Το νεφέλωμα σε σχήμα αλτήρα στην εικόνα του Hubble μπορεί να δείχνει στοιχεία αστρικού κανιβαλισμού

Εγγραφείτε στο επιστημονικό ενημερωτικό δελτίο του CNN στο Wonder Theory. Εξερευνήστε το σύμπαν με νέα για συναρπαστικές ανακαλύψεις, επιστημονικές ανακαλύψεις και πολλά άλλα.



CNN

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια εκπληκτική νέα εικόνα λαμπερού αερίου που εκτοξεύεται από ένα ετοιμοθάνατο αστέρι, στην προκειμένη περίπτωση έναν «κοσμικό αλτήρα».

Η εικόνα μπορεί επίσης να περιέχει στοιχεία ότι το αστέρι κατάπιε ένα άλλο αστέρι με τη μορφή κανίβαλου αστέρι πριν καταρρεύσει.

Για να γιορτάσει την 34η επέτειο από την εκτόξευση του διαστημικού ανιχνευτή στις 24 Απριλίου 1990, η NASA κυκλοφόρησε μια εικόνα του νεφελώματος Little Dumbbell, γνωστό και ως Messier 76 ή M76.

Βρίσκεται 3.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Περσέα, το νεφέλωμα είναι ένα διαστελλόμενο κέλυφος αερίου που εκτοξεύεται από ένα ετοιμοθάνατο κόκκινο γίγαντα αστέρι. Το κοσμικό αντικείμενο ονομάζεται πλανητικό νεφέλωμα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με πλανήτες.

Τα πλανητικά νεφελώματα έχουν συνήθως μια κυκλική δομή, που ονομάζονται έτσι επειδή έμοιαζαν με τους δίσκους που σχηματίστηκαν όταν ο Γάλλος αστρονόμος Charles Messier ανακάλυψε έναν το 1764. Το 1780 ο Pierre Mechain ανακάλυψε το νεφέλωμα Little Dumbbell και οι αστρονόμοι ήταν οι πρώτοι που το πήραν. Μια περιεκτική άποψη του το 1891. Το Φωτογενές Νεφέλωμα ήταν το αγαπημένο τόσο των επαγγελματιών όσο και των ερασιτεχνών αστρονόμων λόγω του μοναδικού σχήματός του.

Εάν οι ερευνητές επιβεβαιώσουν ότι το νεφέλωμα έχει στοιχεία για μια περίπτωση κοσμικού κανιβαλισμού, θα μπορούσε να παρέχει στοιχεία για έναν σύντροφο ενός κόκκινου γίγαντα από καιρό που θεωρείτο.

Το νεφέλωμα Little Dumbbell περιλαμβάνει έναν δακτύλιο που, κατά την άποψή μας, μοιάζει με μια κεντρική μπάρα που συνδέει τους δύο λοβούς εκατέρωθεν του δακτυλίου. Πριν το γερασμένο κόκκινο γίγαντα αστέρι καταρρεύσει, απελευθέρωσε έναν δακτύλιο από αέριο και σκόνη. Αργότερα, ο δακτύλιος μπορεί να σχηματίστηκε από ένα συνοδό αστέρι, πιστεύουν οι αστρονόμοι, και ο δακτύλιος από αέριο και σκόνη τελικά σχημάτισε έναν παχύ δίσκο.

READ  Η Hilda Bassey, Νιγηριανή σεφ, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ μαγειρεύοντας για 100 ώρες

Το αστέρι σύντροφος, που κάποτε περιφερόταν γύρω από τον κόκκινο γίγαντα, δεν φαίνεται πουθενά στην εικόνα του Hubble. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο κόκκινος γίγαντας κατάπιε τον σύντροφό του και μελετώντας το δαχτυλίδι, μπορούν να αποκαλύψουν «ιατροδικαστικά στοιχεία» αυτής της κοσμικής, κανιβαλιστικής δραστηριότητας. δημοσίευση της NASA.

Από την κατάρρευση, ο κόκκινος γίγαντας αστέρας έχει γίνει ένα νεκρό αστρικό υπόλειμμα γνωστό ως υπερπυκνός λευκός νάνος αστέρας. Ο λευκός νάνος έχει θερμοκρασία καύσης 250.000 βαθμών Φαρενάιτ (138.871 βαθμοί Κελσίου), 24 φορές θερμότερη από την επιφάνεια του Ήλιου μας, και είναι ένα από τα πιο καυτά λευκά άστρα που είναι γνωστά.

Ένας λευκός νάνος είναι το φωτεινό λευκό φως στο κέντρο του νεφελώματος στην εικόνα του Hubble.

Εν τω μεταξύ, οι δύο λοβοί που φαίνονται στο πορτρέτο αντιπροσωπεύουν την εκροή θερμού αερίου και υλικού από το ετοιμοθάνατο αστέρι με μια δύναμη σαν τυφώνα, εκτοξεύοντάς το στο διάστημα με ταχύτητα 2 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα. Ο αστρικός άνεμος από το αστέρι συγκρούεται με το ψυχρότερο και πιο αργά κινούμενο αέριο που εκτοξεύεται από το αστέρι νωρίς στη ζωή του, το οποίο βρίσκεται στους λοβούς.

Η υπεριώδης ακτινοβολία από ένα φλεγόμενο καυτό αστέρι αναγκάζει τα αέρια να λάμπουν σε διαφορετικά χρώματα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στοιχεία, όπως το κόκκινο για το άζωτο και το μπλε για το οξυγόνο.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι μέσα σε 15.000 χρόνια, το νεφέλωμα θα εξαφανιστεί από τον νυχτερινό ουρανό καθώς συνεχίζει να διαστέλλεται και να αμυδρά.

Το νεφέλωμα Little Dumbbell είναι ένα από τα 53.000 αστρονομικά αντικείμενα που παρατηρήθηκαν από το Hubble για 34 χρόνια και το τηλεσκόπιο έχει κάνει 1,6 εκατομμύρια παρατηρήσεις μέχρι σήμερα. Οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο τηλεσκόπιο και την αυξανόμενη βάση δεδομένων του για να κάνουν νέες ανακαλύψεις.

READ  Η διακοπή του Microsoft Cloud επηρεάζει τους χρήστες παγκοσμίως

«Το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι η πιο παραγωγική επιστημονικά διαστημική αποστολή αστροφυσικής στην ιστορία της NASA», σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.

Το Hubble και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αλληλοσυμπληρώνονται, συλλέγοντας παρατηρήσεις σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός για μια πιο ευκρινή και βαθύτερη άποψη του σύμπαντος, καθώς οι αστρονόμοι προσπαθούν να αποκαλύψουν τα μυστήρια γύρω από σουπερνόβα, μακρινούς γαλαξίες, εξωπλανήτες και άλλες ουράνιες παραξενιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *