Ντάνιελ Έλσμπεργκ: Ο πληροφοριοδότης των εγγράφων του Πενταγώνου πέθανε σε ηλικία 92 ετών

  • Από τους Jude Sheerin & Brandon Drennan
  • BBC News, Ουάσιγκτον DC

τίτλος βίντεο,

Συνέντευξη 2022: Ο πληροφοριοδότης του Πενταγώνου, Ντάνιελ Έλσμπεργκ, λέει το μυστικό αντίγραφο ασφαλείας του WikiLeaks

Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, ο πληροφοριοδότης που αποκάλυψε την έκταση της εμπλοκής της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας στο σπίτι του στο Κένσινγκτον της Καλιφόρνια, είπε η οικογένειά του.

Η διαρροή των εγγράφων του Πενταγώνου του 1971 του πρώην στρατιωτικού επιθεωρητή των ΗΠΑ τον οδήγησε να χαρακτηριστεί «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Αμερική».

Αυτό οδήγησε σε υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς η κυβέρνηση Νίξον προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσίευση στους New York Times.

Αλλά οι κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον του Έλσμπεργκ τελικά απορρίφθηκαν. “Ο Ντάνιελ ήταν ένας αναζητητής της αλήθειας, ένας πατριώτης αφηγητής της αλήθειας, ένας αντιπολεμικός ακτιβιστής, ένας στοργικός σύζυγος, πατέρας, παππούς και προπάππους, αγαπητός φίλος για πολλούς και έμπνευση για αμέτρητους άλλους. Θα αγαπηθεί. Θα μας λείψει σε όλους», ανέφερε η οικογένεια του Έλσμπεργκ σε δήλωση που έλαβε το NPR.

Για δεκαετίες, ο Έλσμπεργκ ήταν ένας ακούραστος επικριτής της κυβερνητικής υπερβολής και της στρατιωτικής επέμβασης.

Η αντίθεσή του αποκρυσταλλώθηκε τη δεκαετία του 1960 όταν συμβούλεψε τον Λευκό Οίκο για την πυρηνική στρατηγική και αξιολόγησε τον πόλεμο του Βιετνάμ για το Υπουργείο Άμυνας.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ διέρρευσε τα Έγγραφα του Πενταγώνου για να αποκαλύψει τις ενέργειες της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Αυτό που έμαθε ο Έλσμπεργκ εκείνη την περίοδο βάραινε πολύ τη συνείδησή του. Αν το κοινό γνώριζε, σκέφτηκε, ότι η πολιτική πίεση για τον τερματισμό του πολέμου μπορεί να αποδειχτεί ακαταμάχητη.

Η κυκλοφορία των Εγγράφων του Πενταγώνου – 7.000 κυβερνητικές σελίδες που αποκαλύπτουν την απάτη αρκετών προέδρων των ΗΠΑ – ήταν αποτέλεσμα αυτού του συλλογισμού.

Οι δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης για τον πόλεμο και οι αρνητικές συνδηλώσεις του βοήθησαν να τερματιστεί η σύγκρουση και, τελικά, οδήγησαν στην πτώση του Προέδρου Ρίτσαρντ Μ. Νίξον.

Ο Άλαν Ράσμπριτζερ, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας The Guardian, είπε στο BBC ότι ο Έλσμπεργκ ήταν «ο παππούς των πληροφοριοδοτών».

Η παρέμβασή του «άλλαξε ριζικά την κοινή γνώμη για τον πόλεμο του Βιετνάμ», είπε ο Ράσμπριτζερ στην εκπομπή World Tonight του Radio 4. Είπε ότι η υπόθεση εναντίον του αποτελεί προηγούμενο και ότι «καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν προσπάθησε ποτέ να απαγορεύσει ένα έγγραφο για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Τα Έγγραφα του Πενταγώνου δημιούργησαν μια σύγκρουση με την Πρώτη Τροποποίηση μεταξύ της κυβέρνησης Νίξον και των New York Times, οι οποίοι δημοσίευσαν για πρώτη φορά ιστορίες βασισμένες στα έγγραφα – που δημοσιεύθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως κατασκοπεία που έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Έλσμπεργκ κατηγορήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες το 1971 με κατηγορίες για κλοπή, κατασκοπεία, συνωμοσία και άλλες κατηγορίες.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ επισκέφτηκε το Νότιο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου

Αλλά προτού το δικαστήριο καταλήξει σε ετυμηγορία, ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση, επικαλούμενος σοβαρό παράπτωμα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης υποκλοπής.

Στη μέση της υπόθεσης, είπε ο δικαστής, του προσφέρθηκε η θέση του διευθυντή του FBI από έναν κορυφαίο βοηθό του προέδρου Νίξον.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι υπήρξε μια διάρρηξη με την έγκριση της κυβέρνησης στο γραφείο του ψυχιάτρου του Ellsberg.

Ο Έλσμπεργκ γεννήθηκε στο Σικάγο στις 7 Απριλίου 1931 και μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Πριν φτάσει στο Πεντάγωνο, ήταν βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών με διδακτορικό στο Χάρβαρντ και υπηρέτησε στα Υπουργεία Άμυνας και Πολιτείας.

Σύμφωνα με τον Ράσμπριτζερ, πρόσφατοι καταγγέλλοντες, όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, είχαν «καστ» από τον Έλσμπεργκ.

Υπόθεση Pentagon Papers “Ποιος ορίζει το εθνικό συμφέρον: Η κυβέρνηση της ημέρας ή ευσυνείδητοι άνθρωποι όπως ο Daniel Ellsberg;” Είπε στο BBC ότι τον έκανε να σκεφτεί.

Χρόνια μετά τη διαρροή των Εγγράφων του Πενταγώνου, ο Έλσμπεργκ συνέχισε την προσπάθειά του να καταστήσει υπεύθυνη την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Δεκέμβριο του 2022, είπε στο BBC Hartog ότι ήταν το μυστικό “εφεδρικό” για τη διαρροή των εγγράφων του WikiLeaks.

Στην υπόθεση WikiLeaks, η οργάνωση του Τζούλιαν Ασάνζ έδωσε στη δημοσιότητα 700.000 απόρρητα έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα που παρασχέθηκαν από επιθεωρητή στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ το 2010.

Ο Έλσμπεργκ είπε ότι ο Ασάνζ «μπορεί να βασιστεί σε εμένα για να βρω έναν τρόπο να το πετύχω». [the information] έξω”.

Αφού διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας τον Φεβρουάριο και οι γιατροί είπαν στον Έλσμπεργκ ότι είχε τρεις έως έξι μήνες ζωής, πέρασε τους τελευταίους μήνες σκεπτόμενος τα Έγγραφα του Πενταγώνου και σφυρίζοντας ευρύτερα.

Σε ένα email που έλαβε η Washington Post τον Μάρτιο του 2023, ο Έλσμπεργκ έγραψε: «Όταν αντέγραψα τα έγγραφα του Πενταγώνου το 1969, είχα κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα περνούσα το υπόλοιπο της ζωής μου πίσω από τα κάγκελα. Αν ήταν να επισπεύσω το τέλος του τον πόλεμο του Βιετνάμ, μπορεί να μην φαινόταν έτσι».

Πολιτική Δημοσίευσε συνέντευξη Με τον Έλσμπεργκ στις 4 Ιουνίου, το δημοσίευμα τον ρώτησε αν, μέχρι τότε, η καταγγελία άξιζε τον κίνδυνο, παρά την άποψή του ότι δεν έκανε την κυβέρνηση τίμια.

“Όταν αντιμετωπίζουμε μια αρκετά τελική καταστροφή. Όταν ο κόσμος είναι στα πρόθυρα της ανατίναξης πάνω από την Κριμαία ή την Ταϊβάν ή το Πακμούτ”, απάντησε.

«Από την άποψη της επιβίωσης ενός πολιτισμού και οκτώ ή εννέα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όταν όλα διακυβεύονται, αξίζει έστω και μια μικρή πιθανότητα να έχει ένα μικρό αποτέλεσμα;» αυτός είπε. “Απάντηση: Σίγουρα…θα μπορούσε να πει κανείς και υποχρεωτικό.”

READ  Μια μεγάλη εξέδρα έπεσε σε γραφείο του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, σκοτώνοντας 1 και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, λένε αξιωματούχοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *