Ο δικαστής όρισε την ημερομηνία δίκης του Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2024 στην υπόθεση εγγράφων



CNN

Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την Παρασκευή μια δίκη τον Μάιο του 2024 για την υπόθεση απόρρητων εγγράφων που είχε ασκηθεί εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Eileen Cannon είπε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου. Η προκαταρκτική ακρόαση για την υπόθεση θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου.

Εάν τηρηθεί αυτή η προθεσμία, η δοκιμασία θα πέσει βαθιά στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024, η οποία θα έρθει εν μέσω πολλών προκριματικών προεδρικών εκλογών του GOP. Αυτό θα ήταν μια επίπληξη στον Τραμπ και τη νομική του ομάδα, που ήθελαν να καθυστερήσουν τη δίκη μέχρι μετά τις γενικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024.

Ωστόσο, η εντολή του Cannon σημαίνει επίσης ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι είχε προτείνει η ομάδα του Smith όταν πρότεινε μια ταχύτερη προθεσμία για την έναρξη της δίκης στα μέσα Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ένα τέτοιο τεστ χρονοδιαγράμματος θα τελείωνε προτού διεξαχθεί η προκριματική ψηφοφορία στις εκλογές του 2024, όταν ο Τραμπ είναι ο πρώτος υποψήφιος για το GOP.

Οι περισσότερες πολιτειακές προκριματικές εκλογές θα ολοκληρωθούν στα μέσα Μαΐου, αν και η Νεμπράσκα, το Μέριλαντ και η Δυτική Βιρτζίνια έχουν προγραμματίσει προκριματικές εκλογές για τις 14 Μαΐου. Το Όρεγκον ψηφίζει την επόμενη εβδομάδα και μερικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Νιου Τζέρσεϊ, έχουν πλέον προγραμματιστεί να ψηφίσουν στις 4 Ιουνίου. Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές στις 20 Ιουλίου, όταν ήταν υποψήφιος για την πρώτη του προεδρική θητεία. Συνέδριο GOP στο Κλίβελαντ.

READ  Ο Τζόναθαν Μέιτζορς κατηγορείται για επίθεση και παρενόχληση - Variety

Παρόλο που η διαδικασία υποψηφιοτήτων θα αποφασιστεί μέχρι τον Μάιο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην πρόσφατη ιστορία του αγώνα ως αντιπρόσωπος μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Επιχειρηματολογώντας την ημερομηνία δίκης μετά τις εκλογές, οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν στην ακρόαση της Τρίτης ότι το κοινό θα εξετάσει την υπόθεση «στο τετράγωνο» με την κυβέρνηση του Τραμπ, του κύριου αντιπάλου του το 2024, του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Cannon κατέστησε σαφές ότι δεν τον ενδιέφεραν αυτά τα επιχειρήματα.

Ο Τραμπ και ο βοηθός του Γουόλτ Ναούτα κατηγορήθηκαν τον Ιούνιο, κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο για παράνομη διατήρηση πληροφοριών εθνικής ασφάλειας και κατηγορώντας και τους δύο κατηγορούμενους ότι εμπλέκονται σε απαγορευμένη συμπεριφορά. Και οι δύο είναι αθώοι.

Στη νέα του εντολή, ο Κάνον ανέφερε τον «συντριπτικό» όγκο αποδεικτικών στοιχείων που οι εισαγγελείς παραδίδουν στην υπεράσπιση, καθώς και τις επιπλοκές που επιφέρει στις διαβαθμισμένες υλικές ενέργειες στο επίκεντρο της υπόθεσης. Πρόσθεσε ότι «το δικαστήριο θα αντιμετωπίσει μια εκτεταμένη προδικαστική διαδικασία που θα περιλαμβάνει ποικίλα νομικά και πραγματικά ζητήματα σχετικά με το κατηγορητήριο των 38».

Ωστόσο, δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της ομάδας Τραμπ ότι αυτά τα ζητήματα δικαιολογούσαν την αναστολή του καθορισμού μιας ημερομηνίας δίκης συνολικά, γράφοντας ότι «δεν βλέπει επαρκή βάση στο αρχείο για να καθυστερήσει η εντολή προγραμματισμού».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εξέδωσε ο δικαστής την Παρασκευή, οι ενημερώσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των απόρρητων πληροφοριών στην υπόθεση —μερικές από τις οποίες δεν εμφανίζονται δημόσια— θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, το φθινόπωρο και το επόμενο έτος. Το φθινόπωρο και το χειμώνα θα προκύψουν διαφωνίες για άλλα προδικαστικά ζητήματα. Οποιαδήποτε διαμάχη για το ποια στοιχεία θα παρουσιαστούν στην κριτική επιτροπή θα επιλυθεί την άνοιξη.

READ  Ο Tyler Perry, η Kelly Rowland και άλλοι διάσημοι παρευρίσκονται στον γάμο της μαμάς του Jay-Z

Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν τον προγραμματισμό μιας ημερομηνίας δίκης, οι δικηγόροι του Τραμπ επεσήμαναν το πολυάσχολο ημερολόγιο που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος σε άλλες υποθέσεις εναντίον του.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο Τραμπ πήγε σε δίκη στη Νέα Υόρκη για να υπερασπιστεί την πολιτική αγωγή του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που ισχυριζόταν ότι ο Τραμπ ενεπλάκη σε απάτη 250 εκατομμυρίων δολαρίων για να διογκώσει τις αξίες των γηπέδων γκολφ, των ξενοδοχείων και των ακινήτων του για να λάβει δάνεια και ασφάλιση. Ο Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε ότι διέπραξε αδικοπραγία, δεν απαιτείται να εμφανιστεί στην ακροαματική διαδικασία, αλλά ο δικηγόρος του έχει προηγουμένως αφήσει ανοιχτή την πόρτα για να κληθεί να καταθέσει. Ο Τραμπ συμμετείχε σε μια ημερήσια ψηφοφορία νωρίτερα φέτος. Ο Γενικός Εισαγγελέας Τραμπ ζητά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη

Τρεις μήνες αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου 2024, ο πρώην αρθρογράφος του περιοδικού Ε. Ο Τραμπ είναι και πάλι κατηγορούμενος κατά του Ζαν Κάρολ. Ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμιση αυτή την άνοιξη και διατάχθηκε να πληρώσει στον Κάρολ 5 εκατομμύρια δολάρια. Η αρχική του αγωγή, που θα εκδικαστεί το επόμενο έτος, ζητά περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Στις 25 Μαρτίου, ο Τραμπ αντιμετώπισε για πρώτη φορά ένα ένορκο σε ποινική υπόθεση σε ένα κατηγορητήριο 34 που τον κατηγορεί για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων.

Ο Τραμπ κατηγόρησε το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν για παραποίηση αρχείων για να καλύψει πληρωμές στον πρώην σκηνοθέτη του Μάικλ Κόεν, ο οποίος προχώρησε στην ηθοποιό ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς για να τον εμποδίσει να δημοσιοποιήσει μια περασμένη υπόθεση λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Τραμπ αρνήθηκε την υπόθεση και παραδέχτηκε τις κατηγορίες. Ο δικαστής έχει προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι πρέπει να εμφανίζεται κάθε μέρα της δίκης και μπορεί να του απαγορεύσει την εκστρατεία για δύο εβδομάδες.

READ  Με τον ετήσιο πληθωρισμό των ΗΠΑ να πέφτει κάτω από το 5%, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές

Διόρθωση: Αυτή η ιστορία έχει διορθωθεί ώστε να αντικατοπτρίζει ότι η ημερομηνία δοκιμής της Canon θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου και θα ξεκινήσει εντός δύο εβδομάδων.

Αυτή η ιστορία έχει ενημερωθεί με πρόσθετες αναφορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *