Γκρέτα Τούνμπεργκ: Συνελήφθη ακτιβίστρια σε διαδήλωση για το κλίμα της Χάγης

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ συνελήφθη από την ολλανδική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Χάγη.

Ο 21χρονος ενώθηκε με εκατοντάδες διαδηλωτές το Σάββατο σε μια πορεία ενάντια στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.

Η διαμαρτυρία οδήγησε σε τεταμένη αντιπαράθεση καθώς δεκάδες αστυνομικοί, ορισμένοι έφιπποι, προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να αποκλείσουν τον κεντρικό δρόμο.

Η κ. Τούνμπεργκ απομακρύνθηκε από την τοπική αστυνομία σε ένα λεωφορείο γεμάτο διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές είχαν σχεδιάσει να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Α12 της Χάγης για 37η φορά, δήλωσαν οι διοργανωτές του Extinction Rebellion. Από το 2022, ο δρόμος θα υπόκειται σε τακτικούς περιορισμούς.

Η διαδήλωση έγινε για να διαμαρτυρηθεί για τις φορολογικές ελαφρύνσεις της ολλανδικής κυβέρνησης για εταιρείες που συνδέονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής εταιρείας Shell και της αεροπορικής εταιρείας KLM.

Οι ακτιβιστές ήλπιζαν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση πριν από μια προγραμματισμένη συζήτηση για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων τον Ιούνιο.

λεζάντα εικόνας,

Οι διοργανωτές του Extinction Rebellion λένε ότι αυτή είναι η 37η φορά που διαμαρτύρονται στον αυτοκινητόδρομο Α12.

Η κ. Τούνμπεργκ ενώθηκε με εκατοντάδες διαδηλωτές στη Χάγη, ορισμένοι φωνάζοντας «Σταματήστε τις επιδοτήσεις καυσίμων τώρα!». και «Ο πλανήτης πεθαίνει!».

Μια ομάδα ακτιβιστών έκανε πορεία από το κέντρο της πόλης σε ένα χωράφι κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, όπου τους περίμενε ένας τοίχος από τοπικούς αστυνομικούς.

«Είναι σημαντικό να διαδηλώσουμε σήμερα γιατί ζούμε σε μια πλανητική έκτακτη ανάγκη», είπε η κ. Τούνμπεργκ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε αυτή την κρίση και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείσα αν την ανησυχεί η δράση της αστυνομίας, απάντησε: «Γιατί να είμαι;».

Στη συνέχεια συνελήφθη μαζί με αρκετούς διαδηλωτές και απομακρύνθηκε με λεωφορείο.

Σύμφωνα με το Reuters, σε προηγούμενες διαδηλώσεις στη Χάγη, η αστυνομία έχει διώξει κρατούμενους μακριά από το κέντρο των διαδηλώσεων και τους άφησε ελεύθερους χωρίς επιπτώσεις.

λεζάντα εικόνας,

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μπήκε σε ένα λεωφορείο και απομακρύνθηκε από τη διαμαρτυρία με τους συγκρατούμενούς της.

Περίπου στις 14:00 τοπική ώρα (12:00 GMT), η κίνηση ήταν ακόμα έντονη στον Α12, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα AD.

Η τοπική αστυνομία της Χάγης είπε στο BBC: «Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις, όλοι όσοι συνελήφθησαν από την αστυνομία και φορτώθηκαν στο μίνι λεωφορείο συνελήφθησαν επίσημα επειδή απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο, κάτι που είναι επίσης αντίθετο με το νόμο».

Η κ. Τούνμπεργκ υπήρξε κορυφαία ακτιβίστρια από την ηλικία των 15 ετών.

Τον Φεβρουάριο, αυτή και τέσσερις συγκατηγορούμενοι της κρίθηκαν αθώοι για παραβίαση του νόμου όταν αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το κλίμα στο Λονδίνο.

READ  Ο πληθωρισμός των παγετώνων επιβραδύνει την επιστροφή Προειδοποίηση μείωσης των επιτοκίων της Fed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *