Η Κίνα έχει θέσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης 5%

Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας έχουν θέσει έναν φιλόδοξο στόχο οικονομικής ανάπτυξης για το 2024, καθώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Αλλά ανακοίνωσαν μόνο μέτρια μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, με την επιχειρηματική κοινότητα να απέχει από πιο τολμηρά μέτρα ενόψει μιας κρίσης περιουσιακών στοιχείων, απώλειας εμπιστοσύνης μεταξύ των κινεζικών νοικοκυριών και επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο Νο. 2 αξιωματούχος της χώρας μετά τον Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε στη δήλωσή του στην ετήσια σύνοδο του νομοθετικού σώματος την Τρίτη ότι η κυβέρνηση αναμένει οικονομική ανάπτυξη «περίπου 5 τοις εκατό». Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 5,2%, τον ίδιο στόχο που έθεσε η ηγεσία της Κίνας πέρυσι.

Ελάχιστες αλλαγές υπάρχουν στο σχέδιο δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν συνδεδεμένο στο 3% της οικονομικής εισροής — ο ίδιος στόχος με την αρχή του περασμένου έτους. Το έλλειμμα του περασμένου έτους αυξήθηκε τελικά στο 3,8% για να καλύψει περαιτέρω δανεισμό, κάτι που η κυβέρνηση σήμανε ότι θα μπορούσε να συμβεί ξανά το 2024.

Τα ελλείμματα είναι σημαντικά γιατί όσο περισσότερο δανείζεται η κυβέρνηση, τόσο περισσότερα μπορεί να ξοδέψει σε πρωτοβουλίες που μπορούν να τονώσουν την οικονομία.

Έλειπε εμφανώς από την ατζέντα του πρωθυπουργού και τα έγγραφα του προϋπολογισμού που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, οποιαδήποτε σχέδια για ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας της χώρας ή εισαγωγή άλλων πολιτικών, όπως κουπόνια ή κουπόνια, που θα αντιμετώπιζαν άμεσα την εξαιρετικά αδύναμη εμπιστοσύνη των Κινέζων καταναλωτών και την απροθυμία να ξοδέψουν χρήματα.

«Υπάρχουν πολλοί θετικοί θόρυβοι για την οικονομία, αλλά όχι συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα λυθούν οι αναπτυξιακές δυσκολίες της χώρας», είπε. Νιλ ΤόμαςΣυνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης της Κίνας της Ασιατικής Εταιρείας.

Ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν εάν η ανάπτυξη του περασμένου έτους ήταν πραγματικά τόσο υψηλή όσο ισχυρίζεται η Κίνα. Επιπλέον, το περασμένο έτος έφερε μια μέτρια ανάκαμψη καθώς τα αυστηρά μέτρα «Zero Covid» ίσχυαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Η επίτευξη της ίδιας ανάπτυξης φέτος, χωρίς το όφελος αυτής της ανάκαμψης, μπορεί να είναι πιο δύσκολη.

READ  Ο Jack Dorsey λέει ότι ο Elon Musk δεν έπρεπε να είχε αγοράσει το Twitter

Καταναλωτές Και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές για διαρκή ανάκαμψη. Τα χρηματιστήρια στην Κίνα υποχώρησαν απότομα τον Ιανουάριο και τις αρχές Φεβρουαρίου πριν ανακάμψουν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση κινήθηκε για να ενθαρρύνει τις αγορές μετοχών. Αλλά η Κίνα είναι στο σωστό δρόμο, κ.

Η Κίνα «αντέχει στις εξωτερικές πιέσεις και έχει ξεπεράσει τις εσωτερικές δυσκολίες», είπε ο κ. Ο Λι είπε στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, το οποίο εγκρίνει νόμους και προϋπολογισμούς που ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Η οικονομία ανακάμπτει γενικά».

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, μια εβδομαδιαία εκδήλωση, συνήθως εστιάζει στις βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στους οικονομικούς στόχους. Οι αναπτυξιακοί στόχοι της Κίνας και οι τρόποι με τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να τους επιτύχει, έχουν τεθεί υπό έντονο διεθνή έλεγχο φέτος.

Οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας και να αξιοποιήσουν νέους μοχλούς ανάπτυξης, όπως η καθαρή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα. Κύριος. Η έκθεση του Λι επισήμανε τις νέες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη και τα σχέδια για «επιτάχυνση της έρευνας σε τεχνολογίες που προκαλούν αναστάτωση και αιχμής».

Αλλά αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να παρασυρθούν από ένα σωρό προβλήματα που περιβάλλουν τον τομέα της στέγασης: συγκροτήματα διαμερισμάτων, εταιρείες ακινήτων και τοπικές κυβερνήσεις με χρέη, και αγοραστές κατοικιών που διστάζουν να βυθίσουν χρήματα σε ακίνητα όταν πέφτουν οι αξίες.

Η επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου της Κίνας φέτος μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς άλλον έναν μεγάλο γύρο κρατικών δαπανών που τροφοδοτούνται από ομόλογα.

«Πιστεύω ότι είναι προσεκτικοί στο άνοιγμα του αγωγού προτού δουν εάν αυτού του είδους η χρηματοδότηση έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Eswar Prasad, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell.

READ  Ο Τραμπ επιδιώκει να καθυστερήσει την έρευνα για απόρρητα έγγραφα μέχρι μετά τις εκλογές του 2024

Πολλές τοπικές και επαρχιακές κυβερνήσεις σε όλη την Κίνα παλεύουν με μεγάλα χρέη. Η κεντρική κυβέρνηση θα επιτρέψει μια μικρή αύξηση μόνο κατά 2,6 τοις εκατό στις πωλήσεις ομολόγων για να βοηθήσει αυτές τις κυβερνήσεις, ο κ. είπε ο Λι.

Οι οικονομολόγοι και οι διεθνείς οργανισμοί δανεισμού έχουν από καιρό συστήσει στην Κίνα να ενισχύσει το δίχτυ ασφαλείας της, το οποίο θα μπορούσε να τονώσει την αδύναμη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να επιτρέψει στα κινεζικά νοικοκυριά να αρχίσουν να αποταμιεύουν λιγότερα και να ξοδεύουν περισσότερα.

Αλλά όταν πρέπει ήδη να καταλάβουν πώς να αντιμετωπίσουν μια γηράσκουσα κοινωνία με λιγότερους εργαζόμενους για να υποστηρίξουν κάθε ηλικιωμένο, οι αρχές επιθυμούν να αυξήσουν τις κοινωνικές δαπάνες. Το ποσοστό γεννήσεων της Κίνας έχει μειωθεί στο μισό από το 2016 και αντιπροσωπεύει το 15 τοις εκατό του πληθυσμού Ηλικία 65 ετών και άνω – ένας αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από 20 τοις εκατό έως το 2030.

Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την αγορά ακινήτων, δήλωσε ο Tao Wang, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας για την Ασία στην UBS Bank. Δεκάδες κατασκευαστές ακινήτων έχουν καταρρεύσει τα τελευταία αρκετά χρόνια και οι εκτεταμένες χρεοκοπίες «πλήγωσαν όχι μόνο τους προγραμματιστές, αλλά και τους αγοραστές κατοικιών και την εμπιστοσύνη τους», είπε η κ. Wang.

«Πρέπει να κάνουν περισσότερα γιατί η καθοδική πίεση στην οικονομία είναι πολύ έντονη», πρόσθεσε.

Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει ισχυρές δυνάμεις εκτός των συνόρων της. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θεωρούν τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές ως άδικες ή απειλές για την εθνική ασφάλεια. Και με τη διαρκώς αυξανόμενη έμφαση που δίνεται στην εσωτερική ασφάλεια και την επιτήρηση από πολλά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, το Πεκίνο έχει πάνω από μια δεκαετία κ. Αποδεκτό στη βασιλεία του Shi.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας θα αυξηθούν κατά 7,2% το 2024 — από το ίδιο ποσοστό πέρυσι — και θα φτάσουν περίπου τα 231 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει ο νέος προϋπολογισμός. Η Κίνα αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες για δεκαετίες, τώρα δεύτερη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον ενέκρινε στρατιωτικό προϋπολογισμό 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τελευταίο της οικονομικό έτος.

READ  Οι εφημερίδες εγκαταλείπουν το κόμικ "Dilbert" μετά την κραυγή του δημιουργού για τις μαύρες "Ομάδες μίσους"

Η μεγαλύτερη πίεση της οικονομίας εντοπίζεται στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος βρισκόταν σε ταραχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την έκρηξη μιας φούσκας κατοικιών δεκαετιών.

Οι πωλήσεις κατοικιών από τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της χώρας μειώθηκαν κατά 60% τον Φεβρουάριο από τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το 2022, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε ολόκληρη την Κίνα δεν ανέκαμψε αφού έπεσε απότομα κατά τη διάρκεια του δίμηνου αποκλεισμού Covid στη Σαγκάη.

Η καλύτερη ευκαιρία της Κίνας να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι να επεκτείνει περαιτέρω το εμπορικό της πλεόνασμα σε μεταποιημένα αγαθά, που ήδη αντιπροσωπεύει περίπου το ένα δέκατο της οικονομίας ολόκληρης της χώρας. Το υπουργείο Εμπορίου εκδίδει οδηγίες με στόχο την τόνωση των εξαγωγών φέτος τον χειμώνα.

Το Shenzhen στη νοτιοανατολική Κίνα – η γενέτειρα της BYD, του κυρίαρχου κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας – εξέδωσε 24 δημοτικές παραγγελίες την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων στο εξωτερικό, βοηθώντας συγκεκριμένα τις εταιρείες στην πόλη να αγοράσουν περισσότερα πλοία που μπορούν να μεταφέρουν αυτοκίνητα σε μακρινές αγορές.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει ανησυχία για την απώλεια θέσεων εργασίας και έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό του εμπορίου με την Κίνα. Και καθώς οι τιμές στην Κίνα πέφτουν, τα κέρδη στο φυσικό μέγεθος των εξαγωγών της χώρας και το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να μην μεταφραστούν σε πολλά μετρητά.

Βίβιαν Γουάνγκ Συνεισέφερε σε ρεπορτάζ από το Πεκίνο. Li Yu, Κλερ Φου Και Έιμι Τσανγκ Τσιέν Η έρευνα συνέβαλε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *