Το Ισραήλ πραγματοποίησε νυχτερινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας αλ Σίφα

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Το νοσοκομείο Al-Shifa (φωτογραφία τον Δεκέμβριο του 2023) δυσκολεύεται να συνεχίσει να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες, λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επίθεση στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα, σύμφωνα με πληροφορίες με τανκς και σφοδρά πυρά στις εγκαταστάσεις.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός διεξάγει «επιχείρηση υψηλής ακρίβειας σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο» του νοσοκομείου.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι «ανώτεροι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν ανασυνταχθεί» μέσα στο νοσοκομείο και το χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Μάρτυρες περιέγραψαν μια κατάσταση πανικού μέσα στο συγκρότημα στην πόλη της Γάζας.

“Τάνκς μας περικυκλώνουν. Κρυβόμαστε μέσα σε μια σκηνή. Ακούμε πυρά τανκς κοντά στο συγκρότημα”, είπε ένας άνδρας σε μια ηχογραφημένη κλήση με τον αδερφό του, που δημοσιεύτηκε σε μια ομάδα WhatsApp και ακούστηκε από το BBC.

Σφοδροί πυροβολισμοί ακούστηκαν γύρω από το νοσοκομείο σε μη επαληθευμένα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε άλλο φωνητικό μήνυμα που εστάλη σε δημοσιογράφους μέσα από το νοσοκομείο, ο Muhammad al-Sayed είπε: “Οι στρατιώτες μέσα στο συγκρότημα είναι νεκροί και τραυματίες, και οι στρατιώτες συνέλαβαν μερικούς νέους. Η κατάσταση εδώ είναι καταστροφική”.

Ο Ισραηλινός Στρατός δεν έχει γνωστοποιήσει δημοσίως εκ των προτέρων ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση στην αλ-Σίφα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το πρωί, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι ο ισραηλινός στρατός ανταποκρίνεται σε «αποφασιστικές πληροφορίες που απαιτούν άμεση δράση».

Είπε ότι το νοσοκομείο θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της δοκιμής και είπε στους ασθενείς και το προσωπικό ότι δεν θα χρειαστεί να φύγουν.

Οι εκτοπισμένοι που έχουν καταφύγει στο συγκρότημα θα μπορούν να φύγουν από την έξοδο του νοσοκομείου, είπε, προτού καλέσει τη Χαμάς να «παραδοθεί αμέσως».

Μια δήλωση από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς χαρακτήρισε την κίνηση “κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στο νοσοκομείο, το οποίο δέχτηκε επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το Νοσοκομείο Al-Shifa ήταν η κύρια ιατρική εγκατάσταση της Γάζας πριν από τη σύγκρουση, αλλά οι λειτουργίες του έχουν επηρεαστεί σοβαρά μετά από μήνες μαχών.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

Τα νοσοκομεία έχουν προστατευόμενο καθεστώς σε περιόδους πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο – αλλά μπορούν να χάσουν αυτήν την προστασία σε περιορισμένες περιπτώσεις εάν χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη μιας πράξης «επιβλαβούς για τον εχθρό».

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις για τις επιχειρήσεις της, κάτι που η μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν αρνείται.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι βρήκε ένα δίκτυο σηράγγων και όπλων κάτω από ένα νοσοκομείο που χρησιμοποιούσε η Χαμάς όταν έκανε επιδρομή στην αλ Σίφα τον Νοέμβριο του 2023.

Τα ισραηλινά στρατεύματα ξεκίνησαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση τον Φεβρουάριο στο έδαφος του Νοσοκομείου Nasser, της δεύτερης μεγαλύτερης ιατρικής εγκατάστασης της Γάζας.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι σε έφοδο στο Νοσοκομείο Νάσερ βρέθηκαν όπλα και στοιχεία που είχαν κρατήσει οι όμηροι στις εγκαταστάσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε εκστρατεία στη Γάζα αφού ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 253 ομήρους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 31.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Πρόσθετη αναφορά από τον Rushdie Aboloupe

READ  Η αστυνομία αναζητά αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση του σκοτωμένου μοντέλου στο Χονγκ Κονγκ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *