Ο πρώην γενικός εισαγγελέας λέει ότι ο Τραμπ «τοστ» αν αποδειχτεί η υπόθεση μυστικών αρχείων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 11 Ιουνίου (Reuters) – Ο πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ υπερασπίστηκε το κατηγορητήριο με 37 κατηγορίες που κατατέθηκε κατά του Ντόναλντ Τραμπ από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ την Κυριακή. «Είναι τοστ».

«Σοκαρίστηκα με το επίπεδο ευαισθησίας αυτών των εγγράφων και το πόσα ήταν,… και νομίζω ότι είναι ένας συμπαγής αριθμός που κράτησε σκόπιμα αυτά τα έγγραφα βάσει του νόμου περί κατασκοπείας», είπε ο Μπαρ, ο οποίος υπηρετούσε υπό τον Τραμπ. Fox News Sunday».

«Αν ισχύει έστω και τα μισά, είναι τοστ».

Τα σχόλια του Μπαρ, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας του Τραμπ από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, είναι αξιοσημείωτα και πολλοί εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι ήταν απρόθυμοι να επικρίνουν τον νυν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων White στις εκλογές του 2024. εγχώρια φυλή.

Ο Τραμπ έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι την Τρίτη με κατηγορίες για σκόπιμη διατήρηση πολύ ευαίσθητων αρχείων εθνικής ασφάλειας βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, ψευδείς δηλώσεις, συνωμοσία και απόκρυψη.

Ο Τραμπ είπε στο Politico το Σάββατο ότι θα συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία ακόμα κι αν καταδικαστεί για την υπόθεση, λέγοντας: «Δεν θα παραιτηθώ ποτέ».

Ο πρώην πρόεδρος σχεδιάζει να κάνει σχόλια στο κλαμπ του γκολφ στο Μπέντμινστερ της Νέας Υόρκης στις 8:15 μ.μ. (Τετάρτη 0015 GMT), ανέφερε η προεδρική εκστρατεία του.

Από τις 37 κατηγορίες εναντίον του Τραμπ, οι 31 από αυτές σχετίζονται με απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα που διατηρούσε μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις αρχές του 2021.

READ  Η Ευρωζώνη διολισθαίνει σε ύφεση μετά τις μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία και την Ιρλανδία

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ αποθήκευσε ακατάλληλα τα έγγραφα στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, αρνήθηκε να τα παραδώσει στην κυβέρνηση και προσπάθησε να τα κρύψει από το FBI και τον δικό του δικηγόρο μετά την κλήση του ενόρκου. Απαίτησε να ανατραπούν όλα τα αρχεία με διαβαθμισμένα σήματα.

Η δικηγόρος του, Αλίνα Χούμπα, η οποία δεν τον εκπροσωπεί στην υπόθεση, είπε στο «Fox News Sunday» ότι ο Τραμπ είναι αθώος για τις κατηγορίες και σχεδιάζει να υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτό του στην υπόθεση.

Στο παρελθόν, ο Μπαρ υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής του Τραμπ, διορίζοντας τον δικό του ειδικό σύμβουλο για να διερευνήσει εάν το FBI άνοιξε σωστά μια έρευνα για την προεδρική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 με βάση αδύναμα στοιχεία.

Ωστόσο, προς το τέλος της θητείας του, οι απόψεις του Μπαρ για τον Τραμπ αποδυναμώθηκαν αφού ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να πιέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει έρευνες για νοθείες ψηφοφορίες σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια ανατροπής των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.

Όχι “Προσωπικά έγγραφα”

Ο Τραμπ έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τη διατήρηση απόρρητων αρχείων, λέγοντας ότι τα ταξινόμησε ενώ ήταν στην εξουσία χωρίς αποδεικτικά στοιχεία – ισχυρισμός που επαναλαμβάνεται από τους συμμάχους του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των ΗΠΑ, Τζιμ Τζόρνταν, δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή «State of the Union» του CNN εάν έχει στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του Τραμπ.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Τραμπ αρνήθηκαν να επαναλάβουν αυτό το επιχείρημα στα δικαστικά τους αρχεία σε προηγούμενες υποθέσεις που αφορούσαν την έρευνα του FBI στο σπίτι του στη Φλόριντα και το κατηγορητήριο περιλαμβάνει στοιχεία ότι ο Τραμπ γνώριζε ότι διατηρούσε αρχεία υψηλής απόρρηξης.

READ  Οι ασιατικές αγορές ήταν κυρίως πτωτικές καθώς η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ύφεσης που τροφοδοτείται από την τραπεζική κρίση

«Ως πρόεδρος, θα μπορούσα να το είχα ταξινομήσει», ανέφερε το κατηγορητήριο που είπε ο Τραμπ σχετικά με ένα στρατιωτικό έγγραφο που φέρεται να του έδειξε κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Ιούλιο του 2021 σε κλαμπ γκολφ του Νιου Τζέρσεϊ. «Τώρα δεν μπορώ, ξέρεις, γιατί είναι ακόμα μυστικό».

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν χωριστά να υποστηρίξουν ότι τα αρχεία στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι ιδιωτικής φύσης και καλύπτονται από τον Νόμο για τα Προεδρικά Μητρώα.

«Έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί διαβαθμισμένα έγγραφα βάσει του νόμου περί προεδρικών αρχείων», είπε ο Χούμπα στο Fox News Sunday.

Όμως ο Μπαρ είπε ότι ο ισχυρισμός ότι τα έγγραφα ήταν προσωπικά αρχεία του Τραμπ ήταν «γελοίος εκ πρώτης όψεως».

Είπε ότι τα αρχεία που αναφέρονται στο κατηγορητήριο ήταν «επίσημα αρχεία» που παράγονται από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και ως εκ τούτου ήταν ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Τα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με πολεμικά σχέδια ή τις δυνατότητές μας να επιτεθούμε σε άλλη χώρα δεν είναι προσωπικά έγγραφα του Ντόναλντ Τζέι Τραμπ σε κανένα σύμπαν», είπε.

Σάρα Ν. Η έκθεση Lynch? Πρόσθετες αναφορές από τον Arshad Mohammad στο St. Paul, τη Μινεσότα και τον Rami Ayyub στην Ουάσιγκτον. Επιμέλεια: Mary Milligan, Paul Simao και Marguerita Choi

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Σάρα Ν. Θανατώ άνευ δίκης

Thomson Reuters

Σάρα Ν. Ο Lynch είναι ο κύριος ρεπόρτερ του Reuters που καλύπτει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έξω από την Ουάσιγκτον, D.C. Κατά τη διάρκεια του χρόνου του στους Beatle, κάλυψε την έκθεση Mueller και όλα όσα χρησιμοποίησαν ομοσπονδιακούς πράκτορες για να καταπνίξουν τους διαδηλωτές στον απόηχο της διαδήλωσης του George Floyd. Οι υποθέσεις του τμήματος ακολουθούν τη δολοφονία, την ευρεία εξάπλωση του COVID-19 στις φυλακές και την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

READ  Ο δικηγόρος λέει ότι η Lamborghini που οδηγούσε ο επικεφαλής Rashee Rice ενεπλάκη σε ατύχημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *