Εκλογές στο Ιράν: Αρχίζει η καταμέτρηση εν μέσω αναφορών για χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων

  • Του Thomas Mackintosh
  • BBC News, Λονδίνο

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Οι εκλογές της Παρασκευής θεωρήθηκαν ως μια σημαντική δοκιμασία νομιμότητας και εθνικής υποστήριξης για την ηγεσία του Ιράν – αλλά αναμενόταν χαμηλή συμμετοχή.

Το κοινοβούλιο του Ιράν και το κύριο ιρανικό σώμα άρχισαν την καταμέτρηση των ψήφων για τις εκλογές, καθώς ανεπίσημες αναφορές ανέφεραν ότι οι ψήφοι της Παρασκευής ήταν οι χαμηλότερες από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Οι εκλογές θα είναι οι πρώτες τον Σεπτέμβριο του 2022 από τότε που πυροδοτήθηκαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες λόγω του θανάτου του Mahza Amini, 22 ετών, ενός Ιρανού Κούρδου κατά τη σύλληψη της αστυνομίας.

Συνελήφθη επειδή παραβίασε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας του Ιράν για τις γυναίκες.

Περισσότεροι από 61,2 εκατομμύρια Ιρανοί έχουν δικαίωμα ψήφου.

Την Παρασκευή διεξήχθησαν δύο χωριστά δημοψηφίσματα: το ένα για την ανάδειξη των επόμενων βουλευτών και το άλλο για την ανάδειξη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Το συμβούλιο εκλέγει και επιβλέπει την πιο ισχυρή προσωπικότητα του Ιράν, τον αρχιστράτηγο και τον γενικό διοικητή, ο οποίος είναι ο ανώτατος ηγέτης που λαμβάνει αποφάσεις για θέματα όπως η κοινωνική ελευθερία και οι οικονομικές συνθήκες.

Το Ιράν έχει πληγεί σκληρά από διεθνείς κυρώσεις, οικονομική κρίση, εκτεταμένες κακουχίες και βίαιες αναταραχές.

Παρά την έκκληση του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να ψηφίσει ο κόσμος, πολλοί Ιρανοί διχάστηκαν ως προς το αν θα συμμετάσχουν ή όχι.

λεζάντα εικόνας,

Μια Ιρανή δείχνει ένα δάχτυλο καλυμμένο με μελάνι αφού ψήφισε στο τέμενος Ershad στη βόρεια Τεχεράνη.

Η ψηφοφορία, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, αναμένεται να είναι ιστορικό χαμηλό για τις εκλογές, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Μια κρατική υπηρεσία δημοσκοπήσεων έχει προβλέψει συμμετοχή 41% στις βουλευτικές εκλογές — η οποία, εάν είναι ακριβής, θα ήταν η χαμηλότερη στις τελευταίες 12 δημοσκοπήσεις.

Η Caroline Davies, η πρώτη ανταποκρίτρια του BBC στην Τεχεράνη από το 2019, αναφέρει τις εκλογές.

τίτλος βίντεο,

Ψηφοφορία: Ο Γκάρι Ντέιβις του BBC επισκέπτεται ένα εκλογικό τμήμα της Τεχεράνης καθώς αρχίζει η ψηφοφορία

Καθώς οι ψήφοι καταμετρώνται χειροκίνητα, θα χρειαστεί χρόνος για την καταμέτρηση των ψήφων του Ιράν. Αναφέρονται ορισμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA, οι περισσότερες από τις συναντήσεις εμπειρογνωμόνων για τις μεγάλες πόλεις έχουν ληφθεί υπόψη.

Η συνέλευση είναι μια ομάδα 88 ισλαμιστών κληρικών που έχουν την αποστολή να εκλέξουν τον επόμενο ανώτατο ηγέτη όταν έρθει η ώρα – ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι 84 ετών και η νέα συνέλευση θα υπηρετήσει οκτώ χρόνια.

Μέχρι στιγμής, περίπου 50 από τις 290 βουλευτικές έδρες έχουν δηλωθεί από ορισμένα δημοτικά συμβούλια. Φαίνεται ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο.

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη καταμέτρηση ψηφοφόρων. Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η χαμηλή προσέλευση αντανακλά πολιτική δυσαρέσκεια αφού πολλοί από τους αξιωματούχους της χώρας προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες.

Ο Ανώτατος Ηγέτης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ψήφισε, είπε: «Ψηφίστε το συντομότερο δυνατό, τα μάτια των φίλων και των επικριτών του Ιράν είναι στραμμένα στα αποτελέσματα».

READ  Ο Μπάιντεν λέει στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε αντεπίθεση εναντίον του Ιράν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *