Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 236.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο: ζωντανές ενημερώσεις




Καταναλωτές

Δείκτης τιμών

+6,0%

Φεβ.

AVG ώρα

έσοδα

+4,2%

Τον μήνα Μάρτιο

Καταναλωτές

Δείκτης τιμών

+6,0%

Φεβ.

AVG ώρα

έσοδα

+4,2%

Τον μήνα Μάρτιο

Οι εργοδότες των ΗΠΑ επιβραδύνουν σταδιακά τις προσλήψεις τους και τα κέρδη των μισθών μετριάστηκαν από ταχείς ρυθμούς, ένα καλό σημάδι ότι η Federal Reserve προσπαθεί να δημιουργήσει μια οικονομική ψύξη που θα επιτρέψει στον πληθωρισμό των τιμών να επιστρέψει σε πιο φυσιολογικό ρυθμό.

Η έκθεση για την απασχόληση του Μαρτίου παρουσίαζε μια εικόνα μιας αργά φθίνουσας αγοράς εργασίας. Έρχεται όμως σε μια κρίσιμη καμπή για την κεντρική τράπεζα, καθώς μια σειρά από καταρρεύσεις τραπεζών υψηλού προφίλ τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να αλλάξει το οικονομικό τοπίο τους επόμενους μήνες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν προσεκτικά πώς αντιδρούν οι τράπεζες, οι επενδυτές και άλλοι δανειστές στην αναταραχή. Εάν υποχωρήσουν απότομα και η πρόσβαση σε πιστώσεις γίνει πιο δύσκολη και ακριβή, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες και την επέκταση των επιχειρήσεων. Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια από τον περασμένο Μάρτιο για να δροσίσει την υπερθερμανθείσα οικονομία, αλλά η παρακμή της τράπεζας θα μπορούσε να κάνει μέρος της κεντρικής τράπεζας να εργαστεί γι’ αυτήν. Εάν η αντίδραση είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί ακόμη και να αυξήσει τις πιθανότητες μιας κακής ύφεσης.

READ  Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ προχωρούν καθώς πλησιάζει η προθεσμία

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια στη συνεδρίασή τους στις 22 Μαρτίου και ενδέχεται να αυξήσουν ακόμη μία φορά φέτος. Αλλά ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome H. Υπογραμμισμένο Η κεντρική τράπεζα μπορεί να κάνει περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με τη σοβαρότητα της ύφεσης. Οι αρχές περιμένουν να δουν τι θα συμβεί.

«Αυτό το στιγμιότυπο του καθρέφτη δείχνει μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, με τη ζώνη προσγείωσης να γίνεται όλο και πιο μικρή», έγραψε ο Γκρέγκορι Ντάγκο, επικεφαλής οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία EY-Parthenon, σε ένα σημείωμα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας. . Είπε ότι πιστεύει ότι η έκθεση θα βάλει την κεντρική τράπεζα «σε καλό δρόμο» για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά τρίμηνο πριν σταματήσει να προσαρμόσει την πολιτική.

Η κεντρική τράπεζα θα το ανακοινώσει Επόμενη απόφαση για το ποσοστό Στις 3 Μαΐου.

Ενώ η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθεί τις συνθήκες δανεισμού εκτός από τα οικονομικά δεδομένα, τα νούμερα της Παρασκευής μπορεί να δώσουν στους αξιωματούχους λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη ότι η αγορά εργασίας κινείται προς την κατεύθυνση που περίμεναν.

Μέσες ώρες Αύξηση των εσόδων Αυτό υποχώρησε στο 4,2% το έτος έως τον Μάρτιο, από 4,6% τον προηγούμενο μήνα και τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2021. Αν και πρόκειται για ασυνήθιστα γρήγορη ανάπτυξη, ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνεται – καλά νέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες γενικά καλωσόρισαν πιο σταθερές αυξήσεις μισθών, πολλοί ανησυχούσαν ότι οι μισθοί αυξάνονταν τόσο γρήγορα που θα ήταν δύσκολο να μειωθεί πλήρως ο πληθωρισμός. Όταν οι εργοδότες πληρώνουν περισσότερα, προσπαθούν να χρεώσουν περισσότερα για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος εργασίας. Και όταν τα νοικοκυριά κερδίζουν περισσότερα, μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών χωρίς να ανακτήσουν δαπάνες.

READ  Ο Έλον Μασκ ανέκρινε δημόσια έναν απολυμένο υπάλληλο του Twitter

«Η αύξηση των μισθών μειώνεται, τα κέρδη θέσεων εργασίας μειώνονται — αυτό περιμένει η Fed», δήλωσε η Τζούλια Κορονάδο, ιδρύτρια της Macro Policy Perspectives. «Έχουμε καλύτερη ισορροπία ζήτησης και προσφοράς».

Ενώ οι εργοδότες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν πιο γρήγορα σε σύγκριση με τα προπανδημικά πρότυπα, αυτό συμβαίνει καθώς οι εργαζόμενοι επανέρχονται στην αγορά εργασίας. Αυξάνει την προσφορά εργασίας, η οποία θα συμβάλει στην άμβλυνση της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Η κ. Coronado ανέφερε ότι η αγορά εργασίας εξακολουθούσε να κρυώνει – οι προσλήψεις σε κατασκευαστές είχαν αρχίσει να υποχωρούν – και είπε ότι πίστευε ότι η Fed θα μπορούσε να αναστείλει την αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο, εάν οι αξιωματούχοι το ήθελαν.

Η κεντρική τράπεζα “μάλλον θα το κάνει, αλλά με βάση αυτή την έκθεση δεν χρειάζεται”, είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *