Οι αγορές μειώνουν τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων μετά την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,5%

Μείνετε ενημερωμένοι με δωρεάν ενημερώσεις

Οι έμποροι στοιχηματίζονταν σε μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα την Τετάρτη, αφού ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες και ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα» για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών.

Αφού τα επίσημα στοιχεία έδειξαν άνοδο 3,5% στις τιμές καταναλωτή για το έτος έως τον Μάρτιο, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, οι μετοχές υποχώρησαν και οι αγορές απώθησαν τις προβλέψεις για καλοκαιρινές μειώσεις επιτοκίων.

«Η σημερινή έκθεση δείχνει ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί περισσότερο από 60 τοις εκατό από την κορύφωσή του, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε το κόστος για τις εργατικές οικογένειες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Ο αριθμός της Τετάρτης σε σύγκριση με τις προβλέψεις για άνοδο 3,4%. Ο βασικός πληθωρισμός ξεπέρασε τις προσδοκίες λόγω των πιέσεων στις τιμές σε τομείς υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη και η ασφάλιση αυτοκινήτων.

«Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη την πιθανότητα ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων θα είναι ανοδική και όχι καθοδική», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς, συμβολίζοντας την επίδραση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις προσδοκίες των επιτοκίων.

Μιλώντας στο Bloomberg, είπε ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα ήταν «ένα επικίνδυνο και κακό λάθος».

Τα στοιχεία είναι τα τελευταία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι πιο καυτή από ό,τι είχε προβλεφθεί, ένα πιθανό πρόβλημα για τον Μπάιντεν να ξεπεράσει το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις ενόψει των φετινών εκλογών.

READ  2023 PGA Championship Tee Times, ζευγάρια: Πλήρες γήπεδο, πρόγραμμα, όμιλοι για τον γύρο 2 της Παρασκευής

Οι αγορές στοιχηματίζουν τώρα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα ξεκινήσουν παρά μόνο μια συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας μετά την ψηφοφορία της 5ης Νοεμβρίου.

Οι επενδυτές μελλοντικής εκπλήρωσης μείωσαν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων σε μειώσεις μεταξύ μίας και δύο τριμήνου φέτος – από τουλάχιστον έξι μειώσεις στις αρχές Ιανουαρίου.

Εν όψει της δημοσιοποίησης στοιχείων της Τετάρτης, οι αγορές ανέμεναν μεταξύ δύο και τριών περικοπών φέτος.

Οι traders είδαν επίσης νωρίτερα μια μείωση του Ιουλίου ως αβέβαιη, αλλά μείωσαν τα στοιχήματά τους στο μισό στο 50 τοις εκατό από περίπου 98 τοις εκατό που ήταν τότε μετά την έκθεση της Τετάρτης.

Αν και οι αγορές εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα για μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αυτές δεν θα περικοπούν πλήρως μέχρι τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 6-7 Νοεμβρίου.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου, κινούμενη σύμφωνα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε κατά περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,95%, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1% στις απογευματινές συναλλαγές.

«Ενώ το προηγούμενο της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για μείωση των επιτοκίων έως το 2024 είναι ακόμα στο τραπέζι, τα πρόσφατα στοιχεία περιέπλεξαν πολύ το έργο του εντοπισμού της κατάλληλης στιγμής για μια κίνηση περιορισμού της ανάπτυξης χωρίς να προαναγγέλλουμε μια νίκη ενάντια στον πληθωρισμό», είπε ο Eswar. Prasad, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Ο ΔΤΚ αυξήθηκε νωρίτερα στο 3,2% τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας προφυλακτήρα της περασμένης εβδομάδας οδήγησαν τις αγορές να περιορίσουν περαιτέρω τις προσδοκίες για περικοπές επιτοκίων της Fed.

Στην απάντησή του στα στοιχεία της Τετάρτης, ο Μπάιντεν κάλεσε τις εταιρείες, ιδιαίτερα τους λιανοπωλητές τροφίμων, να «χρησιμοποιήσουν τα κέρδη ρεκόρ για να μειώσουν τις τιμές». Επιτέθηκε επίσης στους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, τους οποίους κατηγόρησε ότι «βοηθούσαν ειδικά συμφέροντα και ανέβαζαν τις τιμές των Big Pharma».

Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των αλλαγών στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν στο ίδιο ποσοστό με τον Φεβρουάριο στο 3,8%, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν βασικό επιτόκιο 3,7% για τον Μάρτιο.

Οι προβλέψεις «dot plot» της ίδιας της κεντρικής τράπεζας, από τον Μάρτιο, δείχνουν ότι οι ρυθμιστές των επιτοκίων αναμένεται να κάνουν τρεις μειώσεις στο επιτόκιο αναφοράς φέτος, από το τρέχον υψηλό 23 ετών του 5,25 τοις εκατό σε 5,5 τοις εκατό.

Ωστόσο, πρόσφατα σχόλια από τους ηγέτες των περιφερειακών κεντρικών τραπεζών έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τέτοιες προβλέψεις.

Ενώ ο πρόεδρος της Fed Jay Powell εξακολουθεί να πιστεύει σε μια «βασική περίπτωση» που δείχνει ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται προς τον στόχο του 2 τοις εκατό της κεντρικής τράπεζας, άλλοι στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ανησυχούν περισσότερο ότι οι πιέσεις στις τιμές θα αποδειχθούν πιο κολλώδεις από ό,τι αναμενόταν.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austin Goulsbee, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο πληθωρισμός των κατοικιών θα είναι πολύ ισχυρός, ενώ η πρόεδρος του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγαλύτερος «πτωτικός κίνδυνος» για τις προοπτικές.

Ενώ ούτε η Goolsbee ούτε η Logan ψηφίζουν για το FOMC, ο Πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostick, το κάνει και έχει προειδοποιήσει συνεχώς ότι η Fed μπορεί να δυσκολευτεί να περικόψει περισσότερες από μία φορές φέτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *