Η πτώση των τιμών προκαλεί πτώση της αξίας των εξαγωγών της Κίνας

Μείνετε ενημερωμένοι με δωρεάν ενημερώσεις

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν απότομα σε όρους δολαρίου τον Μάρτιο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές για τα κινεζικά προϊόντα επηρέασαν τους κατασκευαστές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η αξία των εξαγωγών της Κίνας μειώθηκε κατά 7,5% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με δημοσκόπηση του Reuters από αναλυτές που προέβλεπαν πτώση 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 1,4%.

Η πτώση της αξίας των εξαγωγών και η αύξηση του όγκου υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πεκίνο καθώς στρέφεται προς τη μεταποίηση και το εμπόριο για να βγάλει την οικονομία από μια βαθιά ύφεση που τροφοδοτείται από την επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι περισσότερη χωρητικότητα σε ορισμένους τομείς – ιδιαίτερα σε αυτούς που ευνοούνται από τη βιομηχανική πολιτική, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ηλιακοί συλλέκτες και άλλοι τομείς – θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να μειώσει το κόστος εξαγωγής της και να κερδίσει παγκόσμιο μερίδιο αγοράς.

«Υπάρχει πραγματικά σκληρός ανταγωνισμός τιμών στον τομέα υψηλής τεχνολογίας της κατασκευής οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών… έτσι πλήττει οικονομίες όπως η Γερμανία, η Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία.», Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Ασία, Φρέντερικ Νιούμαν, δήλωσε. «Το κλειδί είναι οι όγκοι και όταν συγκρίνουμε τους όγκους της Κίνας, τρέχουν σε υψηλά ρεκόρ».

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενες κατηγορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ότι οι βιομηχανίες του είναι υπερπροσφορές, αυξάνοντας τους φόβους ότι οι εξαγωγείς ρίχνουν τεχνητά φθηνά, επιδοτούμενα αγαθά στις διεθνείς αγορές.

Οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας καλούν το Πεκίνο να τονώσει την εγχώρια ζήτηση για να καλύψει το κενό στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος κάποτε αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες μια εκστρατεία για να απορρίψουν τους ισχυρισμούς της Δύσης για πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, λέγοντας ότι οι εξαγωγές τους μειώνονται σε τιμές και κερδίζουν μερίδιο αγοράς λόγω της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας υποχωρεί για 18 συνεχόμενους μήνες, ενώ οι τιμές καταναλωτή φλέρταραν με τον αποπληθωρισμό σε ένδειξη ασθενούς ζήτησης.

«Η πτώση των τιμών των προϊόντων σχετίζεται με παράγοντες όπως οι διακυμάνσεις στις τιμές των πρώτων υλών, οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις και οι παραγωγοί που μειώνουν οικειοθελώς τις τιμές», δήλωσε ο Wang Lingjun, υφυπουργός της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο. αριθμοί. «Τα κινεζικά προϊόντα είναι ευρέως ευπρόσδεκτα παγκοσμίως λόγω της καινοτομίας και της ποιότητάς τους».

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει θέσει ως στόχο αυτό που περιγράφουν οι αναλυτές ως αύξηση 5% στην αύξηση του ΑΕΠ έως το 2024. Το Πεκίνο ανακοίνωσε σχέδια για τόνωση της εγχώριας ζήτησης με σχέδια για τη βιομηχανία να «αναβαθμίσει» τον εξοπλισμό της και για τους καταναλωτές να αγοράσουν νέο εξοπλισμό.

Η μείωση των κερδών από τις εξαγωγές Μαρτίου ακολούθησε τις απότομες αυξήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, λόγω της ανάκαμψης του κύκλου των ηλεκτρονικών ειδών και των υψηλότερων εξαγωγών σε χώρες όπως η Ρωσία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σκόουλς πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να καλέσει τους ομολόγους του να άρουν τα εμπόδια στις ξένες εταιρείες σε τομείς όπως οι κρατικές προμήθειες.

«Η Κίνα κερδίζει μερίδιο αγοράς σε σχέση με άλλους ασιατικούς εξαγωγείς και μπορεί να είναι ενάντια στις εξαγωγές αλλού στον κόσμο», δήλωσε ο Newman της HSBC.

Οι χαμηλές τιμές της χώρας είναι καλές για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και βοηθούν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά σημαίνει επίσης μεγαλύτερη ανταγωνιστική πίεση για τους εξαγωγείς σε άλλες χώρες.

«Αυτή η πληθωριστική επίδραση εξάγεται στην υπόλοιπη περιοχή, τουλάχιστον από την πλευρά των εξαγωγών», είπε ο Newman.

Ο Ishwar Prasad, οικονομολόγος και καθηγητής εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, είπε ότι η πτώση του δολαρίου μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες συναλλαγματικών ισοτιμιών και σε κάποια «επίμονη αδυναμία στις βασικές αγορές του εξωτερικού της Κίνας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη».

READ  Κηδείες για 6 θύματα πυροβολισμών σε σχολείο του Νάσβιλ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *