Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ως First Citizens αγοράζει τη Silicon Valley Bank

Η First Citizens Bancshares συμφώνησε την Κυριακή να αναλάβει την αποτυχημένη πιστώτρια Silicon Valley Bank.
Καλές εικόνες

  • Η First Citizens Bank συμφώνησε την Κυριακή να αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο της Silicon Valley Bank.
  • Η τράπεζα με έδρα το Raleigh, NC έχει τώρα 17 υποκαταστήματα της SVB και πλήρωσε 72 δισεκατομμύρια δολάρια για τα περιουσιακά στοιχεία του δανειστή της Καλιφόρνια.
  • Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τελευταία ανατροπή του περιφερειακού τραπεζικού χάους της Αμερικής.

Οι δραστηριότητες της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ εξαγοράστηκαν επιτέλους – 16 ημέρες μετά την δραματική κατάρρευση του δανειστή που εδρεύει στη Σάντα Κλάρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, η First Citizens Bank συμφώνησε να εξαγοράσει την SVB Federal Deposit Insurance Corporation.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξαγορά, τη συνεχιζόμενη παγκόσμια τραπεζική αναταραχή και πώς αντιδρούν οι αγορές στα νέα.

Τι συνέβη?

Η τιμή της μετοχής της SVB σημείωσε βουτιά 86% σε διάστημα δύο ημερών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αποκαλύπτοντας τεράστιες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, πυροδοτώντας μια τραπεζική πορεία που είδε πελάτες υψηλού προφίλ, όπως το Peter Thiel’s Founders Fund, να τραβούν τα χρήματά τους.

Η λειτουργία του στις ΗΠΑ ανελήφθη από το FDIC, τον κρατικό φορέα που ασφαλίζει τις καταθέσεις των Αμερικανών, στις 10 Μαρτίου — και δύο εβδομάδες αργότερα, βρήκε αγοραστή για την τράπεζα.

Η First Citizens πληρώνει 72 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της SVB με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η FDIC θα κατέχει ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

READ  Ο Nadim Zahavi απολύθηκε από τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου για το φορολογικό ζήτημα

Το FDIC υπολόγισε το συνολικό κόστος της αποτυχίας της SVB σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και είπε ότι θα δώσει ένα πιο ακριβές ποσό όταν παγώσει την αξία της τράπεζας.

Θα λάβει επίσης οφέλη που συνδέονται με την τιμή της μετοχής της First Citizen, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τι είναι οι First Citizens;

Μια τράπεζα με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη οικογενειακή τράπεζα της Αμερικής και ήταν η 30η μεγαλύτερη σε ενεργητικό της χώρας στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.

Για ορισμένους παρατηρητές, το ερώτημα είναι αρκετά μεγάλο ώστε οι πρώτοι πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να αναλάβουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα που έχει καταρρεύσει ποτέ – αλλά δεν είναι νέο να αντιμετωπίσουμε τους αποτυχημένους ανταγωνιστές.

Η First Citizens έχει αγοράσει περισσότερες από 20 τράπεζες από την οικονομική κρίση του 2008. Bloomberg. Το τελευταίο της απόκτημα είναι μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Ομάδα CITΤον Ιανουάριο πλήρωσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτό.

Ξεπέρασε την Valley National Bancorp, η οποία διεκδικούσε την αγορά του SVP. Bloomberg Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, επικαλέστηκε άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Πώς θα επηρεάσει αυτό τους πελάτες SVB;

Σύμφωνα με δήλωση του FDIC, 17 πρώην υποκαταστήματα της τράπεζας με έδρα την Καλιφόρνια θα ελέγχονται από πολίτες από τη Δευτέρα.

Όποιος εξακολουθεί να έχει χρήματα κατατεθειμένα στο SVB θα δει αυτά τα κεφάλαια να μεταφέρονται αυτόματα στην First Citizens, δήλωσε ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση οργανισμός.

Η SVB παρέχει κυρίως υποστήριξη επιχειρηματικού κεφαλαίου σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας Τώρα θα κάνουν τραπεζικές συναλλαγές με First Citizens – αντί για μεμονωμένους πελάτες – μέχρι να αλλάξουν τον λογαριασμό τους σε άλλο δανειστή.

READ  Η Γερουσία της Μινεσότα διορθώνει νομοσχέδια για την απαγόρευση μεταμοσχεύσεων, τις αμβλώσεις και το άσυλο για τρανς

Οι πελάτες θα εξακολουθήσουν να έχουν καταθέσεις αξίας έως και 250.000 δολαρίων ασφαλισμένες από την FDIC υπό τα συνήθη όρια, ανέφερε στη δήλωσή της.

Θα τελειώσει έτσι η τραπεζική κρίση;

Οι επενδυτές θα πάρουν έναν αναστεναγμό ανακούφισης τη Δευτέρα και ελπίζουν ότι η εξαγορά της SVB από την First Citizen θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της τόσο αναγκαίας σταθερότητας στον προβληματικό τραπεζικό τομέα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος γνώρισε εκπληκτικές χρεοκοπίες τραπεζών αυτόν τον μήνα – από SVB, Signature και Silvergate Capital στις ΗΠΑ έως την 167χρονη Credit Suisse στην Ευρώπη – μετά την άνοδο των επιτοκίων πέρυσι. Περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων ομολόγων, μετοχών και κρυπτονομισμάτων.

Με την εκφόρτωση του SVB, το FDIC μπορεί πλέον να παρέχει περισσότερη υποστήριξη σε άλλες ταλαιπωρημένες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, όπως η First Republic με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Αλλά η συμφωνία της Κυριακής δεν σημαίνει ότι οι παράγοντες που τροφοδότησαν την κατάρρευση του δανειστή της Καλιφόρνια – συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κόστους δανεισμού και των αποτιμήσεων ακινήτων – δεν θα θέσουν την τράπεζα υπό πίεση.

«Η παραχώρηση τμημάτων μιας αποτυχημένης τράπεζας σε έναν νέο ιδιοκτήτη θα μπορούσε να δώσει στη ρυθμιστική αρχή περισσότερη ικανότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα που εξακολουθούν να απειλούν αλλού, ιδιαίτερα τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ», δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρήματος και αγορών στο Hargreaves Lansdown.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι κάθονται σε τεράστιους σωρούς απραγματοποίητων ζημιών, όχι μόνο στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους αλλά και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν πληγεί από τη θύελλα των υψηλότερων επιτοκίων», πρόσθεσε.

Πώς αντιδρούν οι αγορές;

Η αρχική αντίδραση στην εξαγορά της SVB από την First Citizen ήταν επιφυλακτική αλλά θετική.

READ  Η Κίνα υποστηρίζει τα σχόλια του πρέσβη για την κυριαρχία των μετασοβιετικών εθνών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,5% από το άνοιγμα της Δευτέρας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 αυξήθηκαν 0,3% και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε ρυθμό για να προσθέσει περισσότερες από 150 μονάδες τις ώρες λειτουργίας.

Αρκετές μετοχές τραπεζών των ΗΠΑ σημείωσαν επίσης άνοδο στις συναλλαγές νωρίς το πρωί. Η Embattled First Republic ηγήθηκε όλων των μετοχών με άνοδο 30% στις συναλλαγές πριν από την αγορά, ενώ η First Citizens σημείωσε ράλι 20% μετά την είδηση ​​του διακανονισμού της με την FDIC.

Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank που είναι εισηγμένη στη Φρανκφούρτη – η οποία συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή καθώς η τιμή της μετοχής της έπεσε μετά την απότομη αύξηση των αθετήσεων δανείων της – σημείωσε άνοδο 3% τη Δευτέρα για να διαγράψει τις περισσότερες απώλειές της από την προηγούμενη συνεδρίαση.

«Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να μην θέλουν να αγγίξουν τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο επενδυτικός διευθυντής της AJ Bell, Russ Molt.

«Ωστόσο, σε κάθε ζοφερή κατάσταση υπάρχει πάντα κάποιος που βλέπει την ευκαιρία να βγάλει χρήματα, γι’ αυτό και βλέπουμε μια άνοδο στις τιμές των μετοχών πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών σήμερα», πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *