Ισραήλ Γάζα: Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την προειδοποίηση κατά της επίθεσης στη Ράφα

  • Από τους Alex Therrien & John Sudworth στη Νέα Υόρκη
  • BBC News

λεζάντα εικόνας, Μια Παλαιστίνια στο σημείο της ισραηλινής επίθεσης σε σπίτι στη Ράφα αυτή την εβδομάδα

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν και πάλι ανησυχίες με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού του Ισραήλ συμφώνησαν να «λάβουν υπόψη αυτές τις ανησυχίες».

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προτρέψει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στη Ράφα για να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες αμάχων στη Γάζα.

Ξεχωριστά, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ που χορηγούσε καθεστώς πλήρους μέλους στο κράτος της Παλαιστίνης.

Σε άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για να «συζητήσει τις περιφερειακές απειλές και τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή».

Συζήτησαν επίσης «τη σημασία της αύξησης και της διατήρησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας διαδρομής από το λιμάνι του Ashdod στο Ισραήλ».

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε δεκάδες στόχους στη Γάζα, μια ημέρα αφότου το Ισραήλ βομβάρδισε την κεντρική Λωρίδα και την πόλη της Γάζας στο βορρά.

Το Κατάρ – το οποίο διαδραμάτισε βασικό μεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός – νωρίτερα δήλωσε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός είχαν σταματήσει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να επιτεθεί στη Ράφα – όπου ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι – ως την επόμενη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς.

READ  Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό σε χωριό της Ρωσίας, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης

Ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιέζει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει ευρεία επίθεση στη Ράφα, αλλά να υιοθετήσει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και λαμβάνοντας 253 ομήρους στη Γάζα.

Τουλάχιστον 33.970 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ για την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων.

Μια ανάγνωση του Λευκού Οίκου από τη συνάντηση της Πέμπτης ανέφερε ότι η Ράφα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων σε συνδυασμό με τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις με drone και πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

“Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον κοινό στόχο της ήττας της Χαμάς στη Ράφα. Οι Αμερικανοί συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχία για διάφορες δραστηριότητες στη Ράφα”, ανέφερε η δήλωση.

Ανέφερε ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις μεταξύ των ειδικών και θα συναντηθούν ξανά σύντομα.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε αμέσως τη συνάντηση της Πέμπτης, η οποία ακολούθησε παρόμοιες συνομιλίες την 1η Απριλίου.

Εκείνη την εποχή, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να είπαν στους Ισραηλινούς ότι το σχέδιό τους για τη Ράφα ήταν ανεπαρκές για την εκκένωση και την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει καθεστώς παρατηρητή από το 2012, αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει στη διαδικασία.

12 μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος -συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας- με μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες να ψήφισαν κατά, με δύο αποχές, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

Ήταν μια μονομερής κίνηση που οι ΗΠΑ ήθελαν να αποφύγουν αν ήταν δυνατόν, και υπήρχαν αναφορές για έντονες παρασκηνιακές πιέσεις πριν από την ψηφοφορία με την ελπίδα να κερδίσουν ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλευρό τους.

Εξηγώντας το βέτο της χώρας του, ο Αναπληρωτής Πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ επανέλαβε τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον για μια λύση δύο κρατών, αλλά τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην Παλαιστίνη στον ΟΗΕ θα πρέπει να γίνει μόνο ως μέρος των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. .

Ο Ριάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε την αυτοδιάθεση «φυσικό δικαίωμα» του λαού του.

Πρόσθεσε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν θα εξαφανιστεί. “Δεν θα εξαφανιστούμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ταφεί. Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Μια ιστορία που δεν μπορεί να διαγραφεί από μια μεγάλη δύναμη ή έναν τύραννο”.

Ο Γκιλάντ Ερντάν, πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες «για την υπεράσπιση της αλήθειας και της ηθικής απέναντι στην υποκρισία και την πολιτική» και κατηγόρησε άλλες χώρες που υποστήριξαν το ψήφισμα ότι «ανταμείβουν την παλαιστινιακή τρομοκρατία με ένα παλαιστινιακό κράτος».

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Vasily Nebenzia, οι ΗΠΑ «αποκάλυψαν την πραγματική τους στάση απέναντι στους Παλαιστίνιους». Όσον αφορά την Ουάσιγκτον, δεν τους αξίζει να έχουν τη δική τους χώρα», πρόσθεσε, «αποτελούν μόνο εμπόδιο για την υλοποίηση των συμφερόντων του Ισραήλ».

READ  Η Goldman πρόκειται να ξεκινήσει τον μεγαλύτερο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας

Η Βρετανίδα πρέσβης Barbara Woodward δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δεν πρέπει να έρθει στην αρχή μιας νέας διαδικασίας, αλλά δεν είναι απαραίτητα το τέλος της διαδικασίας. Πρέπει να ξεκινήσουμε με τη διόρθωση της άμεσης κρίσης στη Γάζα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *