Το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει το νόμο για τα δικαιώματα ψήφου στην υπόθεση αναδιάρθρωσης της Αλαμπάμα: NPR

Ο ήλιος που δύει φωτίζει το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον στις 10 Ιανουαρίου.

Patrick Semansky/AP


Απόκρυψη τίτλου

Αλλάξτε τον τίτλο

Patrick Semansky/AP

Ο ήλιος που δύει φωτίζει το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον στις 10 Ιανουαρίου.

Patrick Semansky/AP

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Πέμπτη Πήγε πίσω από το χείλος Ο ορόσημος νόμος του 1965 για τα δικαιώματα ψήφου καταργήθηκε πλήρως.

Με ψήφους 5 κατά 4, ένας συνασπισμός συντηρητικών και φιλελεύθερων δικαστών επιβεβαίωσε ένα δικαστικό προηγούμενο του 1986 που εξηγούσε πώς οι νομοθετικές περιφέρειες θα έπρεπε να καταρτίζονται βάσει του ιστορικού νόμου για τα δικαιώματα ψήφου, όπως τροποποιήθηκε το 1982. Με επτά έδρες στο Κογκρέσο και έναν στους τέσσερις εκλέκτορους μαύρους, το νομοθετικό σώμα της πολιτείας υπό την κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών αρνήθηκε στους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους μια δίκαιη ευκαιρία να εκλέξουν έναν δεύτερο εκπρόσωπο της επιλογής τους.

Εκτός από τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο χαράσσονται οι γραμμές του Κογκρέσου σε περιοχές με μεγάλους μαύρους πληθυσμούς, η απόφαση θα μπορούσε να απηχήσει και σε άλλες πολιτείες.

Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος συνέταξε ή συμμετείχε σε προηγούμενες αποφάσεις που καταργούσαν βασικά μέρη του νόμου για την ψηφοφορία, έγραψε στην πλειοψηφία του δικαστηρίου την Πέμπτη ότι ο νόμος για τα δικαιώματα ψήφου θα πρέπει να διατηρηθεί καθώς χρησιμοποιείται για σχεδόν 40 χρόνια σε υποθέσεις Ανασυγκρότησης. Μαζί του ήταν ο συντηρητικός Brett Kavanagh και οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές των δικαστηρίων –Sonia Sotomayor, Elena Kagan και Ketenji Brown Jackson.

READ  Χρηματιστήριο σήμερα: Ζωντανές ενημερώσεις

«Δεδομένης της πρόσφατης καταγραφής του δικαστηρίου σχετικά με τον Νόμο για τα Δικαιώματα Ψήφου, αυτό είναι και ευπρόσδεκτο και εκπληκτικό», δήλωσε ο καθηγητής νομικής του UCLA, Ρίτσαρντ Χασάν, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για τον εκλογικό νόμο.

Το ζήτημα στην υπόθεση είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Κογκρέσου της Αλαμπάμα, που εγκρίθηκε μετά την απογραφή του 2020. Το νομοθετικό σώμα υπό την κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών σχεδίασε νέες γραμμές περιφέρειας που συσσώρευσαν μεγάλο αριθμό μαύρων ψηφοφόρων σε μια περιφέρεια του Κογκρέσου, στη συνέχεια διένειμε τον υπόλοιπο μαύρο πληθυσμό σε άλλες περιφέρειες, καθιστώντας λιγότερο πιθανό ότι οι μαύροι ψηφοφόροι θα εκλέξουν έναν δεύτερο εκπρόσωπο φυλετικά της επιλογής τους. πολωμένη κατάσταση.

Ένα περιφερειακό δικαστήριο τριών δικαστών, το οποίο περιλάμβανε δύο διορισμένους Τραμπ, διαπίστωσε ότι το σχέδιο του νομοθέτη της πολιτείας ισοδυναμούσε με παράνομη φυλετική διάκριση βάσει του νόμου για τα δικαιώματα ψήφου. Την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε.

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να διαταράξουμε τα προσεκτικά πορίσματα του περιφερειακού δικαστηρίου», έγραψε ο επικεφαλής της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του νομοθετικού σώματος της Αλαμπάμα για την αναδιανομή ήταν «μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του δικαστικού μας συστήματος» και ήταν λάθος «τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη».

Ο Χασάν είπε ότι η απόφαση «δίνει στους ψηφοφόρους της μειοψηφίας την ευκαιρία να αγωνιστούν για δίκαιη εκπροσώπηση, όπως είπε το Κογκρέσο το 1982, επομένως διατηρεί το status quo».

Ο Derek Mueller, ειδικός στο εκλογικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, συμφωνεί ότι μια αντίθετη απόφαση θα είχε ανατρέψει δεκαετίες καθιερωμένου νόμου σχετικά με αυτό που παραμένει βασικός πυλώνας του νόμου περί δικαιωμάτων ψήφου του 1965. Η απόφαση, είπε, “μιλά για τη στάση του ανώτατου δικαστή Ρόμπερτς, “Κοίτα, δεν πρόκειται να ταράξουμε το σκάφος. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο”.

READ  Το FBI συλλαμβάνει δύο άνδρες με κατηγορίες που συνδέονται με το φυλάκιο της κινεζικής αστυνομίας στη Νέα Υόρκη

Αλλά όπως επισημαίνει ο Richard Pildes του NYU, Υπάρχει Ένα νέο concept, κάτι που λέει, μπορεί να μην είναι ενοχλητικό στην αρχή. Ο Bildes, ο οποίος προέβλεψε την έκβαση της υπόθεσης προσεκτικά, είπε ότι η απόφαση της Πέμπτης “δεν δικαιώνει το status quo… επειδή όλη αυτή η υπόθεση βασίζεται σε μια νέα τεχνολογική εξέλιξη που διευκολύνει τους αμφισβητίες” να δημιουργήσουν βιώσιμες περιοχές για την προστασία των δικαιωμάτων τους νόμος για τα δικαιώματα ψήφου.

Στην πραγματικότητα, η νέα τεχνολογία υπολογιστικών χαρτών για αναδιανομή βάσει παραδοσιακών κριτηρίων όπως η συμπαγής και η διατήρηση των περιοχών μαζί, δημιούργησε έναν χάρτη αναδιανομής με τη δεύτερη πλειοψηφική μαύρη περιοχή στην Αλαμπάμα—η οποία θα αποτελούσε τώρα το δεύτερο μαύρο μέλος. του Κογκρέσου από την Αλαμπάμα και ενδέχεται να δημιουργήσει ένα δεύτερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο δικαστής Clarence Thomas έγραψε την πολιτική διαφωνία την Πέμπτη, μια γνώμη 47 σελίδων που επαναλαμβάνει τη μακροχρόνια θέση του ότι το δικαστήριο “διαιρεί το έθνος σε φυλετικά διαχωρισμένες περιοχές”. Ο Ρόμπερτς, κατά την πλειοψηφία του, αναγνώρισε αυτή την ανησυχία, σημειώνοντας ότι «δεν είναι καινούργιο». Αλλά η απόφαση της Πέμπτης «δεν ανταποκρίνεται εδώ σε μια πιστή εφαρμογή των προηγούμενων μας και μια δίκαιη ανάγνωση του ρεκόρ που έχουμε μπροστά μας», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *