οργάνωση διαθέτει ένα δίκτυο περίπου 60 κουζινών σε όλη τη Γάζα και έχει προσφέρει περισσότερα από 35 εκατομμύρια γεύματα σε 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

«Πρέπει να τελειώσουμε την προβλήτα που μας επιτρέπει να κατεβάζουμε φαγητό! Η αποτυχία δεν είναι επιλογή… Βορρά [Gaza] Να ταΐζεσαι!».

Αργότερα την Τρίτη, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ (WFP) δήλωσε ότι κατάφερε να στείλει κονβόι βοήθειας στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες.

Αρκετά τρόφιμα για 25.000 άτομα έχουν διανεμηθεί στην πόλη της Γάζας, πρόσθεσε το πρακτορείο, προτού πει: «Χρειαζόμαστε παραδόσεις κάθε μέρα».

Ο ΟΗΕ λέει ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Γάζα – το ένα τέταρτο του πληθυσμού – βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την πείνα.

Προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει για περίπου 300.000 ανθρώπους που είναι απομονωμένοι στα βόρεια της ηπείρου, ανέφερε ο ΟΗΕ. Οι υπηρεσίες παλεύουν με αδυναμία πρόσβασης εδώ και μήνες λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και της κατάρρευσης του νόμου και της τάξης.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση στα νοσοκομεία εκεί.

πηγή εικόνας, Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα

λεζάντα εικόνας,

Ο ιδρυτής του World Central Kitchen, Jose Andres, δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει εργάτες να κατασκευάζουν μια προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.

«Πεινάμε με δύο τρόπους: έλλειψη φαγητού, όσα λίγα είναι διαθέσιμα είναι πέρα ​​από κάθε φαντασία», είπε ο Γιαμέν, πατέρας τεσσάρων παιδιών. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τρίτη.

Η WCK δηλώνει έτοιμη να στείλει άλλους 500 τόνους βοήθειας στην Κύπρο, με στόχο «να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος αυτοκινητόδρομος με πλοία και φορτηγίδες με εκατομμύρια τρόφιμα που θα συνεχίσουν στη Γάζα».

Το Open Arms είναι το πλοίο πρώτων βοηθειών που απέπλευσε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον Θαλάσσιο Διάδρομο της Κύπρου, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδούλητς είπε ότι το ταξίδι ήταν “ελπίδας και ανθρωπιάς” και θα μπορούσε να γίνει “σωσίβιο για τους απλούς ανθρώπους”.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ξεκινήσει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που θα έβλεπε ένα στρατιωτικό πλοίο να κατασκευάσει ένα πλωτό λιμάνι στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού σκάφους για τη μεταφορά προμηθειών στην ξηρά.

Οι δυτικές και αραβικές χώρες έχουν πραγματοποιήσει συχνά αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Γάζα. Ωστόσο, θεωρούνται αναποτελεσματικά και ακριβά.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ χαιρέτησαν το άνοιγμα θαλάσσιου δρόμου προς τη Γάζα, αλλά προειδοποίησαν ότι οι οδικές διαδρομές είναι ο μόνος τρόπος μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων.

«Δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική από την παροχή κλιμακούμενης βοήθειας στις πολλές χερσαίες διαδρομές και σημεία εισόδου στη Γάζα από το Ισραήλ», δήλωσε η Sigrid Gaq, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας και ανασυγκρότησης για τη Γάζα και τις Υπηρεσίες Προγράμματος του ΟΗΕ. είπε ο Χόρχε Μορέιρα ντα Σίλβα, εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου.

«Οι χερσαίες διαδρομές από την Αίγυπτο, ιδιαίτερα τη Ράφα, και την Ιορδανία παραμένουν ζωτικής σημασίας για τη συνολική ανθρωπιστική προσπάθεια».

Ο ΟΗΕ ζήτησε από τον Βορρά να ανοίξει τα περάσματα του, τα οποία ήταν κλειστά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, και να επιτρέψει στο λιμάνι του Ashdod, 37 χιλιόμετρα (23 μίλια) από τη Γάζα, να χρησιμοποιηθεί ως οδός βοήθειας. Δίνει έμφαση στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ αρνείται ότι μπλοκάρει τη βοήθεια ή τη διανομή της και κατηγορεί τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι απέτυχαν να λάβουν βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη.

«Περισσότερα φορτηγά βοήθειας φτάνουν στη Γάζα μέσω του ισραηλινού συντονισμού με Παλαιστίνιους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα της Γάζας».

Περίπου 500 φορτηγά – ικανά να μεταφέρουν έως και 20 τόνους εμπορευμάτων – έμπαιναν στη Γάζα κάθε μέρα κατά μέσο όρο πριν από τον πόλεμο. Τις πρώτες 10 ημέρες του Μαρτίου, κατά μέσο όρο 162 φορτηγά εισέρχονταν στη Γάζα καθημερινά μέσω των ελεγχόμενων από την Αίγυπτο Ράφα και των ελεγχόμενων από το Ισραήλ περάσματα Κερέμ Σαλόμ, ανέφερε ο ΟΗΕ.

READ  Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ έχουν σταματήσει λόγω «σοβαρών διαφορών»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *