Άνδρας πεθαίνει από πανώλη στο Νέο Μεξικό: υγειονομικοί υπάλληλοι

Ο πρώτος θάνατος ανθρώπων στο Νέο Μεξικό από το 2020 είναι θάνατος που σχετίζεται με την πανώλη, αναφέρουν αξιωματούχοι υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας του Νέου Μεξικού είπε ότι ο άνδρας, ο οποίος ζούσε στην κομητεία Λίνκολν, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πολιτείας, είχε νοσηλευτεί πριν από το θάνατό του. δελτίο τύπου Την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν υπήρχαν άλλες πληροφορίες για αυτόν, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, της ηλικίας ή της φυλής/εθνικότητάς του.

Η πανώλη είναι θεραπεύσιμη με κοινά διαθέσιμα αντιβιοτικά και εάν ο ασθενής αναζητήσει έγκαιρα ιατρική βοήθεια, οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης είναι υψηλές. CDC.

Η NMDOH είπε ότι το προσωπικό θα επικοινωνήσει με τους κατοίκους της περιοχής και θα πραγματοποιήσει περιβαλλοντική εκτίμηση στην κοινότητα για να καθορίσει τον κίνδυνο.

Το τελευταίο κρούσμα ανθρώπινης πανώλης στην πολιτεία ήταν το 2021 σε κάτοικο της κομητείας Torrance, σύμφωνα με το τμήμα υγείας. Το 2020, υπήρχαν τέσσερα κρούσματα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός στην κομητεία Santa Fe, δύο στην κομητεία Torrance και ένα θανατηφόρο κρούσμα στην κομητεία Rio Arriba.

Ένα διάγραμμα υπολογιστή των βακτηρίων της πανώλης εμφανίζεται εδώ σε μια φωτογραφία στοκ χωρίς ημερομηνία.

Στοκ Φωτογραφία/Getty Εικόνες

Αν και η πανούκλα συνδέεται συχνά με τη δολοφονία εκατομμυρίων Ευρωπαίων κατά τον Μεσαίωνα, δεν ήταν μια ασθένεια που είχε εξοντωθεί, είπε η κρατική κτηνίατρος δημόσιας υγείας Δρ Έριν Φίπς στο ABC News.

“Είναι τα ίδια βακτήρια που προκάλεσαν τον Μαύρο Θάνατο που εξαφάνισε τους Ευρωπαίους, και στην πραγματικότητα είναι ακόμα εκεί. Εξαπλώνεται ακόμα σήμερα”, είπε.

Η πανώλη είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis. Εμφανίζεται φυσικά στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα σε αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές της Αριζόνα, του Κολοράντο, του Νέου Μεξικού και της Γιούτα, σύμφωνα με Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

READ  Κουτάβι που πετάχτηκε από πικ-απ επιζεί από την καταδίωξη της αστυνομίας του Λος Άντζελες | Λος Άντζελες

Προσβάλλει συνήθως άγρια ​​τρωκτικά, συμπεριλαμβανομένων των ξύλινων ποντικιών, των βράχων σκίουρων, των επίγειων σκίουρων, των αρουραίων, των σκύλων λιβαδιών και των τσιπουνιών. Οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν την ασθένεια μέσω του δαγκώματος ενός τρωκτικού που φέρει το βακτήριο ή μέσω της άμεσης επαφής με ένα ζώο μολυσμένο από πανώλη, το οποίο περιλαμβάνει κατοικίδια.

Ο Phipps είπε ότι υπάρχουν τρεις τύποι πανώλης: η βουβωνική πανώλη, η οποία σχετίζεται με μεγεθυνμένους λεμφαδένες που ονομάζονται bubos. σηψαιμική πανώλη, η οποία εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. και πνευμονική πανώλη, όταν η μόλυνση εισέρχεται στους πνεύμονες.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη και αδυναμία.

«Η βουβωνική πανώλη αποτελείται από διευρυμένους λεμφαδένες, διαφορετικά υπάρχουν συμπτώματα [of plague] Όπως πολλές άλλες ασθένειες», είπε ο Phipps, «Αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις. Επειδή είναι σπάνιο, δεν είναι πάντα στο ραντάρ των ανθρώπων».

Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να λάβετε διάγνωση από έναν εκπαιδευμένο γιατρό και να λάβετε θεραπεία, είπε.

Πριν από τα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τον Phipps, τα δύο τρίτα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από την πανώλη πέθαναν από την ασθένεια. Επί του παρόντος, περίπου το 10% των ανθρώπων πεθαίνουν από πανώλη, είπε.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος πανώλης, το NMDOH συνιστά να καθαρίζονται οι περιοχές όπου ζουν τρωκτικά κοντά στο σπίτι, να αποτρέπονται τα κατοικίδια από την περιπλάνηση και το κυνήγι, να διατηρείται η τροφή για κατοικίδια μακριά από την προσέλκυση τρωκτικών και να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο το σανό και το ξύλο μακριά από το σπίτι.

Φωτογραφία: Ένα διάγραμμα υπολογιστή με βακτήρια πανώλης φαίνεται εδώ σε μια μη χρονολογημένη στοκ φωτογραφία.

Ένα διάγραμμα υπολογιστή των βακτηρίων της πανώλης εμφανίζεται εδώ σε μια φωτογραφία στοκ χωρίς ημερομηνία.

Στοκ Φωτογραφία/Getty Εικόνες

Επιπλέον, ελέγξτε αμέσως ένα άρρωστο κατοικίδιο από έναν κτηνίατρο και μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ανεξήγητα σημάδια ασθένειας.

READ  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το ψήφισμα των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα | Ο πόλεμος του Ισραήλ στα Νέα της Γάζας

«Ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται [plague] Αυτή δεν είναι μια ασθένεια του παρελθόντος», είπε ο Phipps. «Κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύουμε ότι αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την έγκαιρη διάγνωση και συμμόρφωση».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε πάρα πολύ, αλλά φροντίζοντας να είναι στο ραντάρ, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση εάν ζουν σε άγριες περιοχές ή κοντά σε άγρια ​​τρωκτικά, ειδικά με κατοικίδια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους».

Η είδηση ​​του θανάτου του άνδρα από το Νέο Μεξικό έρχεται ένα μήνα αφότου ένας κάτοικος του Όρεγκον προσβλήθηκε από πανώλη, πιθανώς από τη γάτα τους. υγειονομικές αρχές Στο κράτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *