Ο Ζελένσκι λέει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αντεπιτιθέμενα μέτρα κατά της Ρωσίας Ειδήσεις πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η χώρα του διεξάγει αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ουκρανός ηγέτης έκανε τα σχόλια σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο το Σάββατο μετά την επίσκεψη στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε μια μέρα νωρίτερα ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας είχε ξεκινήσει και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται «σημαντικές απώλειες».

Ο Ζελένσκι είπε: «Αντιεπιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Δεν θα μιλήσω για το σε ποιο στάδιο ή στάδιο βρίσκονται.

«Είμαι σε επαφή με τους διοικητές των διαφορετικών κατευθύνσεων μας κάθε μέρα», πρόσθεσε, επικαλούμενος τα ονόματα πέντε εκ των κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών της Ουκρανίας.

«Όλοι είναι θετικοί. Στείλε το στον Πούτιν.

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι σταμάτησαν να μην κηρύξουν αντεπίθεση πλήρους κλίμακας, αν και ορισμένοι δυτικοί αναλυτές λένε ότι οι σφοδρές μάχες και η χρήση εφεδρικών στρατευμάτων.

Στη μεταμεσονύχτια ομιλία του σε βίντεο, ο Ζελένσκι έδωσε λίγες λεπτομέρειες ενώ προέτρεψε τα στρατεύματα να συνεχίσουν να πολεμούν.

«Ευχαριστώ όλους όσους κρατούν τις θέσεις τους και όλους όσοι έχουν προχωρήσει», είπε, αναφέροντας το ανατολικό και το νότιο μέτωπο όπου οι μάχες είναι σφοδρές.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις της απέκρουσαν τις εχθρικές επιθέσεις γύρω από το Μπαχμούτ και τη Μαρίνγκα, τόπους σφοδρών συγκρούσεων στα ανατολικά. Οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε, «συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες τις οποίες προσπαθούν να κρύψουν».

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Hanna Maliar κατέστησε σαφές σε τηλεγράφημα ότι ο στρατός δεν θα κάνει καμία δήλωση μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

READ  Η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε τον 11ο τίτλο της Bundesliga μετά την ισοπαλία της Μπορούσια Ντόρτμουντ τη δραματική τελευταία ημέρα

«Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτό…Είμαι έτοιμος να λάβω πληροφορίες για την απελευθέρωση αυτής ή εκείνης της πόλης, όχι όταν μπουν τα στρατεύματά μας, αλλά όταν έχουν δημιουργήσει ένα οχυρό;». Αυτή έγραψε.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι σχεδιάζει μια σημαντική αντεπίθεση για την ανακατάληψη των ρωσικών εδαφών στο νότο και τα ανατολικά. Αλλά τώρα επιβάλλει αυστηρή επιχειρησιακή σιωπή και αρνήθηκε ότι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση.

Λόγω της έλλειψης ανεξάρτητων αναφορών από την πρώτη γραμμή, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κατάσταση των μαχών.

«Σημαντικές» δραστηριότητες

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Ουκρανία διεξήγαγε «σημαντικές» επιχειρήσεις σε αρκετές ανατολικές και νότιες περιοχές τις τελευταίες 48 ώρες και ότι η ρωσική άμυνα είχε παραβιαστεί σε πολλά σημεία.

“Σε ορισμένες περιοχές, οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να σημείωσαν καλή πρόοδο και να διείσδυσαν στην πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας. Σε άλλες, η πρόοδος της Ουκρανίας ήταν αργή”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η απόδοση του ρωσικού στρατού ήταν ανάμεικτη.

“Μερικοί [Russian] «Οι μονάδες διεξάγουν αξιόπιστες αμυντικές επιχειρήσεις ελιγμών, ενώ άλλες έχουν υποχωρήσει σε ορισμένες διακοπές, εν μέσω αυξανόμενων αναφορών για ρωσικές απώλειες καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν μέσα από τα ναρκοπέδια τους», ανέφερε.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αναμένεται να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατεύματα εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα από τη Δύση, αλλά η Ρωσία έχει δημιουργήσει τεράστιες οχυρώσεις στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ το Κίεβο στερείται κυριαρχίας.

Ο Πάτρικ Μπούρι, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στο Al Jazeera ότι η αντεπίθεση θα μπορούσε να είναι ένα “μακρό παιχνίδι” και ότι οι αρχικές επιχειρήσεις της θα ήταν “το πιο αιματηρό μέρος για τους Ουκρανούς”.

READ  Η ιταλική Eni υπέγραψε συμφωνία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο της Λιβύης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μελόνι στην Τρίπολη

«Είναι απίθανο να δούμε ταχεία πρόοδο όπως είδαμε στο Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο, όπου, για παράδειγμα, οι Ουκρανοί, με τη βοήθεια φιλικών πληροφοριών, μπόρεσαν να εντοπίσουν πού υπήρχαν κουρασμένες και εξαθλιωμένες ρωσικές μονάδες και κινούνταν. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε.

«Οι Ρώσοι είχαν μήνες να προετοιμάσουν σημαντικές επιθέσεις, οι οποίες ήταν… αμυντικές θέσεις με χαρακώματα, καταφύγια, ναρκοπέδια, σχεδιασμένες, ειδικότερα, να στέλνουν τους επιτιθέμενους σε ζώνες δολοφονίας».

Οι Ουκρανοί ενδέχεται να λάβουν «βαριές απώλειες» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Η άμυνα είναι πολύ εύκολη: ξέρεις το πάτωμα, ξέρεις ποιο είναι το σχέδιο, «Θα κρατήσω αυτή τη θέση μέχρι να φτάσουν εδώ, και μετά θα επιστρέψω εδώ, και μετά θα πάει αυτή η άλλη θέση. για να με στηρίξεις», είπε ο Μπούρι.

“Είναι πολύ εύκολο για τους αμυντικούς, όπως ανακάλυψαν οι Ουκρανοί πέρυσι όταν αμύνονταν. Είναι πολύ δύσκολο για τους επιθετικούς”, πρόσθεσε. “Ναι, έχετε κάποια προετοιμασία πληροφοριών, αλλά δεν ξέρετε πού είναι όλα. είναι καινούργιο για σένα, το έδαφος και για σένα. Δέχεσαι πυροβολισμούς στην προσπάθεια να προχωρήσεις· έτσι είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς.

Ο νότος θεωρείται βασική στρατηγική προτεραιότητα για μια ουκρανική ώθηση με στόχο την ανακατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης και την κοπή μιας ρωσικής χερσαίας γέφυρας στην κατεχόμενη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, χωρίζοντας τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι μάχες εκεί έχουν προσελκύσει εκ νέου την προσοχή μετά την καταστροφή την Τρίτη του φράγματος Kagovka που ελέγχεται από τη Ρωσία κατά μήκος του ποταμού Dnipro.

Οι πλημμύρες από το παραβιασμένο φράγμα ανάγκασαν χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πυροδότησε φόβους για ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία κατέστρεψε το φράγμα. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για πυρά.

READ  Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι έχουν 10 ημέρες για να μιλήσουν για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ

Ο Τριντό ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφτηκε την Ουκρανία μετά το σπάσιμο του φράγματος, προσφέροντας χρηματική, στρατιωτική και ηθική υποστήριξη.

Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί 500 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (375 εκατομμύρια δολάρια) σε νέα στρατιωτική βοήθεια πέρα ​​από τα 8 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (6 δισεκατομμύρια δολάρια) που έχει ήδη παράσχει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και ανακοίνωσε άλλα 10 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (7,5 δολάρια Μ). ) για ανθρωπιστική βοήθεια για την ανακούφιση από τις πλημμύρες.

Ο Τριντό είπε ότι η κατάρρευση του φράγματος ήταν «άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας», αλλά δεν κατηγόρησε άμεσα τη Μόσχα.

Σε άλλες εξελίξεις, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι θα παράσχει 16 εκατομμύρια λίρες (20 εκατομμύρια δολάρια) σε ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα των πλημμυρών.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων περνά από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός και τα Ηνωμένα Έθνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποστέλλει βάρκες, κοινοτικά φίλτρα νερού, σωλήνες νερού και θαλάσσια πλοία στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σάββατο ότι θέλει να συνεχίσει να συνομιλεί με τον Πούτιν και σχεδιάζει να το κάνει ξανά «σύντομα».

Ο Σολτς έχει μιλήσει με τον Πούτιν πολλές φορές τηλεφωνικά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο πρόεδρος είπε ότι η βάση για μια «δίκαιη ειρήνη» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *