Μετά από σπάνιο σεισμό 4,8 Ρίχτερ, σεισμοί βορειοανατολικοί


Νέα Υόρκη
CNN

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ έπληξε κτίρια στα βορειοανατολικά το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι δονήσεις έγιναν αισθητές από την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη έως το Μέιν, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και ο ισχυρότερος στο Νιου Τζέρσεϊ εδώ και περισσότερα από 240 χρόνια, σύμφωνα με το USGS. Ο σπάνιος σεισμός έγινε αισθητός από εκατομμύρια ανθρώπους εκατοντάδες μίλια μακριά, διαταράσσοντας την εργασία και τη σχολική ζωή και τα νεύρα ταράζοντας τα νεύρα λίγο πριν επιστρέψει στο κανονικό μια μέρα νωρίς την άνοιξη.

Σε μια περιοχή ασυνήθιστη στους σεισμούς, έκπληκτοι κάτοικοι σε μεγάλες περιοχές της βορειοανατολικής πλευράς περιέγραψαν αυτό που αρχικά νόμιζαν ότι ήταν διερχόμενο τρέιλερ τρακτέρ ή εμπορευματική αμαξοστοιχία. Οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ελάχιστες ή καθόλου ζημιές και με ελάχιστες ταξιδιωτικές διακοπές, οι άνθρωποι γρήγορα ξανάρχισαν την καθημερινότητά τους.

Ο Τζιν Έβολα, ο οποίος περιέγραψε ότι έτρεμε σε όλο το σπίτι του στην πλατεία Φράνκλιν του Λονγκ Άιλαντ, είπε: «Στην αρχή νόμιζα ότι ένα μεγάλο φορτηγό οδηγούσε στο δρόμο κοντά ή ότι ένας καυστήρας πετρελαίου έτρεμε μέσα στο σπίτι μου.

Έτρεξε έξω καθώς ο σεισμός εντάθηκε. Σε ένα προάστιο περίπου 20 μίλια ανατολικά της Νέας Υόρκης, ένιωσε έναν σεισμό και είδε γείτονες να περιγράφουν τον ίδιο θόρυβο.

Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης δεν ανέφερε ζημιές ή τραυματισμούς.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αργότερα την Παρασκευή ότι «οι Νεοϋορκέζοι θα πρέπει να κάνουν την κανονική τους μέρα».

Έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 18 μετασεισμοί από τον σεισμό, συμπεριλαμβανομένου μεγέθους 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νοτιοδυτικά του Γκλάντστοουν, 20 λεπτά από το επίκεντρο, στις 5:59 μ.μ., ανακοίνωσε το USGS την Παρασκευή το βράδυ. Υπάρχει πιθανότητα 74% για μετασεισμούς μεγέθους 3 και άνω την επόμενη εβδομάδα και 1% πιθανότητα μετασεισμών μεγέθους 5 και άνω. USGS Βαθμολογίες στην πρόβλεψή της για μετασεισμό.

Brittany Newman/AP

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους «να κάνουν την κανονική τους μέρα».

Το USGS είπε ότι οι αρχικοί σεισμοί σημειώθηκαν στις 10:23 π.μ. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης είπε ότι το τμήμα έλαβε αναφορές για σεισμό κτιρίων στις 10:30 π.μ.

«Ανταποκρινόμαστε στις εκκλήσεις και αξιολογούμε τη δομική σταθερότητα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Δεν υπάρχουν μεγάλα επεισόδια αυτή τη στιγμή».

Σε μέρη της περιοχής της Νέας Υόρκης, ξαφνιασμένοι κάτοικοι ξεχύθηκαν από διαμερίσματα και πολυκατοικίες στα πεζοδρόμια μπροστά από τα κτίριά τους μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που σταμάτησαν οι δονήσεις.

READ  Οι ασιατικές αγορές ήταν μικτές καθώς η Κίνα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ

«Όλα άρχισαν να τρέμουν», είπε ο Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ, που ζει στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ. «Νόμιζα ότι ήταν ένα μεγάλο φορτηγό έξω μέχρι που άρχισαν να τρέμουν όλα. Αλλά ακουγόταν σαν κάτι να κινείται από τη μια πλευρά στην άλλη.

Ο απολογισμός του X για το Empire State Building: “Είμαι καλά.”

Πολύ μετά την υποχώρηση του σεισμού, οι κάτοικοι τρόμαξαν ξανά από δυνατές ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης στα κινητά τους τηλέφωνα. Μια άλλη προειδοποίηση ήρθε στις 11:46 π.μ., προειδοποιώντας για πιθανούς μετασεισμούς. Ένας αξιωματούχος της διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της πόλης που αντιμετώπισε την καθυστέρηση χαρακτήρισε τον σεισμό “συμβάν χωρίς ειδοποίηση” και είπε ότι οι αξιωματούχοι έπρεπε να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που λάμβαναν.

«Οι Νεοϋορκέζοι δεν είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς στην πολιτεία μας», είπε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ. «Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να το λαμβάνουν πολύ σοβαρά».

Ο επίτροπος του Τμήματος Κτιρίων της Νέας Υόρκης Τζέιμς Όντο ζήτησε τη «συνεργασία» των επαγγελματιών των κατασκευών για την αντιμετώπιση των ζημιών στα 1,1 εκατομμύρια κτίρια της πόλης.

Στην κομητεία Χάντερντον του Νιου Τζέρσεϊ, όπου βρίσκεται η πόλη του Λιβάνου, αξιωματούχοι της κομητείας δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή εκκενώσεις στην περιοχή γύρω από τον σεισμό.

Το Συμβούλιο των Επιτρόπων της Κομητείας είπε ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών βρίσκονται σε εξέλιξη και οι αξιωματούχοι αρχίζουν να λαμβάνουν αναφορές για δομικά προβλήματα στα κτίρια.

Τρία γειτονικά σπίτια στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, εκκενώθηκαν αφού οι κάτοικοι ανέφεραν δομικές ζημιές, σύμφωνα με τον διευθυντή δημόσιας ασφάλειας της πόλης.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά οι πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για δομικές ζημιές σε τρία κτίρια, περίπου 30 μίλια από το επίκεντρο, δήλωσε ο διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας του Νιούαρκ, Φριτς Φρέγκε.

Δέκα οικογένειες — 25 ενήλικες και τρία παιδιά — έχουν εκτοπιστεί, είπε.

Όλα τα κτίρια της πόλης του Νιούαρκ έκλεισαν. Ο Frege είπε ότι ερευνούν τα κτίρια για ζημιές και διακοπές ρεύματος.

Στην κομητεία Έσεξ του Νιου Τζέρσεϊ, ο σεισμός πιστεύεται ότι προκάλεσε διακοπή του δικτύου ύδρευσης, σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης του Δήμου Montclair.

Στην Πενσυλβάνια, το αστυνομικό τμήμα της Φιλαδέλφειας έλαβε περισσότερες από 200 κλήσεις «μέσα σε 20 λεπτά» μετά τον σεισμό, σύμφωνα με τον Επίτροπο Kevin J. είπε ο Μπέθελ. Οι κλήσεις υπερφόρτωσαν το σύστημα.

«Μπορέσαμε να πάρουμε πίσω τη βάση κλήσεων μέσα σε 30 λεπτά», είπε η Μπέθελ.

Σύμφωνα με το USGS, περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι ένιωσαν «ήπιο τρέμουλο», το οποίο γίνεται αισθητό από τους περισσότερους και μπορεί να προκαλέσει αισθητή δόνηση στα αυτοκίνητα και να αισθάνονται σαν ένα φορτηγό να χτυπά ένα κτίριο.

READ  Μπορείτε να λάβετε τις πρώτες προσφορές Amazon Prime Day αυτή τη στιγμή

Περίπου 9.000 άνθρωποι ένιωσαν «ισχυρούς δονήσεις». Αυτό που το USGS περιέγραψε ως «αντιληπτό από όλους” και μπορεί να μετακινήσει βαριά έπιπλα και να προκαλέσει μικρές ζημιές. Συμβαίνει πολύ κοντά σε έναν σεισμό κοντά στον Λίβανο, στο Νιου Τζέρσεϊ. Περίπου 300.000 άνθρωποι ένιωσαν έναν «μέτριο τρέμουλο», αρκετά δυνατό ώστε να σπάσουν τα παράθυρα ή να πέσουν πιάτα.

Spencer Platt/Getty Images

Οι άνθρωποι περπατούν στο κάτω Μανχάταν μετά από σεισμό 4,8 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Ο Reid Whitmont, ο οποίος ζει στο Park Slope του Μπρούκλιν, καθόταν στο κρεβάτι του μέσα στην παλιά του πολυκατοικία όταν όλα άρχισαν να τρέμουν. Τότε η γάτα χτύπησε.

«Διάρκεσε περίπου ένα λεπτό και μετά έβγαλα το κεφάλι μου έξω από το παράθυρο και όλοι οι γείτονες φώναζαν και ρωτούσαν ο ένας τον άλλον αν το ένιωθαν. Μια καλής ποιότητας στιγμή στη Νέα Υόρκη».

Η Christina Fiore καθόταν στο γραφείο της στο διαμέρισμά της στο Τζέρσεϊ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, όταν το κτήριο της σείστηκε για λίγα δευτερόλεπτα.

Στο βίντεο μέσα από το σπίτι, αντικείμενα κροταλίζουν σαν γάτα που τρέχει. “Είναι εντάξει. Είναι σεισμός!: Ακούγεται να λέει ο Fiore. Στην αρχή, ο Fiore σκέφτηκε ότι έγινε έκρηξη σε ένα κοντινό εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων, αλλά το τίναγμα έγινε πιο δυνατό. “Είπα δυνατά, “Είναι σεισμός”, επειδή μου Το 5χρονο παιδί ανησυχούσε για το τι συνέβαινε. Οι γάτες μου ήταν πραγματικά τρελαμένες. Για μια ώρα μετά τον σεισμό ήταν φοβισμένοι και μπερδεμένοι.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τους πελάτες να τρέχουν έξω από το κατάστημα Boonton Coffee Co στο Boonton του New Jersey σε σύγχυση καθώς το κτίριο αρχίζει να τρέμει. Κάποιοι ακούγονται και να ουρλιάζουν. Άλλοι συνέχισαν να παραγγέλνουν με τον barista τους.

Δείτε αυτό το διαδραστικό περιεχόμενο στο CNN.com

Το τρεμόπαιγμα του φωτός είναι απίθανο να προκαλέσει ζημιά, Για προκαταρκτικές ενδείξεις δεδομένων Από το USGS. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για σεισμό 4,8 Ρίχτερ, αλλά υποβαθμίστηκε σε 4,7 πριν υποβαθμιστεί σε 4,8. Αυτό μπορεί να αλλάξει ξανά καθώς εξετάζονται πρόσθετα δεδομένα.

Ο σεισμός σημειώθηκε βορειοανατολικά του Λιβάνου, στο Νιου Τζέρσεϊ, περίπου 50 μίλια δυτικά της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το USGS.

Ο ήπιος σεισμός ήταν ρηχός, περίπου 5 χλμ κάτω από την επιφάνεια, κάνοντας τις δονήσεις εύκολα αισθητές από τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι οι δονήσεις έγιναν ευρέως αισθητές στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον, DC.

READ  Αρχαία απολιθώματα οδήγησαν στην ανακάλυψη του μεγαλύτερου γνωστού θαλάσσιου ερπετού

Ορισμένες αεροπορικές και σιδηροδρομικές υπηρεσίες επηρεάστηκαν

Το USGS είπε ότι αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος των σεισμών, συμπεριλαμβανομένης της γεωγραφίας της περιοχής.

Εγινε σεισμος Σοβαρό συμπέρασμα από το USGS Ένας αβαθής σεισμός θεωρεί: 0 έως 70 km βάθος. Η ενέργεια που εκλύεται από έναν σεισμό μειώνεται από την απόσταση, έτσι ένας μικρός σεισμός του ίδιου μεγέθους σε βάθος θα προκαλέσει πιο έντονο δόνηση στην επιφάνεια.

Οι βράχοι που αποτελούν τον φλοιό και τον φλοιό της γης στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ παλαιότεροι, πυκνότεροι και σκληρότεροι από εκείνους στα δυτικά – συμπιεσμένοι από το χρόνο, Σύμφωνα με το USGS. Αυτό τα καθιστά πιο αποτελεσματικούς αγωγούς για τη σεισμική ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό, επιτρέποντάς του να ταξιδεύει σε μεγαλύτερες αποστάσεις με πιο ισχυρή μορφή.

Τα κτίρια στα βορειοανατολικά είναι παλαιότερα και μπορεί να μην έχουν σχεδιαστεί για τον πιο πρόσφατο σεισμό κώδικα, ανέφερε το USGS. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα στενά κτίρια όπως τα σπίτια. Οι σεισμοί τείνουν να ταλαντεύονται πιο γρήγορα στα ανατολικά παρά στα δυτικά, θέτοντας μικρότερα κτίρια σε κίνδυνο ζημιάς, σημείωσε το USGS.

Kena Betancur/AFP/Getty Images

Οι πρώτοι ανταποκριτές φτάνουν για να επιθεωρήσουν σπίτια στο Λίβανο, στο Νιου Τζέρσεϊ, το επίκεντρο ενός σεισμού μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.

Ορισμένες αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές στα βορειοανατολικά επλήγησαν από τον σεισμό.

Οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια Kennedy, Philadelphia, Baltimore και Newark της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκαν αρχικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας.

Ο πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Newark Liberty εκκενώθηκε, δήλωσε ελεγκτής σε ραδιοφωνική μετάδοση μετά τον σεισμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι πτήσεις ακινητοποιήθηκαν ενώ οι ελεγκτές μεταφέρθηκαν.

«Κανείς δεν πάει πουθενά αυτή τη στιγμή», είπε ένας ελεγκτής μέσω του ασύρματου.

Οι διάδρομοι απογείωσης ήταν υπό έρευνα για ζημιές.

Το μεσημέρι η FAA ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε ισχύ η επίγεια διακοπή λειτουργίας στο Νιούαρκ και οι ελεγκτές μεταφέρθηκαν πίσω στον πύργο.

Η Amtrak είπε ότι η υπηρεσία τρένων επιβραδύνθηκε μετά τον σεισμό, ώστε να μπορούν να γίνουν επιθεωρήσεις τροχιάς.

«Από τις 3:30 μ.μ. ET, έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι και το σέρβις έχει αποκατασταθεί σε κανονικές ταχύτητες. Θα πρέπει να αναμένονται και άλλες καθυστερήσεις», δήλωσε η Amtrak Δημοσίευσε Στο Χ.

Αυτή η ιστορία έχει ενημερωθεί με πρόσθετες πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *