Η NASA και το Axiom αποκαλύπτουν νέες διαστημικές στολές για την αποστολή Artemis III Moon Mission

Στο διάστημα, τα σεληνιακά κοστούμια είναι το αποκορύφωμα της μόδας και οι αξιωματούχοι της NASA επαίνεσαν την Τετάρτη τι θα φορέσουν οι αστροναύτες όταν πατήσουν το πόδι τους στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια.

«Αναπτύσσουμε μια νέα γενιά διαστημικών στολών», δήλωσε ο αναπληρωτής διαχειριστής της NASA, Robert T. Η Cabana αποκάλυψε τη νέα στολή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Χιούστον.

Το πιο πρόσφατο σε σεληνιακές διαστημικές στολές — μαύρο με πορτοκαλί και μπλε ανταύγειες — προέρχεται από το Axiom Space στο Χιούστον.

Επιστρέφοντας σε αυτήν την ιδιωτική επιχείρηση, η NASA βασίζεται και πάλι σε νέες εμπορικές διαστημικές εταιρείες που μπορούν να κατασκευάσουν βασικά εξαρτήματα γρήγορα και φθηνά.

Η εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ ακολουθεί το ίδιο πρότυπο που χρησιμοποίησε η NASA για να μεταφέρει τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στη σεληνιακή επιφάνεια όπου σχεδιάστηκαν οι στολές Axiom.

Η στολή του φεγγαριού είναι ένα βασικό συστατικό που απαιτείται για το πρόγραμμα Artemis, το οποίο θα στείλει τους αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι, καθώς η NASA αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από την αναπτυσσόμενη αεροδιαστημική βιομηχανία της Κίνας στο διάστημα και στο φεγγάρι. Τα κοστούμια Axiom θα φορεθούν κατά την πρώτη αποστολή σεληνιακής προσγείωσης του έργου, Artemis III, που έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης την Τετάρτη σε μια σκηνή στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον, ο Τζέιμς Στάιν, ο αρχιμηχανικός της στολής, έδειξε πώς μπορούσε εύκολα να καθίσει οκλαδόν και να κινηθεί γύρω από το σεληνιακό εργαλείο. Η μεγάλη διαφανής φυσαλίδα γύρω από το κεφάλι παρέχει ευρεία όραση και φωτισμό, κάτι που θα είναι σημαντικό όταν οι αστροναύτες εισέλθουν σε σκιώδεις κρατήρες κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, όπου η NASA ελπίζει να μελετήσει τον πάγο του νερού στο κάτω μέρος των ψυχρών, σκιωδών κρατήρων. Διαθέτει επίσης βάση για κάμερα υψηλής ευκρίνειας.

Οι αστροναύτες μπαίνουν και βγαίνουν από τη διαστημική στολή μέσω μιας καταπακτής στο πίσω μέρος.

«Βάζεις τα πόδια σου, βάζεις τα χέρια σου και μετά είσαι με κάποιο είδος γυαλιστερού κοστούμι», είπε ο Ράσελ Ράλστον, συνεργάτης διευθυντής προγράμματος για λειτουργίες εκτός οχημάτων στο Axiom Space. «Τότε θα κλείσουμε την καταπακτή».

READ  Ο ιός του Δυτικού Νείλου ανακαλύφθηκε στην κοιλάδα Susquehanna

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα τσαντάκι πλάτης με σύστημα υποστήριξης ζωής. «Μπορείτε να το σκεφτείτε ως ένα πραγματικά φανταχτερό ντεπόζιτο και κλιματιστικό, τυλιγμένο σε ένα», λέει ο κ. είπε ο Ράλστον.

Αλλά το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη δεν πήγαινε ακριβώς στο φεγγάρι. Για ένα πράγμα, τα πραγματικά κοστούμια είναι λευκά αντί για σκούρα, αντανακλούν τη θερμότητα αντί να απορροφούν το φως του ήλιου. Επιπλέον, το τρέχον εξωτερικό κάλυμμα αποτρέπει τα εσωτερικά μέρη από το τρίψιμο ή την καταστροφή τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής γείωσης. Για τη Σελήνη, θα υπήρχε ένα εξωτερικό στρώμα μόνωσης για την προστασία του αστροναύτη από ακραίες θερμοκρασίες, ακτινοβολία και σκόνη.

Επικεφαλής του Axiom είναι ο Michael Saffredini, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως διευθυντής προγράμματος της NASA για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εταιρεία εστιάζει κυρίως στη χαμηλή τροχιά της Γης, στέλνοντας ιδιώτες αστροναύτες στο ISS και κατασκευάζοντας μια ιδιωτική μονάδα που θα την προσθέσει στον διαστημικό σταθμό. Μια παραλλαγή της σεληνιακής στολής μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον μελλοντικό ιδιωτικό διαστημικό σταθμό Axiom για διαστημικούς περιπάτους.

Η εξωτερική ανάθεση της ανάπτυξης διαστημικών στολών είναι μια σημαντική διόρθωση πορείας για τη NASA, η οποία έχει ξοδέψει χρόνια και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αναπτύσσοντας το δικό της κοστούμι που ονομάζεται Exploration Extravehicular Mobility Unit, ή xEMU. Οι στολές xEMU προορίζονταν να αντικαταστήσουν τις παλαιωμένες στολές που χρησιμοποιούνται για επερχόμενες σεληνιακές αποστολές και διαστημικούς περιπάτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Δεν είχαμε νέα στολή από τις στολές που σχεδιάσαμε για το διαστημικό λεωφορείο, οι οποίες χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στον διαστημικό σταθμό», δήλωσε η Vanessa Wyche, διευθύντρια του Διαστημικού Κέντρου Johnson της NASA, το σπίτι των αστροναυτών της NASA. . «Έτσι για 40 χρόνια χρησιμοποιούμε το ίδιο κοστούμι με βάση αυτή την τεχνολογία».

Το 2019, οι αξιωματούχοι της NASA παρουσίασαν ενθουσιασμένοι ένα πρωτότυπο του xEMU σε πατριωτικό κόκκινο, λευκό και μπλε, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς θα παρείχε μεγαλύτερη ευελιξία στο περπάτημα, το λύγισμα και το στρίψιμο.

«Θυμάστε τον Νιλ Άρμστρονγκ και τον Μπαζ Όλντριν — πήδηξαν με λαγουδάκι στην επιφάνεια του φεγγαριού», είπε ο τότε διαχειριστής της NASA Τζιμ Μπρίντενστιν στην εκδήλωση του 2019. «Λοιπόν, τώρα θα περπατήσουμε στην επιφάνεια του φεγγαριού, η οποία είναι πολύ διαφορετική από τα κοστούμια μας στο παρελθόν».

READ  Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τη θητεία του Μπάιντεν ανακαλύφθηκαν στο ιδιωτικό γραφείο του αντιπρόεδρου, είπε η πηγή

Αλλά ένας έλεγχος του γενικού επιθεωρητή της NASA τον Αύγουστο του 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαστημικές στολές της NASA δεν θα είναι έτοιμες το νωρίτερο τον Απρίλιο του 2025. Μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύτηκε ο έλεγχος, η NASA ζητούσε ήδη ιδέες από τη διαστημική βιομηχανία.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η NASA επέλεξε δύο εταιρείες, την Axiom και την Collins Aerospace, για να αναπτύξουν τις μελλοντικές διαστημικές στολές της NASA για το φεγγάρι και τα βραβεία ISS θα έχουν αξία 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες μέχρι το 2034. Μόνο οι Axiom και Collins υπέβαλαν ολοκληρωμένες προσφορές για τη σύμβαση.

Τον Σεπτέμβριο, η Axiom κέρδισε την πρώτη δόση: 228 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του Moon Suit.

Η NASA παρείχε τις απαραίτητες απαιτήσεις για τη σεληνιακή στολή, με πρόσβαση στο έργο και την τεχνογνωσία της NASA με προηγούμενες διαστημικές στολές, συμπεριλαμβανομένου του xEMU. Το Axiom θα διατηρήσει την κυριότητα των κοστουμιών, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται από αστροναύτες της NASA.

“Σκεφτείτε το σαν ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο”, είπε η Laura Kearney, η διευθύντρια της NASA που επιβλέπει το πρόγραμμα διαστημικών στολών. “Έτσι η Axiom θα παρέχει το υλικό τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την πτήση. Θα φέρουν αυτό το υλικό και εμείς, η NASA , θα το χρησιμοποιήσει και θα το τρέξει στην επιφάνεια του φεγγαριού για τον περίπατό μας στο φεγγάρι».

Οι υπεύθυνοι της Axiom είπαν ότι το ήμισυ του σχεδιασμού τους βασίζεται στο xEMU. Περιλαμβάνει μπότες, φούσκα κράνους και πάνω μέρος του κορμού. «Η NASA κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για τον σχεδιασμό αυτού του άκαμπτου άνω κορμού», είπε ο κ. είπε ο Ράλστον. «Έχουμε τροποποιήσει μερικές μικρές λεπτομέρειες, αλλά ως επί το πλείστον είναι μια άμεση μεταφορά».

Το Axiom προσθέτει σχεδιαστική καινοτομία στους επαγγελματίες της αυτοκινητοβιομηχανίας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και του θεάτρου. Η στολή πίεσης – το εξάρτημα που εμποδίζει τη διαρροή αέρα στο διάστημα – και τα γάντια είναι δύο παραδείγματα εξαρτημάτων που σχεδιάστηκαν από μηχανικούς της Axiom, δήλωσε ο Mark Greeley, διευθυντής έργου για λειτουργίες εκτός οχημάτων στην Axiom.

READ  Οι Χρυσοί Ιππότες του Βέγκας προκρίθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους Florida Panthers στον τελικό του NHL Stanley Cup.

Οι νέες στολές ταιριάζουν σε περισσότερους ανθρώπους από τις τρέχουσες διαστημικές στολές.

«Έχουμε εξαρτήματα διαφορετικού μεγέθους που μπορούμε να τα ανταλλάξουμε — μεσαία, μεγάλα και μικρά, αν θέλετε — με διαφορετικά εξαρτήματα», είπε ο κ. είπε ο Ράλστον. “Αλλά σε καθένα από αυτά τα μεγέθη, προσαρμόζουμε την εφαρμογή σε αυτό που χρειάζεται κάποιος – το μήκος των ποδιών ή το μήκος των χεριών του ή τέτοια πράγματα.”

Η NASA υποστηρίζει ότι είναι σε καλό δρόμο να προσγειωθεί στο φεγγάρι μέχρι το 2025. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια για τη NASA το επόμενο έτος, αύξηση 7 τοις εκατό και σημαντική ώθηση στην Artemis.

Η πρώτη αποστολή Artemis, Artemis I, εκτοξεύτηκε χωρίς πλήρωμα τον Νοέμβριο, δοκιμάζοντας την κάψουλα Orion που θα μετέφερε αστροναύτες στη σεληνιακή τροχιά και θα επέστρεφε στη Γη. Η αποστολή ήταν επιτυχημένη, αν και όχι τέλεια. Η θερμική ασπίδα του Orion λειτούργησε αρκετά καλά για να προστατεύσει το διαστημόπλοιο κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα, αλλά όχι όπως είχε σχεδιαστεί.

«Είχαμε περισσότερη απελευθέρωση καμένου υλικού κατά την επανείσοδο πριν από την προσγείωση από ό,τι περιμέναμε», είπε ο Χάουαρντ Χου, διευθυντής του προγράμματος Orion της NASA, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Η αποστολή Artemis II, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, θα μεταφέρει για πρώτη φορά αστροναύτες: τρεις Αμερικανούς και έναν Καναδό. Το πλήρωμα θα μείνει στην κάψουλα και δεν θα χρειαστεί σεληνιακές στολές. Η NASA σχεδιάζει να ανακοινώσει το πλήρωμα Artemis II στις 3 Απριλίου.

Τουλάχιστον ένας από τους δύο αστροναύτες που θα περπατήσουν στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια της Artemis III θα είναι γυναίκα, ανακοίνωσε η NASA.

«Όταν αυτή η πρώτη γυναίκα πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης στο Artemis III», δήλωσε ο Associate Administrator της NASA, κ. Ο Cabana είπε την Τετάρτη: «Θα φορέσει διαστημική στολή Axiom».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *