Ο πληθωρισμός των παγετώνων επιβραδύνει την επιστροφή Προειδοποίηση μείωσης των επιτοκίων της Fed

(Bloomberg) — Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν μια παγετώδη επιβράδυνση του βασικού πληθωρισμού που έρχεται μετά από έναν εκπληκτικά ισχυρό αριθμό θέσεων εργασίας, εξηγώντας την προσεκτική προσέγγιση της Federal Reserve για τη μείωση των επιτοκίων.

Τα περισσότερα διαβασμένα από το Bloomberg

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαρτίου, ένας δείκτης μέτρησης του βασικού πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε 0,3% από τον προηγούμενο μήνα μετά από άνοδο 0,4% τον Φεβρουάριο. Η έκθεση της Τετάρτης αναμένεται να δείξει παρόμοια αύξηση στο συνολικό ΔΤΚ.

Ο βασικός δείκτης τιμών αναμένεται να έχει αυξηθεί 3,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2021. Αν και το ετήσιο ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του 6,6% που επιτεύχθηκε το 2022, η πρόσφατη πρόοδος ήταν άνιση.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που παρακολουθούνται προσεκτικά ακολουθούν την τελευταία μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Ενώ αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν επισημάνει την υποεκτίμηση της ζήτησης εργασίας πέρυσι ως προάγγελο για τις μειώσεις των επιτοκίων, η αύξηση κατά 303.000 στις μισθοδοσίες τον Μάρτιο θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την έκταση αυτής της ψύξης και τις επιπτώσεις της στον πληθωρισμό.

Αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας που μίλησαν την περασμένη εβδομάδα ήταν συνεπείς στα μηνύματά τους ότι είναι σκόπιμο να περιμένουμε μέχρι να υπάρξει σαφής ένδειξη ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται προς τον στόχο τους πριν κάνουν το πρώτο βήμα για μείωση του κόστους δανεισμού.

Δείτε τι λέει το Bloomberg Economics:

“Η εστίαση μετατοπίζεται τώρα στην πορεία του πληθωρισμού, η οποία είναι επί του παρόντος ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αντιδραστική διαδικασία της κεντρικής τράπεζας. Αναμένουμε ότι η έκθεση του ΔΤΚ του Μαρτίου θα δείξει μια μέτρια επιβράδυνση του μηνιαίου δομικού πληθωρισμού στο 0,3% – εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με την κεντρική τράπεζα ετήσιος στόχος πληθωρισμού πυρήνα PCE 2,0% Ετήσιος πληθωρισμός Ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει περίπου στο 3,0% μέχρι το τέλος του έτους, ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός στον πυρήνα θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι.

– Anna Wong, Stuart Ball, Elisa Winger και Estelle Oh, Economists. Για πλήρη ανάλυση, κάντε κλικ εδώ

READ  Εκλογές στην Ελλάδα: Η κεντροδεξιά κερδίζει προβάδισμα αλλά όχι πλειοψηφία, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ συναντώνται επόμενα στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου και τα επιτόκια αναμένεται ευρέως να παραμείνουν σε αναμονή. Τα λεπτά από τη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο αναμένονται την Τετάρτη και οι έμποροι θα παρακολουθούν σχόλια από τον πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Ουίλιαμς σε εκδήλωση την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης: Πιθανότητα καθυστέρησης δεδομένων θέσεων εργασίας, λιγότερες περικοπές επιτοκίων της Fed

Μια έκθεση για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξει πιο μέτρια μηνιαία άνοδο την Πέμπτη. Ωστόσο, οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου, του χαλκού και ορισμένων άλλων βασικών εμπορευμάτων δείχνουν χαμηλότερο πληθωρισμό των εμπορευμάτων τους επόμενους μήνες.

Πίσω στο βορρά, η Τράπεζα του Καναδά αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 5% την Τετάρτη, ενώ αναθεωρεί τις οικονομικές προβλέψεις για να αντικατοπτρίζει ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη νωρίτερα φέτος και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την κυβέρνηση Τριντό. Όριο για προσωρινούς κατοίκους.

Αλλού, οι κεντρικές τράπεζες από τη Νέα Ζηλανδία έως την ευρωζώνη έως το Περού πρόκειται επίσης να κρατηθούν, ενώ οι οικονομολόγοι διχάζονται για μια περικοπή και μια παύση στο Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι πρόκειται να παρουσιάσει μια επισκόπηση των σφαλμάτων προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας την Παρασκευή.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα και παρακάτω είναι η σύνοψή μας για το τι πρόκειται να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία.

Ασία

Οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ασία πραγματοποιούν συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με αξιωματούχους στις Φιλιππίνες, τη Νέα Ζηλανδία, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα.

Καθώς η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας συνεχίζει να παραπαίει, με τον κυβερνήτη της RBNZ, Adrian Orr, να αναμένεται να δώσει ενημερώσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τα ομαλοποιημένα επιτόκια την Τετάρτη, θα επιστηθεί η προσοχή σε τυχόν υποδείξεις για το πότε μπορεί να κατευθύνονται προς τους κύκλους χαλάρωσης.

Στα στοιχεία, ο καταναλωτικός πληθωρισμός της Κίνας προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,4% τον Μάρτιο, ενώ η πτώση των τιμών παραγωγού θα μπορούσε να βαθύνει στο 2,8%, υποστηρίζοντας περαιτέρω την υπόθεση για τόνωση. Οι εξαγωγές αναμένεται να υποχωρήσουν για δεύτερο μήνα.

Η Ινδία λαμβάνει στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο και τη βιομηχανική παραγωγή για τον Φεβρουάριο.

Στην Ιαπωνία, τα στοιχεία για τα κέρδη σε μετρητά ενδέχεται να δείχνουν ότι οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν για τον 23ο μήνα τον Φεβρουάριο, που αναμένεται να τελειώσει όταν οι αυξήσεις των μισθών για το νέο οικονομικό έτος – οι μεγαλύτερες σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

READ  Πολύ μετά τις απολύσεις, οι υπάλληλοι της Google αναζητούν απαντήσεις

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη, σε αυτό που παγκοσμίως αναμένεται να είναι η τελευταία τέτοια παύση πριν αρχίσει να χαλαρώνει τον Ιούνιο. Τα λόγια της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ θα αναζητηθούν για ενδείξεις για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, με ορισμένους αξιωματούχους να πιέζουν ήδη για αναδρομικές κινήσεις.

Μετά από μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη εκτίμηση για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα λάβουν περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνάντηση, αν και η τριμηνιαία έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό της Τρίτης θα μπορούσε να δώσει κάποια εικόνα.

Οι Ευρωπαίοι χρηματοοικονομικοί ηγέτες θα συγκεντρωθούν για την τακτική συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο το Σαββατοκύριακο. Θα συζητήσουν τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

Πίσω στα ανατολικά, η Ουγγαρία έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει πρακτικά της τελευταίας της συνάντησης πολιτικής στην οποία μείωσε το σημείο αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιστρέφει τη χαλάρωση. Η Σερβία διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα.

Η Τράπεζα της Ρωσίας θα λάβει στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, την ίδια ημέρα που η κυβερνήτης Ελβίρα Ναμπιουλίνα θα παρουσιάσει ετήσια έκθεση στην Κρατική Δούμα.

Στη Βρετανία, τα στοιχεία για το ΑΕΠ την Παρασκευή θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν έναν δεύτερο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης τον Φεβρουάριο, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά ήπιας ανάκαμψης μετά από μια ρηχή ύφεση το 2023. Οι αξιωματούχοι άργησαν να προσδιορίσουν την πληθωριστική κρίση που ξεκίνησε μετά την πανδημία και πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι προβλέψεις και η επικοινωνία μετά από κριτική.

Διαβάστε επίσης: Η Fed Dot σχεδιάζει «οπτικές προβλέψεις» προς τις συμβουλές Bernanke BOE

Η απόφαση του Ισραήλ για τα επιτόκια τη Δευτέρα θα είναι μια στενή σχέση μεταξύ αναστολής και μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης. Ο εξάμηνος πόλεμος στη Γάζα θα συνεχίσει να τονώνει την οικονομία καθώς βαραίνει τομείς που κυμαίνονται από την κατανάλωση και τον τουρισμό μέχρι τις κατασκευές. Αλλά αυτό θα μπορούσε να προσθέσει πίεση στο σέκελ, το οποίο έχει αποδυναμωθεί από τις αρχές Μαρτίου.

READ  Το φινάλε της διαδοχής σηματοδότησε την υψηλή τηλεθέαση της νέας σειράς με 2,9 εκατομμύρια θεατές - Deadline

Η Ουγκάντα ​​μπορεί να είναι πιο δυναμική, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο αφού αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης στο 10% σε μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα. Το νόμισμα ενισχύεται έναντι του δολαρίου καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται ξανά.

Εν τω μεταξύ, η Ζιμπάμπουε θα κυκλοφορήσει το νέο της νόμισμα – το ZiG – τη Δευτέρα.

Λατινική Αμερική

Όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν η Χιλιανή Rosanna Costa, η Victoria Rodriguez από το Μεξικό και ο Roberto Campos Neto από τη Βραζιλία, η επαναφορά του τζίνι του πληθωρισμού στο μπουκάλι ισχύει για τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία στη Χιλή θα δείξουν ότι οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν ξανά κοντά στο επίπεδο του 3,8% του Ιανουαρίου μετά την άνοδο τον Φεβρουάριο. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το 2024 στο 3,8% από 2,9%.

Στο Μεξικό, η πρώιμη συναίνεση ήταν ότι οι μετρήσεις πλήρους μήνα και δύο φορές την εβδομάδα θα έπρεπε να επιταχυνθούν ξανά, με τη διαδικασία πληθωρισμού να αποδεικνύεται σταθερή και ανθεκτική.

Η Βραζιλία, η οποία είχε πληθωρισμό κάτω από τον στόχο μέχρι τον περασμένο Ιούνιο πριν από μια άνοδο κατά 203 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο, είδε τις τιμές καταναλωτή να παρουσιάζονται χαμηλότερες για έκτο συνεχόμενο μήνα, σταθερά εντός του εύρους ανοχής της κεντρικής τράπεζας. στόχος.

Η Αργεντινή είναι τελευταία, με τα στοιχεία του Μαρτίου να είναι πιθανό να σημειώσουν μονοψήφια άνοδο, σύμφωνα με ένα μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του προέδρου Χαβιέρ Μίλι. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας το βλέπουν λίγο πάνω από το 14%, αρκετά ζεστό για να στείλει την εκτύπωση σε ετήσια βάση στο 300%.

Η κεντρική τράπεζα του Περού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να φτάσει στο 6,25% για δεύτερη συνεχόμενη παύση των επιτοκίων, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου ξεπέρασαν όλες τις οικονομικές εκτιμήσεις.

–Με τη βοήθεια των Robert Jameson, Brian Fowler, Laura Dhillon Kane, Reed Landberg, Paul Wallace, Monique Vanek, Tony Halpin και Alexander Weber.

(Ενημερώσεις με τη Ζιμπάμπουε στο τμήμα EMEA.)

Τα περισσότερα διαβασμένα από το Bloomberg Businessweek

©2024 Bloomberg LP

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *