Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν καθώς το Ισραήλ πέρασε περιορισμούς σε ορισμένες από τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου

  • Το νομοσχέδιο περιορίζει την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέπει κυβερνητικές αποφάσεις
  • 19 άτομα συνελήφθησαν καθώς ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ
  • Οι λαϊκές διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν στον στρατό
  • Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεσμεύονται να αμφισβητήσουν τις αλλαγές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, 24 Ιουλίου (Reuters) – Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη Δευτέρα το πρώτο νομοσχέδιο για τη δικαστική αναθεώρηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από πολύμηνες αποτυχημένες προσπάθειες συμφιλίωσης για τον τερματισμό της συνταγματικής κρίσης της χώρας.

Η τροπολογία, η οποία περιορίζει τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέπει ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρούνται “άδικες”, εγκρίθηκε με ψήφους 64-0, αφού οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ορισμένοι από αυτούς “για ντροπή!”

Οι διαδηλώσεις κατά της τροπολογίας ξεκίνησαν τα ξημερώματα, με την αστυνομία να παρασύρει αλυσοδεμένους διαδηλωτές που έκλεισαν τον δρόμο έξω από το κοινοβούλιο. Μέχρι το βράδυ, χιλιάδες είχαν βγει στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 19 άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα.

Όμως η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yariv Levin, ο αρχιτέκτονας του νομοθετικού πακέτου που πρότεινε ο Νετανιάχου για τη δημιουργία μεγαλύτερης ισορροπίας μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης, είπε ότι η ψηφοφορία της Δευτέρας ήταν ένα «πρώτο βήμα».

Η τροποποίηση αποτελεί μέρος ευρύτερων δικαστικών αλλαγών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, για να αποκρούσει αυτό που λέει ότι είναι υπέρβαση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι επικριτές λένε ότι οι αλλαγές ανοίγουν την πόρτα στην κατάχρηση εξουσίας αφαιρώντας τους αποτελεσματικούς ελέγχους στην εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας. Οι προγραμματισμένες αλλαγές έχουν πυροδοτήσει μήνες άνευ προηγουμένου πανεθνικές διαμαρτυρίες και έχουν τροφοδοτήσει την ανησυχία των συμμάχων στο εξωτερικό για τη δημοκρατική υγεία του Ισραήλ.

READ  Το κόμμα του υποστηριζόμενου από την Κίνα ηγέτη Mohamed Muisu κερδίζει συντριπτική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές στις Μαλδίβες

Μέσα σε λίγα λεπτά από την ψηφοφορία, ένας πολιτικός φύλακας και ο ηγέτης της κεντρώου αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε μετά τη δύση του ηλίου, καθώς οι διαδηλώσεις εντάθηκαν, ότι ήθελε διάλογο με την αντιπολίτευση με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

«Το Ισραήλ πρέπει να είναι μια ισχυρή δημοκρατία, πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα για όλους, (ο εβραϊκός νόμος) δεν θα γίνει κράτος και τα δικαστήρια θα είναι ανεξάρτητα», είπε ο Νετανιάχου, καθώς έβγαινε από το νοσοκομείο με βηματοδότη το πρωί.

Η κρίση έχει διχάσει βαθιά την ισραηλινή κοινωνία και έχει εισχωρήσει στον στρατό, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να λένε ότι χιλιάδες εθελοντές εργάτες δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά εάν συνεχίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και πρώην ανώτατα στελέχη να προειδοποιούν ότι η μαχητική ετοιμότητα του Ισραήλ μπορεί να κινδυνεύσει.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο κοινοβούλιο και η αστυνομία τους διέλυσε χρησιμοποιώντας κανόνια νερού, συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού τους με μια δύσοσμη ουσία, παρασύροντάς τους στην άσφαλτο.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για την ισραηλινή δημοκρατία… Θα αντεπιτεθούμε», είπε ο 36χρονος Ινμπάρ Όρπας σε πλήθος έξω από το κοινοβούλιο.

Στο Τελ Αβίβ, η αστυνομία έφιππη προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος σε έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο όπου οι διαδηλωτές άναψαν μικρές φωτιές.

READ  Asiana Airlines: Συνελήφθη επιβάτης που άνοιξε την πόρτα πτήσης κατά τη διάρκεια πτήσης στη Νότια Κορέα

Έξω από την πόλη, ένας οδηγός έπεσε πάνω σε ένα μικρό πλήθος που έκλεισε έναν δρόμο, τραυματίζοντας τρία άτομα και ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου συνελήφθη αργότερα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους ηγέτες του Ισραήλ να εργαστούν για την «ευρύτερη δυνατή συναίνεση» μέσω πολιτικού διαλόγου.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες του Τελ Αβίβ υποχώρησαν έως και 2,5% μετά την ψηφοφορία στην Κνεσέτ και το σέκελ υποχώρησε 1% έναντι του δολαρίου.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεσμεύτηκαν να αμφισβητήσουν την αλλαγή.

Ο επικεφαλής της εργατικής ομοσπονδίας του Histadrut απείλησε να κηρύξει γενική απεργία εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τα «μονομερή» μέτρα της αφού δεν κατάφερε να μεσολαβήσει σε συμβιβασμό μεταξύ της θρησκευτικής-εθνικιστικής συμμαχίας και της αντιπολίτευσης.

Ο Μπένι Γκαντζ, υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης, δεσμεύτηκε να αποσύρει τον νόμο, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ είπε: «Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά όχι τον πόλεμο».

Πρόσθετες αναφορές από τους Mayan Lubell, Dan Williams, Steven Scheer, Henriette Sacker, Matt Spetalnik και Rami Ayyub. Μοντάζ από τους Mirel Fahmy, Tomasz Janowski, Nick McGhee και Rosalba O’Brien

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *