Η Yellen λέει «μεγάλο περιθώριο» για περισσότερο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Λάβετε δωρεάν ενημερώσεις για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Παρά τις εντάσεις ασφαλείας, η Janet Yellen λέει ότι υπάρχει «τεράστιο περιθώριο» για τις αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες να αυξήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο με στόχο την άμβλυνση των τριβών μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Μιλώντας στην αρχή της συνάντησής του με τον Κινέζο Οικονομικό Τσάρο He Lifeng στο Daoyudai State Guest House στο Πεκίνο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι ένα «ευρύ μέρος» των οικονομιών των δύο χωρών θα πρέπει να συνδεθεί με τρόπους. Αδιαμφισβήτητο και για τις δύο κυβερνήσεις.

«Παρά τις πρόσφατες εντάσεις, το γεγονός ότι έχουμε σημειώσει ρεκόρ για το αμφίδρομο εμπόριο το 2022 σημαίνει ότι οι εταιρείες μας έχουν άφθονο περιθώριο για να εμπλακούν στο εμπόριο και τις επενδύσεις», είπε η Yellen.

Καθώς απευθυνόταν σε αυτήν και την οικονομική της ομάδα σε ένα σπηλαιώδη δωμάτιο στον ξενώνα, η Yellen επανέλαβε τις εκκλήσεις προς το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον να βελτιώσουν την επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των μακροοικονομικών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Εν μέσω μιας περίπλοκης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες να αλληλεπιδρούν στενά και να ανταλλάσσουν απόψεις για… διάφορες προκλήσεις», είπε η Yellen.

Μετά από σχεδόν πεντάωρη συνάντησή τους, η Yellen και η ομάδα της δείπνησαν μαζί του και άλλους ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους το βράδυ του Σαββάτου.

Η επίσκεψη της Yellen στο Πεκίνο έρχεται εβδομάδες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έγινε ο πρώτος αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μπάιντεν που ταξίδεψε στην Κίνα. Τα ταξίδια είναι μέρος μιας προσπάθειας σταθεροποίησης των δεσμών που έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και δεκαετίες. Μια προηγούμενη απόπειρα εκτροχιάστηκε όταν η Κίνα πέταξε ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

READ  Ο πρώην γενικός εισαγγελέας λέει ότι ο Τραμπ «τοστ» αν αποδειχτεί η υπόθεση μυστικών αρχείων

Η Yellen προσπάθησε να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή, ζητώντας βελτιωμένη επικοινωνία, ενώ προέτρεψε το Πεκίνο να μην αντιδράσει υπερβολικά στα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να αποτρέψει τη χρήση αμερικανικής τεχνολογίας για να βοηθήσει τον κινεζικό στρατό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν στοχευμένες ενέργειες για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας. Αν και διαφωνούμε σε αυτές τις ενέργειες, αυτή η διαφωνία μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, ειδικά αυτές που προκύπτουν από την έλλειψη επικοινωνίας, που θα επιδεινώσουν άσκοπα τη διμερή μας οικονομική και χρηματοπιστωτική σχέση», είπε.

Νωρίτερα το Σάββατο, η Yellen συναντήθηκε με Κινέζους εμπειρογνώμονες στον τομέα της χρηματοδότησης του κλίματος. Στη συνάντησή του, οι ΗΠΑ και η Κίνα – οι δύο μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και οι μεγαλύτεροι επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – “έχουν κοινή ευθύνη… να πρωτοστατήσουν”.

«Εάν η Κίνα υποστήριζε πολυμερείς θεσμούς για το κλίμα, όπως το Green Climate Fund και τα Climate Investment Funds μαζί μας και άλλες κυβερνήσεις χορηγών, θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι σήμερα», είπε η Yellen.

Ο Τζον Κέρι, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να είναι ο επόμενος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Κίνα.

Η συνάντηση της Yellen μαζί του θεωρείται ευρέως η πιο συνεπακόλουθη της τετραήμερης επίσκεψής της.

Εκτός από τη μεγαλύτερη διάρκεια συνάντησης, έδωσε στην ομάδα του την ευκαιρία να μάθει για τον He, έναν προστατευόμενο του προέδρου Xi Jinping που είναι σχετικά άγνωστος εκτός Κίνας. Κράτησε χαμηλό προφίλ στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Μάρτιο.

READ  Nashville I-40: Μικρό αεροπορικό δυστύχημα σκοτώνει αρκετούς και αναγκάζει να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος

Διορίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, διαδέχθηκε τον Λιου Χε ως οικονομικός βασιλιάς της Κίνας. Ενώ ο Liu χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό για την επίβλεψη τεχνοκρατών στην κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, έχει εμπειρία υπεύθυνος για τον κρατικό σχεδιασμό στην Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Έχει υποστηρίξει μεγαλύτερο άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι ως πιστός του Xi είναι απίθανο να απωθήσει την τάση του Πεκίνου να εδραιώσει περισσότερο έλεγχο στα χέρια των κρατικών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Ban Gongsheng, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *