Ο Μπάιντεν λέει στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε αντεπίθεση εναντίον του Ιράν



CNN

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και τα ανώτερα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του, επιδιώκοντας να περιορίσουν τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου μετά από ιρανικούς πυραύλους και επιθέσεις με drone προς το Ισραήλ, είπαν στους ομολόγους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Σε Συνομιλία με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου Αργότερα το Σάββατο, ο Μπάιντεν προσπάθησε να χαρακτηρίσει την ιρανική επίθεση ως μια σημαντική νίκη για την επιτυχημένη παρέμβαση του Ισραήλ — και με την πρόταση ότι μια ισραηλινή απάντηση ήταν περιττή.

Ο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι το Σάββατο πρέπει να θεωρηθεί νίκη επειδή οι επιθέσεις του Ιράν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς και έδειξαν τις ανώτερες στρατιωτικές ικανότητες του Ισραήλ, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η ικανότητα της Κυριακής να αποτρέψει εκτεταμένες ζημιές είναι απόδειξη της «στρατιωτικής ανωτερότητας» του Ισραήλ και ότι το Ιράν δεν είναι «η στρατιωτική δύναμη που ισχυρίζονται ότι είναι».

«Πρόκειται για μια απίστευτη νίκη που καταδεικνύει πραγματικά τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ και, κριτικά, τη διπλωματική του ανωτερότητα, ότι έχουν φίλους στην περιοχή που είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν σε όλο τον κόσμο», είπε ο Κίρμπι στον Τζέικ Τάπερ του CNN. Κατάσταση της Ένωσης».

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin ζήτησε από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yoav Gallant, να ενημερώσει τις ΗΠΑ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε πιθανή απάντηση σε μια ιρανική επίθεση.

READ  Η Toyota στοχεύει στην αύξηση των κερδών κατά 10%, τις ισχυρές πωλήσεις EV καθώς μειώνονται τα προβλήματα με τα τσιπ

Ενώ οι αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν στους ομολόγους τους ότι η τελική απόφαση για το πώς να απαντήσει στο Ιράν ανήκει στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν προσπάθησε να αποτρέψει μια ευρύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Την Κυριακή, σχεδίαζε να συγκαλέσει μια συνάντηση των επτά συναδέλφων του ηγετών για να συζητήσουν μια «συντονισμένη διπλωματική απάντηση» – έμφαση σε μη στρατιωτικά μέτρα που θα περιόριζαν τις πιθανότητες ενός ευρύτερου πολέμου.

«Του είπα ότι το Ισραήλ έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αντιμετωπίζει και να νικάει πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους αντιπάλους του ότι η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να απειληθεί αποτελεσματικά», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση μετά τη συνομιλία του με τον Νετανιάχου.

Γραφείο πρωθυπουργού του Ισραήλ

Σε αυτό το φυλλάδιο φωτογραφία που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλάει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Τμήματα αυτής της εικόνας έχουν θολώσει από την πηγή.

Το αν ο Νετανιάχου αποδέχεται τη συμβουλή του Μπάιντεν παραμένει ανοιχτό ερώτημα. Τα ιρανικά αντίποινα έρχονται σε μια στιγμή βαθιάς έντασης μεταξύ των ανδρών στον πόλεμο στη Γάζα. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, τα όρια της αμερικανικής επιρροής στη λήψη αποφάσεων του Ισραήλ έχουν αποκαλυφθεί.

Η απόφαση του Ιράν να πυροβολήσει όπλα στο Ισραήλ από τη δική του επικράτεια κλιμακώνει σημαντικά τη διαρκή εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών. Θα υπάρξει πολιτική πίεση από το εσωτερικό του Ισραήλ για κάποιου είδους απάντηση.

Ο Κίρμπι είπε ότι η επίθεση —η πρώτη που ξεκίνησε από ιρανικό έδαφος— εναντίον του Ισραήλ δεν θα συνιστούσε απαραίτητα την έναρξη ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

READ  Η Ρωσία αναπτύσσει νέα τεχνολογία επιτήρησης για να καταπολεμήσει τις διαφωνίες του πολέμου στην Ουκρανία

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι ούτε πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι», είπε στον Tapper, σημειώνοντας ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ γνώριζαν καλά τι σχεδίαζε να κάνει εκ των προτέρων το Ιράν.

Ο Gallant προειδοποίησε την Κυριακή ότι μια σύγκρουση με το Ιράν θα συμβεί «Όχι ακόμα». Οι επιλογές αντίδρασης της χώρας αναμένεται να συζητηθούν λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Ο Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα απαντούσε άμεσα εάν το Ισραήλ αντιδρούσε, λέγοντας ότι είχε δημιουργηθεί μια «νέα εξίσωση».

Αυτή η ιστορία και ο τίτλος έχουν ενημερωθεί με πρόσθετες αναφορές.

Η Κάθριν Νίκολς του CNN και η Ταμάρ Μιχαήλις συνέβαλε στην έκθεση αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *