Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

λεζάντα εικόνας,

Η Ρωσία έχει καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye από τις αρχές του 2022

Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια της Ουκρανίας αύξησε τον κίνδυνο ενός «μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος», προειδοποίησε η πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για την επίθεση, η οποία είπε ότι τραυμάτισε τρία άτομα. Η Ουκρανία αρνήθηκε ανάμειξη.

Στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας βρίσκεται ένας τεράστιος ρωσικός πυρηνικός σταθμός με έξι αντιδραστήρες.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τέτοιες επιθέσεις.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Κυριακής ήταν “ανεύθυνη” και “μια μεγάλη κλιμάκωση των κινδύνων πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο”.

Το εργοστάσιο Zaporizhzhia στη νότια Ουκρανία είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οι ρωσικές δυνάμεις το κατέλαβαν λίγο μετά την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 και το κατέλαβαν έκτοτε.

Η εγκατάσταση διακόπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, αλλά απαιτεί συνεχή ισχύ για την ψύξη ενός από τους αντιδραστήρες του, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία “καυτή ασφάλεια”, που σημαίνει ότι δεν είναι εντελώς εκτός σύνδεσης.

Ο ΔΟΑΕ, ο οποίος διαθέτει ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Ζαπορίζια, επιβεβαίωσε τις «φυσικές επιπτώσεις των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη» στο εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η διοίκηση του εργοστασίου που ιδρύθηκε από τη Ρωσία είπε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν φυσιολογικά και δεν υπήρξε σοβαρή ζημιά.

Ο ΔΟΑΕ είπε ότι η ζημιά δεν έθεσε σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, αλλά προειδοποίησε ότι ήταν “ένα σοβαρό περιστατικό που θα μπορούσε να την υπονομεύσει”. [the] Ακεραιότητα του Συστήματος Ελέγχου Αντιδραστήρα».

Ο κ. Γκρόσι σημείωσε ότι υπήρξαν «τουλάχιστον τρία άμεσα χτυπήματα» κατά των «βασικών δομών ελέγχου του αντιδραστήρα» του εργοστασίου.

«Δεν πρόκειται να συμβεί», είπε. “Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ή να αποκτήσει οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό πλεονέκτημα από επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό είναι άκυρο.”

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο και διακινδυνεύουν ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα.

Η ρωσική διοίκηση του εργοστασίου είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

«Η Ουκρανία δεν έχει εμπλακεί σε ένοπλες προκλήσεις στο σημείο», δήλωσε ο Αντρί Γιουσόφ, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Ukrainska Pravda. Το εργοστάσιο είναι «παράνομα κατεχόμενο από τη Ρωσία», είπε.

Ο κ. Yusov κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έθεσε σε κίνδυνο το εργοστάσιο, τους πολίτες και το περιβάλλον χτυπώντας το.

Τον περασμένο μήνα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο άκουγε εκρήξεις κάθε μέρα για μια εβδομάδα.

Τότε, ο κ. Krosi είπε: “Για περισσότερα από δύο χρόνια, η πυρηνική ασφάλεια και ασφάλεια στην Ουκρανία συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος που βλάπτει τους ανθρώπους. Το περιβάλλον, όχι μόνο στην Ουκρανία».

READ  Ανακοινώθηκαν οι αρχικοί του NBA All-Star 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *