Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυξάνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε τις παγκόσμιες οικονομικές του προοπτικές προς τα πάνω.

Νορμπέρτο ​​Ντουάρτε | Afp | Καλές εικόνες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε τη Δευτέρα προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το έτος, αλλά προειδοποίησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα.

Στην τελευταία του οικονομική ενημέρωση, το ΔΝΤ είπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος – σημειώνοντας βελτίωση 0,2 ποσοστιαίας μονάδας από την προηγούμενη πρόβλεψή του τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα αντιπροσωπεύει πτώση από την επέκταση 3,4% το 2022.

Επίσης μείωσε τις προβλέψεις της για το 2024 στο 3,1%.

«Η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη με ιστορικά πρότυπα, καθώς η καταπολέμηση του πληθωρισμού και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνουν τη δραστηριότητα», δήλωσε ο Pierre-Olivier Gourinchas, διευθυντής του τμήματος έρευνας του ΔΝΤ, σε ανάρτηση στο blog.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έγιναν πιο θετικές λόγω των καλύτερων από το αναμενόμενο εγχώριων παραγόντων σε αρκετές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η οικονομική ανάπτυξη ήταν εκπληκτικά ανθεκτική το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, με ισχυρές αγορές εργασίας, ισχυρή κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρηματικές επενδύσεις και καλύτερη από την αναμενόμενη προσαρμογή στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», είπε ο Γκουρίνχας. έλα κάτω

Επιπλέον, η Κίνα ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της οικονομίας της μετά από αυστηρά lockdown Covid, κάτι που αναμένεται να συμβάλει σε υψηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη. Ένας αδύναμος Αμερικάνικο δολλάριο Έχει επίσης λαμπρύνει τις προοπτικές για τις χώρες των αναδυόμενων αγορών που διαθέτουν χρέος σε ξένο νόμισμα.

READ  Η κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley εφιστά την προσοχή στον τραπεζικό νόμο Τραμπ

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι απολύτως θετική. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η οικονομία δεν είναι τόσο κακή όσο φοβόντουσαν ορισμένοι «αλλά λιγότερο κακή δεν σημαίνει καλύτερη».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε η Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια πάνελ που συντονίζεται από το CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ορισμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις προοπτικές τους επόμενους μήνες. Αυτά περιλαμβάνουν το γεγονός ότι το άνοιγμα της Κίνας για τον Covid θα μπορούσε να σταματήσει. Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλός. Η παρατεταμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλονίσει περαιτέρω το κόστος ενέργειας και τροφίμων. Και οι αγορές μπορεί να πτοηθούν σε έναν άξονα πληθωρισμού χειρότερο από το αναμενόμενο.

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν ότι περίπου το 84% των χωρών θα αντιμετωπίσει χαμηλότερο πληθωρισμό παρέμβασης φέτος σε σύγκριση με το 2022, αλλά εξακολουθούν να προβλέπουν ετήσιο μέσο ποσοστό 6,6% το 2023 και 4,3% το επόμενο έτος.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες πολιτικής των κεντρικών τραπεζών είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή.

«Η ξεκάθαρη επικοινωνία της κεντρικής τράπεζας και οι κατάλληλες αντιδράσεις στις αλλαγές στα δεδομένα θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και θα μειώσουν τις πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές», ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του.

«Εν μέσω κινδύνων ρευστότητας της αγοράς, οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να διατίθενται προσεκτικά», πρόσθεσε.

READ  Ο Πενς θυμήθηκε μια τεταμένη ανταλλαγή απόψεων με τον βοηθό Τζον Ίστμαν καθώς παραβιάστηκε το Καπιτώλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *