Ζωντανές ενημερώσεις για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Ο ρωσικός βομβαρδισμός σκοτώνει 2 στο Kherson

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις της χώρας έχουν ισχυρό ιστορικό χειρισμού κρίσεων και οι δεξιότητές τους -που μερικές φορές λείπουν σε χώρες που έχουν πληγεί από την καταστροφή- έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ως απάντηση στην καταστροφή ενός φράγματος στον ποταμό Ντνίπρο, λένε ηγέτες ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, η οποία είπε ότι είχε διασώσει σχεδόν 2.000 ανθρώπους από την άμεση ζώνη πλημμύρας, απάντησε σε χιλιάδες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή πριν από 15 μήνες. Έσωσε πολίτες, έσβησε φωτιές και βοήθησε στην απομάκρυνση των ανθρώπων.

Ένα δίκτυο εθελοντικών ομάδων έχει αναπτυχθεί ραγδαία μετά την εισβολή, πολλοί που θέλουν να δείξουν αλληλεγγύη στην πολεμική προσπάθεια.

Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που είναι αποφασισμένοι.

Η υποδομή μεταφορών της Ουκρανίας έχει αντέξει παρά τις πολλές άμεσες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης – και οι μεταφορές είναι πιθανό να είναι ένας βασικός παράγοντας για οποιαδήποτε αντιμετώπιση καταστροφών. Όταν έσπασε το φράγμα Nova Khakovka την Τρίτη, η κυβέρνηση κατάφερε να απομακρύνει τους ανθρώπους από την πλημμυρισμένη περιοχή με τρένο στην πόλη Mykolaiv.

“Η τοπική κοινωνία των πολιτών, οι αρχές, ο ιδιωτικός τομέας – αυτά υποτιμώνται σε μια κρίση”, δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων και πρώην συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι στην κορυφή της γραμμής εκεί».

Ουκρανία, κ. Ο Έγκελαντ είπε ότι υπάρχει “περισσότερη επιμελητεία, περισσότερο εκπαιδευμένο προσωπικό και περισσότερος όγκος στην αγορά” για την παροχή βοήθειας.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky, ζήτησε μια μεγάλη παγκόσμια απάντηση στην καταστροφή του φράγματος. Μέχρι σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διανείμει περισσότερα από 100.000 μπουκάλια νερό και έχουν προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε 18.000 άτομα και βοήθεια σε μετρητά σε 3.500 άτομα, δήλωσε ο Jens Lark, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

READ  Η UBS αγοράζει την Credit Suisse σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την τραπεζική κρίση

Η διεξαγωγή εκκενώσεων και η παροχή καθαρού νερού είναι μία από τις πιο σημαντικές ανάγκες σε μια ζώνη πλημμύρας, αλλά το έργο είναι περίπλοκο. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία στην ανατολική όχθη του Ντνίπρο. Και ορισμένοι κάτοικοι, που δέχονται επίθεση για μήνες μετά από πολύμηνη κατοχή, δεν έχουν καμία επιθυμία να φύγουν.

Η Selena Kozakijevic, περιφερειακή διευθύντρια της Ουκρανίας για τη διεθνή οργάνωση βοήθειας CARE, είπε ότι πολλοί από αυτούς που ζουν κοντά στην όχθη του ποταμού είναι ηλικιωμένοι και πάσχουν από κακή υγεία και αναπηρίες.

«Πολλοί εξακολουθούν να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρόλο που έχουν πλημμυρίσει», είπε. «Αυτός είναι ο πληθυσμός που βρίσκεται εκεί από την αρχή της σύγκρουσης».

Ακόμη και μετά την υποχώρηση των πλημμυρών, άλλοι κίνδυνοι παραμένουν για μήνες ή χρόνια, όπως μολυσμένα νερά και νάρκες ξηράς που παρασύρονται από τις αρχικές τους θέσεις.

Ουκρανικές ομάδες βοήθειας και οι περισσότερες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στην Ουκρανία συνεργάζονται κυρίως με υπηκόους που έχουν το πλεονέκτημα να μιλούν τη γλώσσα, να κατανοούν τη χώρα και συχνά να γνωρίζουν την πληγείσα περιοχή.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί ανταποκριτές που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση αντιμετωπίζουν συχνά την πρόσθετη πρόκληση να εγκλωβιστούν στην καταστροφή στην οποία ανταποκρίνονται.

Ακόμη και οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες αγωνίζονται να διαχειριστούν τις μεγάλες καταστροφές μόνες τους, κ. Ανέφερε την Τουρκία ως παράδειγμα μιας χώρας με ισχυρό τομέα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης που δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου που σκότωσε 60.000 ανθρώπους.

Θα έρθουν περισσότερα χρήματα.

Οι χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές χρειάζονται οικονομική βοήθεια για να ξεπεράσουν την άμεση κρίση και να παράσχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Με αυτόν τον τρόπο, η διεθνής προβολή που έχει ήδη φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διευκολύνει τις ομάδες βοήθειας να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

READ  Ο Matt Strahm του Phillies διαφωνεί με τις ομάδες MLB που επεκτείνουν τις πωλήσεις αλκοόλ

Σε μια προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή σε άλλες κρίσεις στις οποίες μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε μια λίστα Οι 10 πιο παραμελημένες μεταναστευτικές κρίσεις στον κόσμο Και οι 10 χώρες ήταν στην Αφρική ή τη Λατινική Αμερική, με την Μπουρκίνα Φάσο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *