Ο Κρις Χίπκινς θα αντικαταστήσει την Τζασίντα Άρντερν ως πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας

ΓΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ, 21 Ιανουαρίου (Reuters) – Ο Κρις Χίπκινς, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απάντηση της Νέας Ζηλανδίας στην πανδημία του COVID-19, πρόκειται να αντικαταστήσει την Τζασίντα Άρντερν στην πρωθυπουργία αφού αναδείχθηκε ο μοναδικός υποψήφιος για να ηγηθεί του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος το Σάββατο . .

Ο Χίπκινς, 44 ετών, αναμένεται να επιβεβαιωθεί ως ηγέτης των 64 βουλευτών των Εργατικών, ή κοινοβουλευτική ομάδα, την Κυριακή, αφού ο Άρντερν έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση την Πέμπτη. Θα κατέβει.

«Νομίζω ότι είμαστε μια απίστευτα δυνατή ομάδα», είπε ο Χίπκινς σε συνέντευξη Τύπου αφού το κόμμα τον ανακοίνωσε ως μοναδικό υποψήφιο.

“Έχουμε περάσει αυτή τη διαδικασία με αλληλεγγύη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που συνεργάζομαι με μια καταπληκτική ομάδα ανθρώπων που είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση του λαού της Νέας Ζηλανδίας.”

Με το παρατσούκλι “Oyster”, η Hipkins έχει χτίσει τη φήμη της για την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τον Covid-19 και έχει βοηθήσει τον Ardern όταν άλλοι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου δυσκολεύονται.

Δεν θα εντυπωσιαστεί με τα πολιτικά του σχέδια. Ο προτεινόμενος ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου από τον Άρντερν θα πραγματοποιηθεί, αλλά έχει πει ότι σχεδιάζει να διατηρήσει τον Γκραντ Ρόμπερτσον ως υπουργό Οικονομικών.

Ο Χίπκινς είπε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι οι δυο τους είχαν «μια έντονη συζήτηση».

Σφοδρός αγώνας

Εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο των Εργατικών το 2008, ο Χίπκινς έγινε γνωστό όνομα που υπερασπίζεται την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία. Διορίστηκε Υπουργός Υγείας τον Ιούλιο του 2020 και έγινε Υπουργός Αντιμετώπισης του Covid στο τέλος του έτους.

READ  Schultz: Ενώ η απόλυση του Nate McMillan είναι δικαιολογημένη, τα προβλήματα των Hawks ξεπερνούν την προπονητική

Τώρα είναι υπουργός Αστυνομίας, Παιδείας και Δημόσιας Υπηρεσίας και Πρόεδρος της Βουλής.

Μια δημοσκόπηση της Horizon Research που ελήφθη την Παρασκευή από το τοπικό μέσο ενημέρωσης Stuff δείχνει ότι ο Hipkins είναι ο πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των ψηφοφόρων, με υποστήριξη από το 26% των ερωτηθέντων.

Ενώ η Άρντερν ήταν δημοφιλής στις αρχές της πενταετούς θητείας της, οι αξιολογήσεις της υπέστησαν οπισθοδρόμηση λόγω των αυστηρότερων περιορισμών για τον Covid, του αυξανόμενου κόστους ζωής και των ανησυχιών για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και την εγκληματικότητα.

Οι ψηφοφόροι της υπαίθρου που μεταπήδησαν στους Εργατικούς το 2020 μετά την αρχική νίκη του Ardern επί του Covid, εξοργισμένοι από τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς και άλλους κανονισμούς της κυβέρνησης, είναι θυμωμένοι με το κόμμα.

Η Νεοζηλανδή Eva Murphy στο Ώκλαντ λέει ότι η Hipkins έχει μια μεγάλη πρόκληση μπροστά της.

«Δεν θα γεμίσει ποτέ τα παπούτσια που έχει η Τζασίντα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν οι Εργατικοί όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία του επόμενου έτους και ανυπομονούμε να δούμε τι θα συμβεί», είπε.

Η επιβεβαίωση του Χίπκινς αναμένεται να είναι τυπική από τους βουλευτές των Εργατικών το απόγευμα της Κυριακής. Η Άρντερν θα στείλει την επιστολή παραίτησής της στον Γενικό Κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας πριν διοριστεί η Χίπκινς.

Εάν επιβεβαιωθεί, ο Χίπκινς θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της θητείας του κόμματος.

Οι γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες στις 14 Οκτωβρίου, με ορισμένες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Εργατικοί υπολείπονται του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας.

Μια δημοσκόπηση του Taxpayers Association-Curia που κυκλοφόρησε την Παρασκευή έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής των Εργατικών μειώθηκε στο 31,7%, σε σύγκριση με το 37,2% των Nationals, με βάση τα στοιχεία πριν από την ανακοίνωση παραίτησης του Ardern.

READ  Πηγές - Οδηγοί για να στείλετε τον Chris Paul στους Warriors για τον Jordan Poole

Το Κόμμα των Πρασίνων της Νέας Ζηλανδίας, ο παραδοσιακός εταίρος του συνασπισμού των Εργατικών, δήλωσε σε μια δήλωση ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Χίπκινς.

«Ο Κρις θα είναι ένας εξαιρετικός Πρωθυπουργός και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για το υπόλοιπο αυτής της θητείας και της επόμενης», δήλωσε ο συναρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων Τζέιμς Σο.

Αναφορά από Lucy Cramer. Πρόσθετες αναφορές από την Jill Gralow στο Όκλαντ. Επιμέλεια: Deepa Babington, Rosalba O’Brien και William Mallard

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *