Το Ισραήλ βρήκε το πτώμα ενός σκοτωμένου ομήρου στη Γάζα, καθώς οι διαπραγματευτές λένε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός θα επαναληφθούν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανέσυρε τη σορό ενός 47χρονου αγρότη που κρατούνταν όμηρος στη Γάζα, ενώ οι διαπραγματευτές ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών την Κυριακή. μεσολαβεί κατάπαυση του πυρός Απελευθερώστε τους υπόλοιπους ομήρους, Έξι μήνες στον πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι βρήκε το σώμα του Ελάντ Κατσίρ και πίστευε ότι σκοτώθηκε τον Ιανουάριο από μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ, μια από τις ομάδες που διείσδυσαν στο νότιο Ισραήλ. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, Σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 250 ομήρους. Ο Katzeer απήχθη από το Nir Oz, μια συνοριακή κοινότητα που είχε υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η ανακάλυψη ανανέωσε την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων. Η οικογένεια φοβόταν εδώ και καιρό ότι θα περάσει ο καιρός. Τουλάχιστον 36 όμηροι επιβεβαιώνονται οι νεκροί. Ο μισός από τον αρχικό αριθμό έχει κυκλοφορήσει.

Συγγενείς και υποστηρικτές ομήρων στη Γάζα κρατούνται από την πορεία της 7ης Οκτωβρίου στην ισραηλινή παράκτια πόλη Τελ Αβίβ, 6 Απριλίου 2024.

JACK GUEZ/AFP μέσω Getty Images


«Αν είχε γίνει μια συμφωνία την κατάλληλη στιγμή, θα μπορούσε να είχε σωθεί», είπε η αδερφή του Κατσίρ, Γκάρμιτ, σε δήλωση που διαβάστηκε στα μέσα ενημέρωσης. «Η ηγεσία μας είναι δειλή και καθοδηγείται από την πολιτική γνώμη και γι' αυτό δεν συνέβη (μια συμφωνία)».

Οι Ισραηλινοί διχάζονται στις συμπεριφορές Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του. Πριν από μια εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ιερουσαλήμ στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση από την έναρξη του πολέμου.

Μέσα στη Γάζα, ο απολογισμός της επίθεσης του Ισραήλ υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίων.

«Φτάσαμε σε ένα τρομερό ορόσημο», δήλωσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς σε μια δήλωση που σηματοδοτεί έξι μήνες μετά και την «επικείμενη προοπτική ενός επαίσχυντου ανθρωπογενούς λιμού». Η προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης στη Γάζα είναι «ασυνείδητη», είπε.

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος και η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου Al Qahera δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός θα επαναληφθούν την Κυριακή. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια για τις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς στην Αίγυπτο. Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα φτάσει την Κυριακή για να παραστεί στις συνομιλίες, ανέφερε η μαχητική ομάδα.

Η Χαμάς έχει επιμείνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων – όχι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός – πρέπει να περιλαμβάνει σταδιακό τέλος του πολέμου. Έχει δηλώσει ότι θα συμφωνήσει να απελευθερώσει 40 ομήρους ως μέρος μιας αρχικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έξι εβδομάδων που περιλαμβάνει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Η Χαμάς αναζητά περισσότερη βοήθεια και την επιστροφή των εκτοπισμένων στην κατεστραμμένη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ προσφέρθηκε να επιτρέψει σε 2.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους -κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους- να εισέλθουν στον βορρά κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας των έξι εβδομάδων.

Οι συνομιλίες έρχονται μέρες μετά τη διεθνή καταδίκη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που σκότωσαν επτά ανθρωπιστικούς εργάτες στη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen. Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επίθεση ως τραγικό λάθος. Οι ομάδες βοήθειας λένε ότι το λάθος είναι μια ανωμαλία. Τουλάχιστον 190 εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια σκοτώθηκαν στη Γάζα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μια εικόνα που κοινοποιήθηκε από το World Central Kitchen δείχνει επτά μέλη του προσωπικού της φιλανθρωπικής οργάνωσης τροφίμων που σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας την 1η Απριλίου 2024, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανο-Καναδού διπλού υπηκόου Jacob Flickinger, 33, όπως φαίνεται παραπάνω. Εντάξει Άλλοι υπάλληλοι του WCK που σκοτώθηκαν στην επίθεση, την οποία ο ισραηλινός στρατός αποκάλεσε «σοβαρό λάθος», ταυτοποιήθηκαν ως Παλαιστίνιοι, Βρετανοί, Πολωνοί και Αυστραλοί υπήκοοι.

Κόσμος Κεντρική Κουζίνα


Ορισμένοι από τους συμμάχους του Ισραήλ εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να τερματίσουν τις πωλήσεις όπλων. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι η μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο εξαρτάται από την ταχεία εφαρμογή νέων μέτρων για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφάλειας ως ανθρωπιστές, αλλά και για τους ανθρώπους που υπηρετούμε», είπε η Μαρίκα Γκουτεριάν στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, μιλώντας από τη Γάζα.

Καθυστέρηση στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι δολοφονίες έκοψαν μια ζωτικής σημασίας νέα θαλάσσια οδό για ανθρωπιστική βοήθεια απευθείας στη Γάζα, καθώς ο ΟΗΕ και οι σύμμαχοι προειδοποίησαν για «επικείμενο λιμό» για 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, ή τον μισό πληθυσμό. Η ανθρωπιστική ομάδα Oxfam λέει ότι οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα επιβιώνουν με 245 θερμίδες κατά μέσο όρο την ημέρα.

Στη Jabaliya, έναν καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας, οικογένειες βαδίζουν μέσα στα ερείπια για να βρουν φύλλα μολόχας για να φτιάξουν ένα λεπτό ζωμό για να σπάσουν την καθημερινή νηστεία του Ραμαζανιού.

“Η ζωή έχει γίνει μίζερη. Μου λένε (οι κόρες) “Μπαμπά, μας ταΐζεις μολόχα, μολόχα, μολόχα κάθε μέρα. Μας αρέσει να τρώμε ψάρια, κοτόπουλο, κονσέρβες. Μας αρέσουν τα αυγά ή κάτι τέτοιο”, είπε. Vel Athar. Μένουν σε ένα σχολείο ως μέρος των 1,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να ανοίξει περισσότερα συνοριακά περάσματα προς τη Γάζα και να αυξήσει τις ροές βοήθειας. Τον Μάρτιο, το 85% των φορτηγών με επισιτιστική βοήθεια απορρίφθηκε ή μπλοκαρίστηκε, λέει ο ΟΗΕ.

Οι νεκροί από τον πόλεμο στη Γάζα είναι 33.137, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής. Ο απολογισμός της δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, αλλά είπε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

Το υπουργείο ανέφερε ότι τα πτώματα 46 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες – ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός εδώ και μήνες.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα, κατηγορώντας την ότι λειτουργεί σε δημόσιους χώρους, όπως κατοικημένες κοινότητες και νοσοκομεία.

Ο ΟΗΕ είπε ότι επιτέλους απέκτησε πρόσβαση Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, η Σίφα Μετά από μια μέρα ισραηλινών επιδρομών, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρήκε αυτό που ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκάλεσε «άδειο κέλυφος από ανθρώπινες ταφές», με τα περισσότερα κτίρια να έχουν καταστραφεί.

Οι Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις ζημιές στο νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας την 1η Απριλίου 2024, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το νοσοκομείο και τις γύρω περιοχές μετά από επιχείρηση δύο εβδομάδων εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Dawud Abu Alqas / REUTERS


Η πόλη Ράφα στη νότια Γάζα φιλοξενεί πλέον περισσότερο από το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής και η υπόσχεση του Ισραήλ να εξαπολύσει χερσαία επίθεση εκεί έχει πυροδοτήσει εβδομάδες φόβου και συναγερμού, ακόμη και από τον κορυφαίο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αιγύπτιος αξιωματούχος χαρακτήρισε την Παρασκευή την πιο πρόσφατη πρόταση του Ισραήλ για εκκένωση αμάχων από τη Ράφα «μη ρεαλιστικό και ανεφάρμοστο σχέδιο». Η Αίγυπτος απείλησε ξανά να αναστείλει τμήματα των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ που διευκολύνουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

READ  Ένα κύμα καύσωνα θα φέρει τις θερμοκρασίες έως και 130 βαθμούς αυτό το Σαββατοκύριακο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *