Αποσπάσματα από τη δεύτερη ημέρα της επιλογής των ενόρκων στη δίκη του Τραμπ για τα χρήματα



CNN

Μια επιτροπή επτά ενόρκων την Τρίτη θα αποφασίσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπτης ενοχής ή της αθωότητας Υπόθεση για τα χρήματα της Νέας ΥόρκηςΜια διαδικασία που υπογράμμισε πόσο δύσκολο – και συχνά αμφιλεγόμενο – είναι να επιλεγεί μια πλήρης κριτική επιτροπή.

Επιταχύνετε την ποινική έρευνα του Τραμπ

Οι δικηγόροι του Τραμπ εξόρυξαν τις αναρτήσεις των υποψήφιων ενόρκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσπαθήσουν να ξεριζώσουν εκείνους με προκαταλήψεις κατά του Τραμπ από το να υπηρετήσουν στην κριτική επιτροπή.

Αυτή η διαδικασία ενεργοποιήθηκε Δικαστής Juan Merson Για να προειδοποιήσει τον Τραμπ για τη συμπεριφορά του προς τον πρώτο ένορκο που τον ρώτησε για τα social media του. Είναι μια γρήγορη προειδοποίηση ότι δεν θα ανεχθεί καμία προσπάθεια εκφοβισμού των ενόρκων – δεν έρχεται όλη μέρα, αλλά σίγουρα παραμένει στην πρώτη ποινική δίκη ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Η αίθουσα του δικαστηρίου παραμένει σκοτεινή την Τετάρτη – αναμένεται για τη διάρκεια της αναμενόμενης δίκης έξι εβδομάδων – αλλά η επιλογή των ενόρκων θα συνεχιστεί την Πέμπτη με μια νέα ομάδα 96 επίδοξων ενόρκων για να συμπληρώσει το πάνελ.

Ακολουθούν τα συμπεράσματα από την Ημέρα 2 της δοκιμής του Trump hush money:

Μέχρι στιγμής τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες έχουν επιλεγεί για να υπηρετήσουν στην κριτική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τελικά 34 δόλια επιχειρηματικά αρχεία εναντίον του Τραμπ.

Ένας Ιρλανδός που εργάζεται στις πωλήσεις στη Νέα Υόρκη διορίζεται επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, ο οποίος ουσιαστικά λειτουργεί ως εκπρόσωπος της ομάδας.

Πέντε στους επτά έχουν πτυχίο κολεγίου ή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δύο από την ομάδα είναι δικηγόροι.

Όλοι εκτός από έναν από τους ενόρκους που επιλέχθηκαν την Τρίτη δήλωσαν ότι γνώριζαν ότι ο Τραμπ αντιμετώπιζε κατηγορίες σε άλλες ποινικές υποθέσεις. Από τους 18 ενόρκους που ερωτήθηκαν, η γυναίκα ήταν η μόνη που είπε ότι δεν γνώριζε τις άλλες κατηγορίες.

Κανένας από αυτούς δεν μοιράστηκε ιδιαίτερα έντονες απόψεις για τον Τραμπ ή την πολιτική.

Αφού οι εισαγγελείς έχουν ολοκληρώσει την ανάκριση των πρώτων 18 ενόρκων σε μια διαδικασία γνωστή ως voir dire, δίνεται και στις δύο πλευρές η ευκαιρία να ζητήσουν από τον δικαστή να απολύσει τους ενόρκους για λόγους.

Η απομάκρυνση των ενόρκων για αιτία είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας, καθώς κάθε πλευρά επιτρέπεται να χτυπήσει συνολικά 10 ενόρκους για οποιονδήποτε λόγο, σε αυτό που ονομάζονται επιτακτικές προκλήσεις. Οι ένορκοι που χτυπήθηκαν για τον σκοπό του δικαστή δεν υπολογίζονται σε αυτούς τους 10.

Η υπεράσπιση του Τραμπ ζήτησε από τον δικαστή να απομακρύνει τους πέντε δικαστές για λόγους, δείχνοντας αναρτήσεις κατά του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθώντας να υποστηρίξει ότι οι δικαστές ήταν άδικα προκατειλημμένοι εναντίον του πρώην προέδρου.

Ενώ οι ένορκοι της υπόθεσης παραμένουν ανώνυμοι στο κοινό, οι εισαγγελείς έλαβαν τα στοιχεία της πρώτης ομάδας των 96 επίδοξων ενόρκων τη Δευτέρα. Αυτό έδωσε στην ομάδα του Τραμπ την ευκαιρία να εξορύξει τις δημόσιες αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προετοιμάζοντας τις προκλήσεις της στον δικαστή.

Ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος του πρώην προέδρου, ρώτησε τους ενόρκους, ρωτώντας τον καθένα τι πιστεύει για τον Τραμπ εκτός της υπόθεσης. Προσπάθησε να υποστηρίξει ενώπιον του δικαστή ότι πολλές από τις απαντήσεις των ενόρκων ότι δεν είχαν άποψη για τον Τραμπ ήταν ασυνεπείς με τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μέρτσαν ήταν γενικά δύσπιστος, αλλά συμφώνησε σε δύο σημεία στα οποία έπρεπε να χτυπηθούν οι ένορκοι. Κάποιος δημοσίευσε «κλείδωμα» στο Facebook όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος.

Ο Merchan δεν χτύπησε τους τρεις ενόρκους: η πλευρά του Τραμπ χρησιμοποίησε τις επιτακτικές προκλήσεις για να τους αφαιρέσει όλους ούτως ή άλλως. Μετά την Τρίτη, παραμένουν τέσσερις προκλήσεις προδικασίας τόσο για την ομάδα του Τραμπ όσο και για το γραφείο του εισαγγελέα.

Η συμπεριφορά του Τραμπ στην αίθουσα του δικαστηρίου τον έβαλε για άλλη μια φορά – για λίγο – σε ζεστό νερό με έναν δικαστή.

Ο Τραμπ έλαβε νουθεσία για τη συμπεριφορά του όταν ο Μέρσεν έφερε ξεχωριστά έναν από τους ενόρκους για να συζητήσει τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέβασε η ομάδα του Τραμπ, στις οποίες βιντεοσκόπησε τους εορτασμούς στη Νέα Υόρκη. Τζο Μπάιντεν Κέρδισε τις εκλογές του 2020.

«Ανεξάρτητα από τις σκέψεις ή την πολιτική, τα συναισθήματα ή τις πεποιθήσεις οποιουδήποτε, πιστεύω ακράδαντα ότι η δουλειά ενός ενόρκου είναι να κατανοεί τα γεγονότα μιας δίκης και να είναι ο κριτής αυτών των γεγονότων», είπε ο δικαστής.

Μετά την αποχώρηση των ενόρκων από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Μέρσον ύψωσε τη φωνή του και ειδοποίησε τον Τραμπ.

«Ο πελάτης σου είπε ακουστά», είπε ο Μερσέν στην Μπλανς, υψώνοντας τη φωνή του. «Δεν θα εκφοβίσω κανέναν ένορκο στο δικαστήριο».

Η στιγμή πέρασε χωρίς περαιτέρω συζήτηση και ο δικαστής δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για τη συμπεριφορά του Τραμπ όταν οι ένορκοι προσήχθησαν χωριστά.

Αλλά ήταν μια αξιοσημείωτη στιγμή, όπως είχε ήδη γίνει ο κριτής Διεύρυνε το φωνητικό του φάσμα Στην υπόθεση, ο Τραμπ απαγορεύεται να μιλήσει για μάρτυρες και οικογένειες, καθώς και για το γραφείο του εισαγγελέα και το δικαστικό προσωπικό.

Και ο εισαγγελέας ζητά από έναν δικαστή την επόμενη εβδομάδα να αθωώσει τον Τραμπ για παραβίαση αυτής της εντολής φίμωσης, με πρόστιμο 1.000 δολαρίων και προειδοποίηση ότι μελλοντικές παραβιάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλάκιση.

Αυτή η ακρόαση θα είναι δυνατή την ερχόμενη Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση της δίκης.

Οι δικηγόροι και από τις δύο πλευρές είχαν 30 λεπτά για να ανακρίνουν πιθανούς ενόρκους, κάνοντας προεπισκόπηση του τρόπου με τον οποίο και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν την ομάδα των ενόρκων — και, τελικά, την κριτική επιτροπή στην υπόθεση.

Ο βοηθός εισαγγελέας Joshua Stinglas οδήγησε τους ενόρκους στην υπόθεση, ενώ επεσήμανε πώς οι εισαγγελείς θα προσφύγουν στην κριτική επιτροπή, σημειώνοντας ότι δεν θυμούνται όλοι οι μάρτυρες γεγονότα του παρελθόντος με τον ίδιο τρόπο και ότι οι μάρτυρες μπορεί να θυμούνται μικρές λεπτομέρειες διαφορετικά.

«Μπορείς να είσαι ρεαλιστής και να μην κρατάς μάρτυρες σε μη ρεαλιστικά πρότυπα;» Ρώτησε την κριτική επιτροπή, ζητώντας από κάποιον να πει αν δεν μπορούσε να συμφωνήσει.

Κατέστησε σαφές ότι ορισμένοι μάρτυρες «έχουν κάποιο πλεονέκτημα», περιγράφοντάς τους ως εκδότη ταμπλόιντ, αστέρι ταινιών ενηλίκων και τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, ο οποίος καταδικάστηκε για ομοσπονδιακά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ψέματος στο Κογκρέσο.

Ο Steinglass ρώτησε τους ενόρκους εάν μπορούσαν να προσεγγίσουν την κατάθεση ενός κατηγορούμενου με ανοιχτό μυαλό.

Σημείωσε επίσης ότι οι Μάρτυρες έχουν γράψει βιβλία, έχουν δημιουργήσει podcast και συμμετείχαν σε ντοκιμαντέρ.

Αν και οι ένορκοι μπορούν να τα εξετάσουν όλα αυτά κατά την αξιολόγηση της αξιοπιστίας ενός μάρτυρα, είπε, δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να λάβουν υπόψη.

«Το ερώτημα είναι πραγματικά, όπως λέω συνέχεια, μπορείτε να περιμένετε μέχρι να ακούσετε όχι μόνο την κατάθεση μάρτυρα, αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία της υπόθεσης», ρώτησε ο Στάινκλαους.

Η Μπλανς, εν τω μεταξύ, πέρασε όλο το χρόνο της εστιάζοντας στο πώς έβλεπαν οι δικαστές τον Τραμπ. Ρώτησε τους ενόρκους αν είχαν ευνοϊκές ή δυσμενείς απόψεις για τον πρώην πρόεδρο.

Ένας άντρας πηγαινοερχόταν με τον Μπλανς αρκετές φορές, ενώ ως επί το πλείστον αρνιόταν να μοιραστεί τις απόψεις του για τον Τραμπ, λέγοντας ότι οι απόψεις του δεν έχουν σημασία στην αίθουσα του δικαστηρίου και ότι μπορεί να χωριστεί.

«Θα έλεγα ότι είμαι Δημοκρατικός, οπότε πηγαίνετε, αλλά θα πάω να περπατήσω εκεί και είναι κατηγορούμενος, και αυτό είναι όλο», είπε ο δικαστής.

Η ομάδα του Τραμπ έχει χτυπηθεί από δικαστή για τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα πράγματα που τόνισε ο Mercen αυτή την εβδομάδα είναι ότι το πρόγραμμα των δικαστηρίων είναι ρευστό. Αλλά ο κριτής ελπίζει να ολοκληρώσει την επιλογή της κριτικής επιτροπής αυτή την εβδομάδα.

Μετά την ορκωμοσία των επτά ενόρκων την Τρίτη, ο Merchan τους είπε ότι ήλπιζε ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν την επόμενη Δευτέρα για εναρκτήριες δηλώσεις – αλλά τόνισε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε πάντα να αλλάξει και θα έμενε σε επαφή με το δικαστήριο.

Ορκίστηκε σε μια νέα επιτροπή 96 ενόρκων το απόγευμα της Τρίτης και τους απέλυσε για την ημέρα, εξοικονομώντας χρόνο πριν επιστρέψουν την Πέμπτη το πρωί.

Αυτοί οι ένορκοι θα περάσουν από την ίδια διαδικασία με τις δύο προηγούμενες ημέρες με την πρώτη ομάδα των 96 ενόρκων. Εάν η νέα επιτροπή κρίνει ότι δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη ή εάν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ τους, η ακρόαση θα διεξαχθεί πρώτα με τον δικαστή και στη συνέχεια με τους δικηγόρους και των δύο πλευρών.

Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι θα φτάσουμε στην πλήρη κριτική επιτροπή των 12 ενόρκων και έξι αναμενόμενων αναπληρωματικών: μόνο επτά επιλέχθηκαν από την πρώτη ομάδα των 96.

READ  Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *