Πληθωρισμός Ευρωζώνη Μάιος 2023

  • Ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού της ευρωζώνης υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο, κάτω από την πρόβλεψη 6,3% σε δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους.
  • Ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποχώρησε στο 5,3% από 5,6%.
  • Οι επενδυτές προσβλέπουν σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στις προσεχείς συνεδριάσεις της, καθώς επιδιώκει να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο της στο 2%.

Οι άνθρωποι πηγαίνουν για καθημερινά ψώνια στο Μπάρι της Ιταλίας στις 7 Απριλίου 2023. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στην Ιταλία, αλλά οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.

Donato Fasano | Ειδήσεις Getty Images | Καλές εικόνες

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, όπως έδειξαν τα αρχικά στοιχεία, με τον ετήσιο δομικό πληθωρισμό του ομίλου να υποχωρεί στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ποσοστό 6,3% τον Μάιο.

Ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, υποχώρησε στο 5,3% από 5,6%, περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία και τη Γαλλία υποχώρησε περισσότερο από τις προβλέψεις τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, καθώς οι τιμές υποχώρησαν τον προηγούμενο μήνα. Ο πληθωρισμός στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκεται τώρα σε χαμηλό 12 μηνών.

Τα εθνικά έντυπα παρουσίασαν χαλάρωση του πληθωρισμού στην Ισπανία και την Ιταλία. Οι αγορές κινήθηκαν ελάχιστα μετά την ανακοίνωση της ευρωζώνης, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται υψηλότερα και το ευρώ υψηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και της βρετανικής λίρας.

READ  Ο Μάικ Πενς λέει ότι η ιστορία θα θεωρήσει τον Ντόναλντ Τραμπ υπεύθυνο για τις επιθέσεις της 6ης Ιανουαρίου

Σε ομιλία της στο Ανόβερο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλός» και «θα παραμείνει έτσι για πολύ καιρό».

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 15 Ιουνίου για να λάβει την τελευταία της απόφαση για τη νομισματική πολιτική, αφού μείωσε σταδιακά το επιτόκιο αναφοράς στο 3,25% τον Μάιο από -0,5% πριν από ένα χρόνο – το υψηλότερο επίπεδό της από τον Νοέμβριο του 2008.

Η ΕΚΤ δεν παρείχε μελλοντική καθοδήγηση μετά τη συνεδρίασή της τον Μάιο, αλλά επέμεινε ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παρέμειναν ισχυρές.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τον κύκλο πεζοπορίας μας μέχρι να έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει εγκαίρως στον στόχο μας», δήλωσε την Πέμπτη η Λαγκάρντ.

«Ταυτόχρονα, πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά τη δύναμη της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, την οικονομία και τον πληθωρισμό».

Σύμφωνα με το Reuters, οι αγορές χρήματος αναμένουν δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, μία τον Ιούνιο και μία άλλη τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περίμενε «πολλές» ακόμη αυξήσεις για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Πολλοί από τους βασικούς παράγοντες του πληθωρισμού έγιναν θετικοί τους τελευταίους μήνες, κάτι που αρχίζει να αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία», δήλωσε σε σημείωμα ο Bert Kolijn, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ολλανδική τράπεζα ING.

Ο Kolijn πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει “πιο σημαντικός πληθωρισμός” το καλοκαίρι, καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώνεται απότομα λόγω των επιπτώσεων της βάσης, αλλά χαρακτήρισε την ανοδική τάση στους μισθούς ως ανησυχία.

READ  Το FBI ερευνά το σπίτι του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ εν μέσω έρευνας για έγγραφα

«Περισσότερο από το συνηθισμένο, τα εισερχόμενα δεδομένα θα είναι σημαντικά τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο [ECB] αποτελέσματα», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *