Ο Ερντογάν αναζητά νέα θέση στις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία



CNN

Προκαταρκτικά αποτελέσματα στην Τουρκία ψηφοφορία προεδρικών εκλογών Ο Πρόεδρος εμφανίστηκε την Κυριακή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από τον αντίπαλό του καθώς ο ηγέτης μάχεται να επεκτείνει τη βασιλεία του σε μια τρίτη δεκαετία.

Με καταμετρημένο το 98,9% των ψήφων, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,07% των ψήφων, σύμφωνα με ανεπίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου Πέτυχε 47,93%.

Σύμφωνα με το Anadolu, αναφέρθηκε το 85,6% των ψήφων.

Με τα αποτελέσματα των εκλογών να μην έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, ο Ερντογάν τραγουδούσε πανηγυρίζοντας πάνω σε λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας κάνοντας έναν νικηφόρο γύρο έξω από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη. Απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών που κυμάτισαν τουρκικές σημαίες και επευφημούσαν, ευχαρίστησε τη χώρα.

«Ολοκληρώσαμε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με την υποστήριξη του έθνους μας. «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στο έθνος μου που μας χάρισε μια ημέρα δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν.

«Οι νικητές τόσο των εκλογών της 14ης Μαΐου όσο και των εκλογών της 28ης Μαΐου είναι τα 85 εκατομμύρια πολίτες μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος και στους δύο εκλογικούς γύρους.

Ξένοι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, της Λιβύης, της Αλγερίας, της Ουγγαρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν μεταξύ εκείνων που συνεχάρησαν τον Ερντογάν για τη νίκη πριν από την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων.

«Αυτή δεν είναι μια συντριπτική ήττα για όσους θέλουν αλλαγή», είπε στην Μπέκυ Άντερσον του CNN η Ασλί Αϊδιντάσπας, επισκέπτρια συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς. «Κοιτάμε για άλλη μια φορά μια διχασμένη χώρα… και τα δύο στρατόπεδα θέλουν εντελώς διαφορετικά πράγματα για την Τουρκία».

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Ερντογάν ζήτησε από τους υποστηρικτές του «να παραμείνουν στις κάλπες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα».

«Είναι καιρός να προστατεύσουμε τη βούληση των ανθρώπων που εκτιμούμε περισσότερο», έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter.

READ  Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ έχουν σταματήσει λόγω «σοβαρών διαφορών»

Κάθε Τούρκος πολίτης έχει το δικαίωμα να δει την καταμέτρηση των ψήφων στις κάλπες του, και αυτό έχει γίνει παράδοση στην Τουρκία.

Ένας εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Φάικ Οστράκ φαίνεται να έχει προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του Ερντογάν να μην διεξάγουν συνομιλίες μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

Murad Cesar/AP

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, και η σύζυγός του, Εμίν Ερντογάν, ψήφισαν στην Κωνσταντινούπολη.

“Ας μην λασπώνουμε τα νερά με ομιλίες στα μπαλκόνια”, είπε ο Όστρατς την Κυριακή, αναφερόμενος στην παραδοσιακή ομιλία του Ερντογάν όπως το βράδυ των εκλογών. τα αποτελέσματα είναι οριστικά».

«Το λέω με έμφαση: θα υπερασπιστούμε τη βούληση του έθνους μέχρι τέλους και θα νικήσουμε», είπε.

Ο Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με τον Κιλιτσντάρογλου, έναν 74χρονο γραφειοκράτη και ηγέτη του αριστερού CHP.

Στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου, Ο Ερντογάν προηγήθηκε με σχεδόν πέντε βαθμούς Πάνω από τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά υπολείπεται του ορίου του 50% που απαιτείται για τη νίκη.

Η κοινοβουλευτική περιφέρεια του προέδρου κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στην κοινοβουλευτική αναμέτρηση που διεξήχθη εκείνη την ημέρα.

Ο Ερντογάν ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», είπε.

Ριζά Οζάλ/ΑΠ

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία, με σχεδόν 90% συμμετοχή στον τελευταίο γύρο, έδειξε όμορφα τον δημοκρατικό της αγώνα και ελπίζω να κάνει το ίδιο και σήμερα», πρόσθεσε.

Καταγράφοντας την ψήφο του στην Άγκυρα, ο Kıltaroğlu είπε στους δημοσιογράφους: «Καλώ όλους τους πολίτες να πάνε στις κάλπες και να σταθούν στις κάλπες για να απαλλαγούμε από την καταπίεση, να απαλλαγούμε από αυτήν την αυταρχική ηγεσία, να φέρουμε αληθινή δημοκρατία και ελευθερία. Μετά.

“Επειδή [the] Οι εκλογές έγιναν κάτω από κακουχίες, χρησιμοποιήθηκε κάθε είδους μαύρη προπαγάνδα και συκοφαντία, αλλά πιστεύω στην κοινή λογική του λαού.

READ  Οι δυτικοί σύμμαχοι διαφωνούν σχετικά με τα αεροσκάφη προς την Ουκρανία, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει κέρδη

Οι εκλογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ψηφοφορία διεξάγεται “χωρίς προβλήματα” και τα αποτελέσματα θα πρέπει να ανακοινωθούν νωρίτερα από τον πρώτο γύρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Υποψήφιος για την τρίτη θέση είναι ο Sinon OganΟ νικητής του 5% των ψηφοφοριών στον πρώτο γύρο έχει υποστηρίξει δημόσια τον Ερντογάν, ενισχύοντας περαιτέρω τις πιθανότητες του ισχυρού άνδρα να κερδίσει τον δεύτερο και τελευταίο προεδρικό γύρο της Κυριακής.

Πολλές δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει λανθασμένα ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα προηγούσε στις εκλογές της 14ης Μαΐου, στις οποίες είχε σχεδόν το 90% των ψήφων σε ολόκληρη τη χώρα.

Έξι ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν σχηματίσει έναν άνευ προηγουμένου συνασπισμό πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου για να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την εξουσία από τον Ερντογάν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιέγραψαν τις εκλογές ως την τελευταία στάση της τουρκικής δημοκρατίας, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι κούφωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, διάβρωσε την εξουσία του δικαστικού σώματος και καταστέλλει τη διαφωνία κατά τη διάρκεια της 20ετούς διακυβέρνησής του.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει επίσης αντίθετους ανέμους από μια παραπαίουσα οικονομία Μια τραυματική αρχική απάντηση σε έναν καταστροφικό σεισμό Στις 6 Φεβρουαρίου, η Τουρκία και η γειτονική Συρία στοίχισαν πάνω από 50.000 ζωές.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε τα «λάθη» της στην επιχείρηση διάσωσης και ζήτησε συγγνώμη από το κοινό.

Οι επικριτές του Ερντογάν επισημαίνουν τα χαλαρά κατασκευαστικά πρότυπα υπό την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος AK, το οποίο πυροδότησε μια έκρηξη κατασκευής υπερτροφοδοτούμενων από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και υψηλούς αριθμούς νεκρών. Υποστήριξαν επίσης ότι η απάντηση στον σεισμό υπογράμμισε την υποτιθέμενη αποχώρηση του Ερντογάν από τους κρατικούς θεσμούς σε μια προσπάθεια εδραίωσης της εξουσίας.

Η οικονομική κρίση της χώρας -με το νόμισμα να πέφτει και τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη- έχει επίσης εν μέρει κατηγορηθεί για τις πολιτικές του Ερντογάν. Ο πρόεδρος κατέστειλε τα επιτόκια και άφησε τον πληθωρισμό ανεξέλεγκτο, υποστήριξαν οι επικριτές.

READ  Carlos Algaraz Vs. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό των ανδρών

Yves Herman/Reuters

Ο Ερντογάν κέρδισε τον πρώτο γύρο, αλλά έχασε με τη διαφορά που χρειαζόταν για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο.

Όμως τα αποτελέσματα των εκλογών στις 14 Μαΐου έδειξαν συνεχή υποστήριξη προς τον πρόεδρο στα συντηρητικά προπύργια του, συμπεριλαμβανομένης της κατεστραμμένης ζώνης του σεισμού.

ΕΝΑ Συνέντευξη με την Becky Anderson του CNN Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να διπλασιάσει τις αντισυμβατικές οικονομικές του πολιτικές.

Χαιρέτισε τη σχέση του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «ιδιαίτερη» και είπε ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει την πρόσβαση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις δυτικές επικρίσεις ότι στέκεται εμπόδιο σε ένα ενιαίο μέτωπο κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, έχει κατηγορήσει τη Σουηδία ότι είναι καταφύγιο για κουρδικές τρομοκρατικές ομάδες και έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη Στοκχόλμη να συμμετάσχει στην παράδοση καταζητούμενων. Η Σουηδία έχει αρνηθεί τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας να εκδώσει αυτό που η Άγκυρα περιγράφει ως τρομοκράτες, με το επιχείρημα ότι μόνο τα σουηδικά δικαστήρια μπορούν να αποφασίσουν για το θέμα.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τούρκος ισχυρός άνδρας έχει αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη, υιοθετώντας μια σημαντική πράξη εξισορρόπησης μεταξύ των δύο πλευρών, ευρέως γνωστή ως «φιλοουκρανική ουδετερότητα».

Βοήθησε να κάνει μια μεγάλη συμφωνία Πρωτοβουλία για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας Ξεκλείδωσε εκατομμύρια τόνους σίτου που παγιδεύτηκαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτρέποντας μια παγκόσμια κρίση πείνας. Το συμβόλαιο παρατάθηκε για άλλους δύο μήνες την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα πριν λήξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *