Η Κίνα υποστηρίζει τα σχόλια του πρέσβη για την κυριαρχία των μετασοβιετικών εθνών

Το Πεκίνο αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού ο πρεσβευτής του στη Γαλλία προκάλεσε οργή στην Ευρώπη το Σαββατοκύριακο αμφισβητώντας το νομικό καθεστώς των πρώην σοβιετικών κρατών και την κυριαρχία της Ουκρανίας στην Κριμαία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τη Δευτέρα αντέκρουσε τα σχόλια του Λου Σι, που εξόργισε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πυροδότησε τη δυσπιστία για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να μεσολαβήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το θέμα της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, «δεν είναι εύκολο να απαντηθεί με λίγα λόγια», πρόσθεσε ο Λου.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κίνα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με συνδεδεμένες χώρες.

«Η Κίνα σέβεται το κυρίαρχο καθεστώς των δημοκρατιών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης».

Μετά τα σχόλια του Λου σε συνέντευξή του στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι LCI, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Πεκίνο να διευκρινίσει τη θέση του. Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak χαρακτήρισε την εκδοχή του Lu για την ιστορία της Κριμαίας ως «παράλογη».

Ερωτηθείς εάν η Κίνα θα ανακαλούσε τα σχόλια του Λου, ο Μάο απάντησε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η απάντησή μου στην προηγούμενη ερώτηση αντανακλά την επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης».

Οι αναλυτές είπαν ότι η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν μια αποκήρυξη των σχολίων του Λου, ο οποίος έχει τη φήμη ενός από τους διπλωμάτες του κινεζικού «λυκοπολεμιστή».

«Αυτές οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν έχουν αποτελεσματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου, επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία που να επιβεβαιώνει το καθεστώς τους ως κυρίαρχου κράτους», είπε ο Λου.

READ  Η NC εγκρίνει την επέκταση του Medicaid, αντιστρέφοντας τη μακρά αντίθεση

«Σαν θέμα νόμου, [Lu’s stance] Αυτή είναι μια ψευδής δήλωση, η οποία δεν συνάδει με τη θέση που έχει επανειλημμένα ανακοινώσει η κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε ο Shi Yinhong, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο. «Πολιτικά, αυτό επιδεινώνει περαιτέρω τις σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και μπορεί να έχει κυματιστικές επιπτώσεις στις χώρες της Κεντρικής Ασίας».

Τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία δήλωσαν την Τρίτη ότι θα καλέσουν ανώτερους Κινέζους διπλωμάτες για να διαμαρτυρηθούν για τα σχόλια του Λου, τα οποία πολλοί υπουργοί καταδίκασαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis είπε ότι τα σχόλια ήταν «απολύτως απαράδεκτα» και αποδεικνύουν γιατί τα κράτη της Βαλτικής δεν εμπιστεύονται τις προθέσεις του Πεκίνου να μεσολαβήσει για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας σημείωσε ότι τα σχόλια του Λου «αντίθουν ξεκάθαρα» τη στάση της Κίνας να υποστηρίζει «την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των εθνών».

Ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι διαφωνεί με τα σχόλια του πρέσβη, προσθέτοντας ότι η Κίνα πρέπει να “σεβαστεί τους πάντες”. [EU] Πολιτείες – μέλη”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σχεδιάζουν να συζητήσουν τα σχόλια του Λου σε μια συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διάσκεψης για «αξιολόγηση και επανεξέταση» της στάσης του μπλοκ απέναντι στο Πεκίνο.

Αλλά οι προσπάθειες της Κίνας να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του πρέσβη είναι απίθανο να ικανοποιήσουν τους Βαλτικούς, οι οποίοι δεν ήταν ποτέ μέρος της Σοβιετικής Ένωσης επειδή προσαρτήθηκαν παράνομα. Οι περισσότερες δυτικές χώρες δεν αναγνωρίζουν αυτή τη σύνδεση.

READ  Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι οι εργαζόμενοι της Uber και της Lyft είναι εργολάβοι

“Η Λιθουανία δεν εντάχθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Η Μόσχα κατέλαβε παράνομα το έδαφός μας, οπότε αντισταθήκαμε μέχρι να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας και ο Κόκκινος Στρατός επέστρεψε στην πατρίδα μας. Δεν είμαστε μετασοβιετικοί, δεν ήμασταν ποτέ Σοβιετικοί”, έγραψε ο Landsbergis στο Twitter.

Μια ομάδα περισσότερων από 80 βουλευτών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψε μια αναφορά καλώντας τη γαλλική κυβέρνηση να κηρύξει τον Λου «persona non grata», που σημαίνει ότι δεν τον αναγνωρίζουν πλέον ως διπλωμάτη.

Μιλώντας πριν από τη διάσκεψη του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ θα προσφέρει “μια ισχυρή θέση” ως απάντηση. Ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα προεδρεύσει μιας συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της ομάδας, δήλωσε ότι η πολιτική ΕΕ-Κίνας θα είναι στην επίσημη ατζέντα για την επόμενη συνάντηση τον Ιούνιο.

Όσον αφορά την Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ανέφερε ευθέως την Κριμαία, λέγοντας μόνο ότι η θέση της είναι «σαφή και σταθερή».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να κάνουμε τη δική μας συμβολή στην πολιτική λύση της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Μια πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του πρέσβη ανέβηκε στον λογαριασμό WeChat της κινεζικής πρεσβείας στη Γαλλία τη Δευτέρα, αλλά δεν ήταν προσβάσιμη παρά μόνο λίγες ώρες αργότερα. Ο Μάο αρνήθηκε ότι το γνώριζε αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *