Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι η Κούβα έδωσε στην Κίνα άδεια να χτίσει μια κατασκοπευτική εγκατάσταση στο νησί

Frederik Solden/Corbis μέσω Getty Images



CNN

Η Κούβα συμφώνησε να το επιτρέψει Κίνα Μια πηγή εξοικειωμένη με τις μυστικές υπηρεσίες είπε στο CNN να χτίσει μια κατασκοπευτική εγκατάσταση στο νησί που θα επέτρεπε στους Κινέζους να κρυφακούουν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ έμαθαν για το σχέδιο τις τελευταίες εβδομάδες και δεν είναι σαφές εάν η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή της εγκατάστασης επιτήρησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα κατασκοπεύει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες των ΗΠΑ, γνωστές ως ευφυΐα σημάτων. Αμφιβολία Κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι Η αεροπειρατεία των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο είναι ικανή να συγκεντρώσει πληροφορίες σημάτων και πιστεύεται ότι θα μεταδοθεί πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, είπαν πηγές στο CNN εκείνη την εποχή.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να εξασφαλίσουν κρίσιμες τοποθεσίες και να λογοκρίνουν σήματα πληροφοριών πριν καταρρίψουν το μπαλόνι. Αλλά δεν είναι σαφές τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να σταματήσουν την κατασκευή μιας κινεζικής εγκατάστασης κατασκοπείας στην Κούβα.

Η Wall Street Journal Πρώτη αναφορά Στη νέα νοημοσύνη για την εγκατάσταση.

«Αυτή η αναφορά δεν είναι ακριβής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι σε δήλωση το απόγευμα της Πέμπτης. «Έχουμε πραγματικές ανησυχίες για τη σχέση της Κίνας με την Κούβα και ανησυχούμε από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης για τις δραστηριότητες της Κίνας στο ημισφαίριο μας και σε όλο τον κόσμο. Το παρακολουθούμε στενά και λαμβάνουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε. πεπεισμένοι ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας για την ασφάλεια στο εσωτερικό και στην περιοχή.

READ  Ο αδερφός του Hayden Panettiere, Johnson Panettiere, πέθανε σε ηλικία 28 ετών

Ο Κίρμπι είπε αρχικά στο Journal την Πέμπτη το πρωί ότι «δεν μπορούσε να μιλήσει για αυτή τη συγκεκριμένη έκθεση», αλλά ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι «γνωρίζουν καλά και έχουν μιλήσει πολλές φορές για τις προσπάθειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να επενδύσει σε υποδομές σε όλο τον κόσμο που μπορεί να έχουν στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ημισφαιρίου».

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει. Το CNN επικοινώνησε με τις πρεσβείες της Κίνας και της Κούβας στην Ουάσιγκτον.

Μια πηγή εξοικειωμένη με τις μυστικές υπηρεσίες είπε ότι παρόλο που εμπλέκεται ο κουβανικός ιστότοπος υποκλοπών, η Κίνα έχει ήδη μια βάση εντός των Ηνωμένων Πολιτειών — συγκεκριμένα, Μυστικά αστυνομικά τμήματα Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να το πατάει.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν επίσης επιτήρηση κοντά στην Κίνα, χρησιμοποιώντας κατασκοπευτικά αεροπλάνα που συνήθως εμπλέκονται σε ηλεκτρονικές υποκλοπές. Ένα από αυτά τα αμερικανικά αεροπλάνα αναχαιτίστηκε πρόσφατα από κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος σε αυτό που οι ΗΠΑ περιέγραψαν ως επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό ελιγμό.

Η αποκάλυψη ενός πιθανού κινεζικού φυλακίου στην Κούβα έρχεται καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα μετά το περιστατικό με κατασκοπευτικό αερόστατο και αρκετούς επιθετικούς ελιγμούς κινεζικών αεροσκαφών και πλοίων εναντίον αμερικανικών πόρων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιδιορθώσουν τη σχέση και έστειλαν τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα για να έχει συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Κίνα τις επόμενες εβδομάδες.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός Άμυνας της Κίνας απέρριψε αίτημα συνάντησης από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να επιχειρούν κοντά στα κινεζικά ύδατα και στον εναέριο χώρο.

READ  Η απεργία της SAG ήταν επικείμενη αφού οι ηθοποιοί απέτυχαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τα στούντιο AMPTP

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να εμποδίσουμε τα στρατιωτικά πλοία και τα αεροσκάφη να έρχονται κοντά στα ύδατα και τον εναέριο χώρο μας», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού στη Σιγκαπούρη την περασμένη εβδομάδα. «Φροντίστε τα δικά σας χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο και τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταβάλει ελάχιστες προσπάθειες για να βελτιώσει τις σχέσεις με την Κούβα και έχει επαναλάβει περιορισμένο μόνο διμερή διάλογο για ζητήματα όπως η μετανάστευση. Μετά τις προσπάθειες συμφιλίωσης υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, η ασθένεια «Σύνδρομο Αβάνα» που πλήττει Αμερικανούς διπλωμάτες που σταθμεύουν στην κουβανική πρωτεύουσα και την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επαναφέρει την Κούβα στη λίστα – οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Κράτος χορηγός της τρομοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *