Ο Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS – Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής

  • Nomsa Maseko στο Γιοχάνεσμπουργκ & Kathryn Armstrong στο Λονδίνο
  • BBC News

λεζάντα εικόνας,

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του Πούτιν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της χώρας.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα σύλληψής του θα ήταν κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας.

Αν ο κ. Πούτιν είχε εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος, θα είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Η Νότια Αφρική έχει υπογράψει το ΔΠΔ και αναμένεται να βοηθήσει στη σύλληψη του κ. Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη διήμερη σύνοδο κορυφής.

Ωστόσο, ο κ. Πούτιν θα παραστεί σε μια σύντομη σύνοδο κορυφής BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής – μέσω σύνδεσης βίντεο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η ομάδα BRICS θεωρείται από ορισμένους ως εναλλακτική λύση στην ομάδα των προηγμένων οικονομιών της G7.

Σε ανακοίνωσή της, η προεδρία της Νότιας Αφρικής χαρακτήρισε τη συμφωνία, στην οποία ο κ. Πούτιν δεν παρευρέθηκε, ως «αμοιβαία» και είπε ότι ακολούθησε «πολλές διαβουλεύσεις» στη σύνοδο κορυφής.

Οι υποστηρικτές της Ρωσίας επέκριναν την απόφαση, λέγοντας ότι η Νότια Αφρική θα έπρεπε να είχε διεκδικήσει και να ασκήσει την κυριαρχία της για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τον φίλο της.

READ  Οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, λένε αξιωματούχοι: ζωντανές ενημερώσεις

Η πρόσκληση της Νότιας Αφρικής στον Πούτιν, προτού το ΔΠΔ τον κατηγορήσει για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έχει πυροδοτήσει εθνική και διεθνή διαμάχη.

Όμως, η κυβέρνηση του προέδρου Cyril Ramaphosa έγινε ξέφρενη καθώς αυξήθηκαν οι πιέσεις για τη σύλληψη του Προέδρου Πούτιν.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία, προσέφυγε στα δικαστήρια για να αναγκάσει τις αρχές να συλλάβουν τον κ. Πούτιν, αν ποτέ πατήσει το πόδι του στη χώρα. Η παγκόσμια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ήταν επίσης μέρος της πρόκλησης.

Τα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο κ. Ramaphosa ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι η εθνική ασφάλεια ήταν σε κίνδυνο.

“Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι η σύλληψη του εν ενεργεία προέδρου της θα ήταν κήρυξη πολέμου. Είναι ενάντια στο σύνταγμά μας να κάνουμε πόλεμο με τη Ρωσία”, ανέφερε σε δήλωση.

Ο Πεσκόφ διέψευσε ότι η Μόσχα είχε πει ότι η σύλληψη του προέδρου της Νότιας Αφρικής ήταν πράξη πολέμου, αλλά είπε ότι είναι «σαφές σε όλους». [that kind of] Σημαίνει παραβίαση κατά του αρχηγού του ρωσικού κράτους».

Η Ρωσία χαρακτηρίζει επανειλημμένα το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ ως εξωφρενικό και νομικά άκυρο επειδή η χώρα δεν είναι μέλος του σώματος.

Οι λόγοι για αυτό διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι ένας παράγοντας είναι οι οικονομικοί δεσμοί που έχουν ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, με τη Μόσχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *