Ο βουλευτής της Γεωργίας γρονθοκοπεί τον αντίπαλό του στη μάχη για το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες». Γεωργία

Γεωργιανοί πολιτικοί συγκρούστηκαν στο κοινοβούλιο καθώς οι νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος προσπάθησαν να προωθήσουν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες», το οποίο έχει επικριθεί από δυτικές χώρες και πυροδότησε διαμαρτυρίες στο εσωτερικό.

Πλάνα που μεταδόθηκε στη γεωργιανή τηλεόραση τη Δευτέρα έδειξαν τον Mamuka Mdinaradze, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανού Ονείρου και την κινητήρια δύναμη πίσω από το νομοσχέδιο, να γρονθοκοπείται στο πρόσωπο από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Alekho Elizashvili καθώς μιλούσε από ένα κουτί αποστολής.

Το περιστατικό πυροδότησε μια ευρεία διαμάχη μεταξύ πολλών νομοθετών, κάτι που σπάνια συμβαίνει στο κοινοβούλιο της Γεωργίας. Πλάνα δείχνουν τον Ελιζασβίλι να δέχεται επευφημίες από διαδηλωτές έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Το Georgian Dream είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα επαναφέρει τη νομοθεσία που απαιτεί από εταιρείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό να εγγραφούν ως “ξένοι πράκτορες” διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα, 13 μήνες αφότου οι διαμαρτυρίες την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το έργο.

Το νομοσχέδιο έχει δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χορήγησε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αξίες του μπλοκ.

Το Γεωργιανό Όνειρο λέει ότι η χώρα θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ παρά την εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία και την κατηγορία του αυταρχισμού στο εσωτερικό. Λέει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση αυτού που αποκαλεί «ψευδοφιλελεύθερες αξίες» που επιβάλλονται από ξένους και για την προώθηση της διαφάνειας.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας, ο πρωθυπουργός Irakli Kobakitse, πραγματοποίησε συνάντηση με πρεσβευτές της ΕΕ, της Βρετανίας και των ΗΠΑ τη Δευτέρα για να συζητήσουν το νομοσχέδιο.

READ  Πώς ο αμερικανικός στρατός θα χρησιμοποιήσει ένα πλωτό πλοίο για να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα

Σε δήλωσή του, ο Κομπακίτσε υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου ότι προωθεί τη λογοδοσία και είπε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο» γιατί οι δυτικές χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτό.

Οι γεωργιανοί επικριτές έχουν χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως “ρωσικό νόμο”, συγκρίνοντάς το με έναν παρόμοιο νόμο που χρησιμοποιείται από το Κρεμλίνο για να καταστείλει τη διαφωνία στη Ρωσία. Η Ρωσία δεν είναι δημοφιλής στη Γεωργία λόγω της υποστήριξης της Μόσχας στις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Η Ρωσία νίκησε τη Γεωργία σε έναν σύντομο πόλεμο το 2008.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου το βράδυ της Δευτέρας εν όψει μιας μαζικής διαδήλωσης που καλούσαν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Μόλις εγκριθεί από τα μέλη της επιτροπής νομικών υποθέσεων του νομοθετικού σώματος, η οποία ελέγχεται από το Γεωργιανό Όνειρο και τους συμμάχους του, το νομοσχέδιο μπορεί να προχωρήσει σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο.

Οι εκλογές στη Γεωργία αναμένεται να γίνουν τον Οκτώβριο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Γεωργιανό Όνειρο παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα, αλλά έχασε έδαφος το 2020 αφού κέρδισε οριακή πλειοψηφία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *