Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί στην Ευρώπη καθώς ο καύσωνας φέρνει προειδοποιήσεις για την υγεία

  • Ο καύσωνας θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες στο βόρειο ημισφαίριο
  • Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κλιματική συνεργασία με την Κίνα μπορεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις
  • Ο WMO προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο θανάτων από τα κύματα καύσωνα

ΡΩΜΗ, 18 Ιουλίου (Reuters) – Μεγάλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ευρώπης τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για κύμα καύσωνα την Τρίτη και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποίησε για κίνδυνο αύξησης των θυμάτων καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την ήπειρο, την Ασία και την Αμερική.

Το μεσογειακό νησί της Σαρδηνίας θα μπορούσε να δει υψηλότερη θερμοκρασία 47 Κελσίου (116 Φαρενάιτ) και αρκετές ιταλικές πόλεις θα μπορούσαν να φτάσουν τους 40 βαθμούς, συμπεριλαμβανομένων των 42-43 βαθμών στην περιοχή του Λάτσιο, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) λέει ότι ένα κύμα καύσωνα εντείνεται στο βόρειο ημισφαίριο καθώς οι θερμοκρασίες ψησίματος έπληξαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου αιχμής. Υπολογίζεται ότι 61.000 άνθρωποι μπορεί να πέθαναν από τα κύματα καύσωνα μόνο στην Ευρώπη πέρυσι.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε κόκκινες προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες στην Ιταλία, τη βορειοανατολική Ισπανία, την Κροατία, τη Σερβία, τη νότια Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Οι καύσωνες αυτό το καλοκαίρι, που είδαν θερμοκρασίες πάνω από 53 βαθμούς στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια και 52 βαθμούς στη βορειοδυτική Κίνα, συνέπεσαν με τις πυρκαγιές από την Ελλάδα έως τις ελβετικές Άλπεις και τις φονικές πλημμύρες στην Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Πρόσθεσαν νέο επείγοντα χαρακτήρα στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, του κορυφαίου ρυπαίνοντα αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.

READ  Carlos Algaraz Vs. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό των ανδρών

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία για το κλίμα θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τις προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επέμεινε ότι η δέσμευση του Πεκίνου για ουδετερότητα άνθρακα και ουδετερότητα άνθρακα είναι σταθερή, αλλά ότι δεν θα επηρεαστεί από άλλους.

«Οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για μεγάλες μέρες αυτή την εβδομάδα καθώς το κύμα καύσωνα εντείνεται στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο», ανέφερε ο WMO.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να φτάσουν σε νέα υψηλά, είπε ο WMO, δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων.

«Ενώ η μεγαλύτερη προσοχή εστιάζεται στις μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι αυτές που θέτουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, ειδικά για τους ευάλωτους πληθυσμούς», ανέφερε.

Η ζέστη στην Ευρώπη θα μπορούσε να προκαλέσει μια μόνιμη αλλαγή στις ταξιδιωτικές συνήθειες, με περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς ή να ταξιδεύουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο, προβλέπουν ταξιδιωτικά γραφεία.

Στην Ισπανία, οι πολιτικοί έχουν προσαρμοστεί στην καύσωνα αλλάζοντας την τοποθεσία και το χρονοδιάγραμμα των συγκεντρώσεών τους ή περιορίζοντας τις υπαίθριες εκστρατείες και μεταβαίνοντας σε διαδικτυακές εκδηλώσεις στα τελευταία στάδια της προεκλογικής εκστρατείας πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής.

Τα πιο ζεστά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται κυρίως στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα κάνει τα κύματα καύσωνα πιο συχνά, σοβαρά και επικίνδυνα. Λένε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών.

READ  Ο διευθύνων σύμβουλος του Norfolk Southern ζητά συγγνώμη για τον εκτροχιασμό του τρένου στην Ανατολική Παλαιστίνη

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι το 2022 και το 2021 είναι τα πιο ζεστά καλοκαίρια της ηπείρου που έχουν καταγραφεί. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη των 48,8 C καταγράφηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια.

Στην Ιταλία, οι τουρίστες προσπάθησαν να παραμείνουν ψύχραιμοι, πιτσιλίζοντας στα σιντριβάνια της Ρώμης και στέκοντας κάτω από γιγάντιους θαυμαστές έξω από το Κολοσσαίο. Κάποιοι αναγκάστηκαν να περιμένουν ουρές για ταξί για περισσότερο από μία ώρα στη ζέστη έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, λόγω της χρόνιας έλλειψης ταξί της πρωτεύουσας.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε κόκκινες προειδοποιήσεις για τον καιρό σε 20 από τις 27 μεγάλες πόλεις της χώρας την Τρίτη, με τον αριθμό να αναμένεται να ανέλθει σε 23 την Τετάρτη.

«Δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε τους 47 βαθμούς και ορισμένα μέρη στο Sulcis και το Campitano (στη νότια Σαρδηνία) μπορεί να καταγράψουν ακόμη υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Carlo Spanu από τη μετεωρολογική υπηρεσία της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. .

“Το ιστορικό μας ρεκόρ (στη Σαρδηνία) είναι 47,7 μοίρες. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να το ξεπεράσουμε ή να το ισοφαρίσουμε”, είπε.

Λόγω της ζέστης, ορισμένοι επιβάτες έπρεπε να πάνε σπίτι τους νωρίς. Η Anita Elsho και ο σύζυγός της επέστρεψαν στη Νορβηγία μια εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο από τον προορισμό των διακοπών τους, το Vasanello, ένα χωριό βόρεια της Ρώμης.

«(Είχα) πολύ πόνο στο κεφάλι, τα πόδια και τα δάχτυλά μου και ζαλιζόμουν όλο και περισσότερο», είπε η Ελσάι για τα συμπτώματά της που σχετίζονται με τη ζέστη.

Οι βορειοανατολικές ισπανικές περιοχές της Καταλονίας και της Αραγονίας και το μεσογειακό νησί Μαγιόρκα ήταν σε συναγερμό για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμούς την Τρίτη. Ο υδράργυρος στη δεξαμενή Μποτέλα κοντά στο χωριό Τάρνιους έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή, ανακοίνωσε η Καταλανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

READ  Η Nordstrom Canada κλείνει όλα τα καταστήματα μέχρι τον Ιούνιο

Οι θερμοκρασίες δεν έπεσαν κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου το βράδυ της Δευτέρας κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου και στο εσωτερικό της Ιβηρικής Χερσονήσου, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

«Υπόφερα, αλλά έχω έναν ανεμιστήρα οροφής που με βοήθησε, μπορούσα να κοιμηθώ, αλλά ήταν δύσκολο», είπε ο 60χρονος γραμματέας της Mercedes στη Μαδρίτη.

Στην Ελλάδα, οι αρχές είπαν στους κατοίκους κοντά σε μια πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, βόρεια της Αθήνας, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα καθώς πλησιάζει καπνός.

Όρθιος στο φλεγόμενο σπίτι στο Άνω Λακωνήσι, το σπίτι του για 32 χρόνια, ο 89χρονος Γιώργος Νικολάου περιέγραψε πώς γλίτωσε από τις φλόγες με τα μαγιό και το πουκάμισο που φορούσε.

“Δεν έχω τίποτα άλλο, δεν έχω καν άλλα παπούτσια. Τίποτα. Τελείωσα”, είπε.

Στην Κίνα, δέντρα έπεσαν πάνω σε οχήματα, μια φάλαινα ξεβράστηκε στην ακτή και ένας καταψύκτης γεμάτος παγωτό πλημμύρισε, καθώς ο τυφώνας Ταλίμ έπληξε τις νότιες επαρχίες την Τρίτη, τη χειρότερη κατολίσθηση της χώρας φέτος.

Αναφορά από τους Angelo Amande, Emma Farge, Giselda Vagnoni, Crispian Palmer, Angeliki Goutando, Emma Pinedo Gabriel Tetrault-Farber; Γράφτηκε από τον Mathias Williams. Επιμέλεια: Janet Lawrence

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *