Ισπανικές εκλογές: Το PP προηγείται, αλλά κανένα κόμμα δεν εμφανίζεται με αρκετή απόλυτη υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση

Marcos del Mazo/Lightrocket/Getty Images

Μια γυναίκα ψήφισε στη Μαδρίτη την Κυριακή.



CNN

Ισπανία Τότε φαίνεται προορισμένο για επίπονες πολιτικές διαπραγματεύσεις Εκλογές την Κυριακή, κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αρκετές κοινοβουλευτικές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι προοπτικές για μια συμμαχία παραμένουν πλέον αβέβαιες.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το κεντροδεξιό Partido Popular (PP) βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει 136 έδρες. Ο πιθανός εταίρος του PP στον συνασπισμό, το πρωτοποριακό ακροδεξιό κόμμα Vox, προβλέπεται να κερδίσει 33 έδρες.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνών κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ πρόκειται να κερδίσει 122 έδρες, με τον εταίρο του συνασπισμού Σούμερ πιθανότατα να κερδίσει 31.

Oscar del Bozo/AFP/Getty Images

Οι υποστηρικτές περιμένουν τα εκλογικά αποτελέσματα έξω από τα κεντρικά γραφεία του PP.

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 176 εδρών στη συνέλευση των 350 εδρών.

Ο αρχηγός του PP Alberto Nunez Feijoo δήλωσε «πολύ περήφανος» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, επαινώντας την αύξηση του ποσοστού ψήφων του κόμματός του από 21% σε 33%.

Παρά την κομματική ατμόσφαιρα στα κεντρικά γραφεία του PP, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είπαν στο CNN ότι περίμεναν μια ξεκάθαρη νίκη.

«Σκεφτήκαμε ότι θα πάρουμε περισσότερα», είπε η Mercedes Gonzalez, μια καθηγήτρια αγγλικών στη Μαδρίτη.

Και ο Fernando del Rio, ένας 21χρονος σχεδιαστής ιστοσελίδων από τη Μαδρίτη, είπε ότι ήταν επίσης δυσαρεστημένος. «Ο κόσμος μίλησε εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αλλά δεν υλοποιήθηκε στις ψηφοφορίες», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές χειροκροτούν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

READ  Οι Βίκινγκς παίρνουν μια δεύτερη επιλογή στον 1ο γύρο στο εμπόριο με τους Τεξανούς

Ο 64χρονος Agustin Salutes, ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, είπε στο CNN ότι ήταν ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα. Γιατί δεν περιμέναμε να πάρουμε τόσες ψήφους. Νομίζαμε ότι θα χάναμε. Είναι μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του Σάντσες», είπε.

«(Ο Σάντσεθ) πρέπει να συνάψει συμφωνίες με κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων για να κερδίσει την επένδυση», πρόσθεσε ο Saludes.

Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν ένα πολιτικό στοίχημα για τον Sánchez, αφού το κόμμα του υπέστη μεγάλες αποτυχίες στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές του Μαΐου. Εν μέσω μιας στροφής προς τα δεξιά στην ευρωπαϊκή πολιτική σε ολόκληρη την ήπειρο, το PP σημείωσε σημαντικές νίκες εκείνο τον μήνα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το PP θα κερδίσει περισσότερες ψήφους την Κυριακή, αλλά θα υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Μια τέτοια ρύθμιση θα είχε προκαλέσει διαμάχη με ένα ακροδεξιό κόμμα που εισέρχονταν στην κυβέρνηση για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Αλλά η καταμέτρηση των ψήφων της Κυριακής δεν προσφέρει έναν εύκολο δρόμο για το σχηματισμό δεξιού συνασπισμού.

Η Vox, η οποία υποστηρίζει πολιτικές που αναιρούν την ίση προστασία για τις γυναίκες και τα άτομα LGBTQ, έχασε μερικές έδρες στην τελευταία δημοσκόπηση της Κυριακής, από τις 52 που κέρδισε στις τελευταίες εκλογές.

Αρκετά μικρότερα περιφερειακά κόμματα πρόκειται επίσης να κερδίσουν έδρες, πολλά από τα οποία υποστήριζαν στο παρελθόν την κυβέρνηση του Σάντσεθ.

Ο Andres Villena, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, είπε στο CNN πριν από την ψηφοφορία ότι ο Sánchez έκανε «μια περίπλοκη σκακιστική κίνηση» για τις εκλογές και μπορεί να στοχεύει να ξεπεράσει τον Feijo, τον μακροχρόνιο ηγέτη του Εθνικού Κόμματος στη βορειοδυτική Ισπανία, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος από τον Απρίλιο του 2022.

READ  Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν ενόψει της απόφασης πολιτικής της Fed, παρακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Sánchez, προώθησε μια προοδευτική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των γυναικών και την ευθανασία. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις κέρδισαν ψήφους στις αστικές περιοχές, αλλά ο ρυθμός της αλλαγής οδήγησε σε αντιδράσεις σε άλλα μέρη της χώρας.

Θα μπορούσαν να περάσουν εβδομάδες μέχρι να γίνει σαφής η πορεία της χώρας προς τα εμπρός, καθώς τα κόμματα αγωνίζονται για να σχηματίσουν κυβέρνηση και εσωκομματικές συνομιλίες και συναντήσεις με τη συμμετοχή του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *