Η Ευρωζώνη διολισθαίνει σε ύφεση μετά τις μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία και την Ιρλανδία

  • Το ΑΕΠ 20 χωρών της Ευρωζώνης 1 και 4/2022 μειώθηκαν στο -0,1%
  • Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της Γερμανίας, της Ιρλανδίας αναθεωρούνται παρακάτω
  • Η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνεται στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο

Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου (Reuters) – Η οικονομία της ευρωζώνης βρισκόταν σε τεχνική ύφεση τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat την Πέμπτη, μετά από αναθεωρήσεις προς τα κάτω της ανάπτυξης το πρώτο και το τελευταίο τρίμηνο. 2022.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για την ευρωζώνη των 20 εθνών μειώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και αυξήθηκε κατά 1,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μέση επέκταση μηδέν και 1,2%, σε σύγκριση με προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανάπτυξης 0,1% και 1,3% που δημοσιεύθηκαν στις 16 Μαΐου.

Η αναθεώρηση οφειλόταν κυρίως σε μια δεύτερη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας που έδειξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρισκόταν σε ύφεση ήδη από το 2023.

Η συρρίκνωση στην οικονομία της Ιρλανδίας διευρύνθηκε στο 4,6% από αρχική εκτίμηση 2,7%, αν και αυτό το αρνητικό οφειλόταν στον αντίκτυπο των μεγάλων πολυεθνικών στην ανάπτυξη εκεί.

Το ποσοστό της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 μειώθηκε επίσης στο -0,1% από προηγούμενη μέτρηση μηδέν.

Η ύφεση αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η ευρωζώνη πάλευε με υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων και μια έκρηξη δαπανών μετά την πανδημία εξασθένησε, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις είπαν ότι η περιοχή το απέφυγε αυτό.

READ  Οι περικοπές θέσεων εργασίας εξαπλώθηκαν στον κλάδο της τεχνολογίας, με τη Microsoft να απολύει 10.000 άτομα

Ο Capital Economist ανέφερε ότι οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης είναι ζοφερές και ότι θα μπορούσε να σημειωθεί νέα συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο λόγω της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων.

Η S&P Global Market Intelligence προβλέπει ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο με επικεφαλής τον τομέα των υπηρεσιών, ακολουθούμενη από επιβράδυνση και κίνδυνο νέας ύφεσης στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 καθώς επικρατούν αυστηρές οικονομικές συνθήκες.

Μαζί με τη Γερμανία και την Ιρλανδία, το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης το τρίμηνο στην Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Μάλτα και την Ολλανδία.

Η Eurostat ανέφερε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών προσέθεσαν 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο τριμηνιαίο ΑΕΠ, οι δημόσιες δαπάνες 0,3 μονάδες και οι αλλαγές στα αποθέματα 0,4 μονάδες. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου προσέθεσε 0,1 μονάδες και το καθαρό εμπόριο πρόσθεσε άλλες 0,7 μονάδες καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν.

Αντίθετα, η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε στις αρχές του 2023, αυξάνοντας στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο από 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις. Πρόκειται για αύξηση 1,6% ετησίως.

Σε τριμηνιαία βάση, η απασχόληση αυξήθηκε σε όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat κάντε κλικ:

http://ec.europa.eu/eurostat/news/news-releases

Έκθεση του Philip Blenkinsop. Επιμέλεια: Sharon Singleton

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *