Η ζήτηση στεγαστικών δανείων επιβραδύνεται παρά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων

Μια πινακίδα τοποθετείται μπροστά από ένα σπίτι προς πώληση στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 11 Μαΐου 2023.

Τζάστιν Σάλιβαν | Καλές εικόνες

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν από τα πρόσφατα υψηλά τους, αλλά η ζήτηση υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ο συνολικός όγκος αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 1,4% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εποχικά διορθωμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζιτών Υποθηκών.

Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών μειώθηκε από 6,91% σε 6,81% και για δάνεια κάτω του 20% μειωμένα κατά 0,83 μονάδες βάσης (συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών εκκίνησης) στο 0,66. τέλη. Ωστόσο, αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο εβδομαδιαίο μέσο ποσοστό από το 2023.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου μειώθηκαν κατά 1% για την εβδομάδα και ήταν 42% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Το μερίδιο αναχρηματοδότησης της δραστηριότητας στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 27,3% του συνόλου των αιτήσεων από 26,7% την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 2% την εβδομάδα και ήταν 27% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

«Η αγοραστική δραστηριότητα περιορίζεται από τα υψηλά επιτόκια και την έλλειψη αποθεμάτων προς πώληση στην αγορά, ενώ το πολύ χαμηλό κίνητρο για την αναχρηματοδότηση δανειοληπτών συνεχίζεται», δήλωσε ο Joel Kahn, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του MBA. «Η μείωση των αιτήσεων για κρατικές αγορές την περασμένη εβδομάδα ήταν μέτρια, σύμφωνα με το αυξανόμενο μερίδιο των αγοραστών για πρώτη φορά κατοικίας στην αγορά».

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δεν κινήθηκαν πολύ αυτή την εβδομάδα, καθώς υπήρχαν ελάχιστα οικονομικά στοιχεία που να τα ωθήσουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η μηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό της επόμενης εβδομάδας από την κυβέρνηση θα είναι η επόμενη βασική ανάγνωση για την οικονομία που θα επηρεάσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

READ  Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί στην Ευρώπη καθώς ο καύσωνας φέρνει προειδοποιήσεις για την υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *