Πώς οι προπονήσεις το Σαββατοκύριακο μπορούν να είναι εξίσου ωφέλιμες με την άσκηση όλη την εβδομάδα

Εάν δεν έχετε χρόνο για άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι μεγάλες προπονήσεις το Σαββατοκύριακο κάνουν καλό στην καρδιά.

Οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν 150 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα Οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν, με τη γενική συμβουλή να το απλώνεις όλη την εβδομάδα. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν κλιμάκωση 2,5 ωρών δραστηριότητας για μία ή δύο ημέρες μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 27%, σε σύγκριση με 35% σε όσους ασκούνταν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» είχαν 38% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με 36% μεταξύ των τακτικών ασκούμενων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο JAMA.

«Η ιδέα ότι θα μπορούσατε να τα στριμώξετε όλα σε ένα Σαββατοκύριακο ή δύο ημέρες την εβδομάδα ήταν λίγο περίεργη», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης. Ο Δρ. Πάτρικ Ελεονόραείπε ο εν ενεργεία πρόεδρος του Τμήματος Καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Το συμπέρασμα είναι: «Ο στόχος είναι να έχετε 150 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως και να φτάσετε εκεί».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές στράφηκαν για να εξετάσουν προσεκτικά πώς ο χρόνος της άσκησης έκανε τη διαφορά UK BiobankΜια ευρέως χρησιμοποιούμενη βάση δεδομένων με 502.629 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 69 ετών που εγγράφηκαν μεταξύ 2006 και 2010. Για τη νέα έρευνα, ένα υποσύνολο της ομάδας συμφώνησε να φορέσει επιταχυνσιόμετρα στον καρπό που μετρούν τη σωματική δραστηριότητα 24 ώρες την ημέρα.

Η Eleanor και οι συνεργάτες της εστίασαν σε 89.573 συμμετέχοντες που φορούσαν επιταχυνσιόμετρα για μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους παρακολουθήθηκαν για 6,3 χρόνια. Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες ως ασκούμενους το Σαββατοκύριακο, τακτικά ασκούμενους ή ανενεργούς.

Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης είναι ότι τα δεδομένα δραστηριότητας συλλέχθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας, επομένως δεν γνωρίζουν εάν οι συμμετέχοντες συνέχισαν το ίδιο πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, είπε η Eleanor.

Ωστόσο, η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν 150 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, «και μπορούν να το κάνουν», είπε ο Δρ Τζον ΜακΦέρσον, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ.

Ο ΜακΦέρσον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, λέει ότι μπορεί να ομαδοποιηθεί σε δύο ημέρες ή 25 έως 30 λεπτά κάθε μέρα. «Η διατήρηση 150 λεπτών την εβδομάδα είναι κρίσιμης σημασίας».

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης

Ένα επιχείρημα κατά της συμπίεσης των προπονήσεων σε δύο ημέρες είναι η αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού σε ορισμένες μελέτες αθλητών του Σαββατοκύριακου. Όμως οι ειδικοί λένε ότι όσοι ακολουθούν πρόγραμμα άσκησης και ζεσταίνονται και δροσίζονται σωστά μπορούν να αποφύγουν τέτοιους τραυματισμούς.

Εάν πρόκειται να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας σε δύο ημέρες, πρέπει πραγματικά να την ενισχύσετε, είπε ο Keith Diaz, φυσιολόγος άσκησης και αναπληρωτής καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons.

“Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση”, είπε ο Diaz, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. “Δεν μπορείς να πας από το μηδέν στα 60 σε δύο ημέρες. Υπάρχουν πολλοί παίκτες του Σαββατοκύριακου χωρίς τραυματισμούς, αλλά το σώμα τους είναι συνηθισμένο”.

Το είδος της δράσης που κάνετε είναι επίσης σημαντικό, είπε ο Diaz. Αν επιλέγετε κάτι που σας αρέσει να κάνετε, οι δραστηριότητες χαμηλής έντασης όπως το κολύμπι και η ποδηλασία είναι καλύτερες επιλογές, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να βλάψουν τις αρθρώσεις, πρόσθεσε.

READ  Η Bud Light χάνει τον τίτλο της μπύρας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Αμερική από το Modelo Special

Επειδή οι ενήλικες αρχίζουν να χάνουν τη φυσική τους κατάσταση μετά από τρεις ημέρες αδράνειας, ο περιορισμός της άσκησης στο Σαββατοκύριακο μπορεί να μην είναι ο δρόμος για την κορυφαία σωματική απόδοση, είπε ο Diaz.

«Πολεμάτε την τάση του σώματος να επανέλθει σε αχρηστία», εξήγησε.

Η νέα μελέτη προσφέρει καλά νέα, δήλωσε ο Glen Keser, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο College of Health Solutions στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Εφόσον οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, δεν έχει σημασία πώς οι άνθρωποι κόβουν την άσκησή τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», είπε ο Gasser.

Για όσους ανησυχούν ότι η άσκηση μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, η προηγούμενη έρευνα προέρχεται κυρίως από αθλήματα επαφής, είπε ο Kasser, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Το να αποκαλούμε όσους συμμετείχαν στη μελέτη “πολεμιστές του Σαββατοκύριακου είναι κάπως παραπλανητικό, επειδή οι περισσότεροι δεν κάνουν δραστηριότητες “πολεμιστές”, είπε ο Keser. “Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τακτικές καρδιαγγειακές δραστηριότητες όπως περπάτημα και ποδήλατο. Όσοι συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν.”

Για να αποφύγετε τραυματισμούς από παρατεταμένη άσκηση, δώστε προσοχή σε αυτά που σας λέει το σώμα σας, είπε ο Δρ. Gregory Katz, MD, καρδιολόγος στο NYU Langone Heart και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του NYU Grossman.

«Μην αγνοείτε αυτόν τον ενοχλητικό πόνο», είπε ο Katz, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. “Αισθάνεστε σαν κάτι καταπονητικό ή επιβλαβές που πρέπει να βάλετε στο σώμα σας;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *