Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ψέματα για τα κόμματα lockdown, λέει η έκθεση του Κοινοβουλίου «Partigate».

ΛΟΝΔΙΝΟ — Μια έρευνα από Βρετανούς νομοθέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις Τζόνσον «παραπλάνησε σκόπιμα» τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν υπηρετούσε ως πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με συχνά πάρτι με αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 κατά τη διάρκεια των αυστηρών περιορισμών πανδημίας. Κυβέρνηση.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από την Επιτροπή Προνομίων του Κοινοβουλίου, η οποία ερευνά τον Τζόνσον εδώ και ένα χρόνο, διαπίστωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραπλάνησε εν γνώσει του το Κοινοβούλιο όχι μία αλλά δύο φορές.

Οι συνάδελφοί του βουλευτές κατηγόρησαν τον Τζόνσον ότι ήταν «συνένοχος σε μια εκστρατεία κατάχρησης και εκφοβισμού κατά της επιτροπής».

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων “με άμεση ισχύ” αφού είδε ένα προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος Βρετανός ηγέτης στην πρόσφατη ιστορία που παραπλάνησε σκόπιμα τους συναδέλφους του. Το να πεις ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων θεωρείται ένα σοβαρό, δυνητικά αδίκημα που μπορεί να τελειώσει την καριέρα που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή ή αποβολή από το Γουέστμινστερ.

Την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή ήταν έτοιμη να προτείνει αναστολή 90 ημερών εάν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί από το κοινοβούλιο, μια σημαντική έκκληση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάκλησή του ως βουλευτή.

Η παραίτηση του Τζόνσον απέτρεψε μια τέτοια τιμωρία, ενώ προκάλεσε ειδικές εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια στο Uxbridge και στο South Ruislip.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από βουλευτής λόγω «συμμετοχής»

σε μια κυψέλη Έκθεση 1.700 λέξεων Την Πέμπτη, ο Τζόνσον χαρακτήρισε την έκθεση «αποτρόπαια» και τα συμπεράσματά της «απόλυτη θλίψη».

READ  Η βοήθεια του φοιτητικού δανείου του Μπάιντεν θα «καταστραφεί» από το νομοσχέδιο του GOP

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι «δεν λέω ψέματα» και είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος και απογοητευμένος που απολύθηκε».

«Δεν είμαι μόνος που σκέφτομαι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κυνήγι μαγισσών για να εκδικηθεί το Brexit και τελικά να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016», έγραψε.

Η επίθεση του Τζόνσον υπονομεύεται από την πλειοψηφία των βουλευτών από το δικό του συντηρητικό κόμμα στην επιτροπή.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή Προνομίων συνέστησε επίσης να απαγορεύεται στον Τζόνσον η πρόσβαση στο Γουέστμινστερ, κάτι που επιτρέπει στους πρώην νομοθέτες ευκολότερη πρόσβαση στο κοινοβούλιο μετά την αποχώρησή τους από τα καθήκοντά τους.

Εάν υπήρχε μια τέτοια απαγόρευση, ένας συνάδελφος θα μπορούσε να υπογράψει τον Johnson ως φιλοξενούμενος, αλλά είναι μια σημαντική επίπληξη και ένα σημάδι του πόσο μακριά έχει πέσει, με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος τώρα να αποφύγει ένα 80 – πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο το 2019.

Η πρωθυπουργία του Τζόνσον αμαυρώθηκε από το λεγόμενο σκάνδαλο “Partigate” – μια σειρά κυβερνητικών συναντήσεων που έλαβαν χώρα όταν οι πανδημικοί περιορισμοί εμπόδισαν τις περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές και εμπόδισαν τους ανθρώπους να παρευρεθούν στις κηδείες. Ο Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία επειδή παρευρέθηκε σε ένα πάρτι – μια γιορτή γενεθλίων που διοργάνωσε η σύζυγός του – ο σημερινός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Πόσα πάρτι lockdown έχουν παρακολουθήσει ο Μπόρις Τζόνσον και το προσωπικό; Εδώ είναι ένας οδηγός.

Αλλά δεν ήταν μόνο τα κόμματα που έφεραν τον Τζόνσον σε μπελάδες – ήταν οι απαντήσεις του στο Κοινοβούλιο σχετικά με το εάν κάποιο από τα πάρτι έλαβε χώρα και, εάν ναι, αν ήξερε ότι παραβίαζαν τους κανόνες.

READ  Οι νομοθέτες ζητούν αυστηρότερους κανόνες δεοντολογίας μετά τις αποκαλύψεις του Clarence Thomas

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν ωμή.

Ο Ed Davey, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αποκάλεσε τον Johnson «ψεύτη και παραβάτη του νόμου».

«Αντιμετώπισε το κοινό με απόλυτη αδιαφορία», έγραψε ο Ντέιβι στο Twitter.

Στη μακροσκελή έκθεσή της, η Επιτροπή Προνομίων έγραψε: «Καταλήξαμε παραπάνω ότι ο κ. Τζόνσον διέπραξε μεγάλη περιφρόνηση παραπλανώντας σκόπιμα το Σώμα. Αυτή η προσβολή ήταν πιο σοβαρή από τον Πρωθυπουργό, το ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης.

Η επιτροπή συνέχισε: «Δεν υπάρχει προηγούμενο να διαπιστωθεί ότι ένας Πρωθυπουργός παραπλάνησε εσκεμμένα τη Βουλή. Παραπλάνησε τη Βουλή, και το έκανε ξανά και ξανά, για ένα θέμα μεγάλης σημασίας για τη Βουλή και το κοινό.

Αφού τα πάρτι στο 10 Downing and Cheques, την εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού, αποκαλύφθηκαν από τον Τύπο -υπήρχαν τουλάχιστον 16 άτομα και συνεχίζουν να μετρούν- ο Τζόνσον είπε αρχικά στο κοινοβούλιο ότι «η καθοδήγηση τηρήθηκε πλήρως».

Αργότερα είπε ότι πίστευε ότι ορισμένες οδηγίες μπορεί να παραβιάστηκαν, αλλά ότι οι συγκεντρώσεις που επιτρέπονταν σύμφωνα με τους κανόνες ήταν κατάλληλες εκδηλώσεις εργασίας.

Την Πέμπτη, είπε ότι δεν υπάρχουν “αποδεικτικά στοιχεία” ότι ο Τζόνσον είπε εν γνώσει του ψέματα, προσθέτοντας ότι το επιχείρημα της ομάδας “θα μπορούσε να επιταχυνθεί: “Κοιτάξτε αυτή τη φωτογραφία – είναι ο Μπόρις Τζόνσον με γυαλιά στο χέρι. Πρέπει να ήξερε ότι το γεγονός ήταν παράνομο Λοιπόν είπε ψέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *