Οι δικαστές αμφισβητούν τις κατηγορίες για παραπομπή εναντίον του ταραχοποιού της 6ης Ιανουαρίου σε περίπτωση που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει τον Τραμπ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χρήση του νόμου παραγραφής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να απαγγελθούν κατηγορίες σε όσους εμπλέκονται στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η υπόθεση σχετίζεται με την υπόθεση εκλογικής παρέμβασης κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δικαστές άκουσαν την έφεση που κατέθεσε ο κατηγορούμενος Τζόζεφ Φίσερ με σκοπό να απορρίψει τις κατηγορίες ότι παρεμπόδισε την επίσημη διαδικασία πιστοποίησης της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο, η οποία διακόπηκε από πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ. .

ο Ο εν λόγω νόμος Ποινικοποιεί τις προσπάθειες παρεμπόδισης, επιρροής ή παρεμπόδισης οποιασδήποτε επίσημης ενέργειας. Μια καταδίκη μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Το δικαστήριο, με τη συντηρητική του πλειοψηφία 6-3, ήταν δύσπιστο με τους εισαγγελείς στο παρελθόν, όταν πίεσαν για ευρύτερες εφαρμογές ποινικών νόμων.

Ορισμένοι δικαστές εξέφρασαν παρόμοια συναισθήματα κατά τη διάρκεια των διαφωνιών την Τρίτη, ρωτώντας μερικές φορές εάν ο εν λόγω νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη ειρηνικών διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέκοψαν τις διαδικασίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Μια καθιστική διαμαρτυρία που διακόπτει τη δίκη ή προσεγγίζει ομοσπονδιακό δικαστήριο πληροί τις προϋποθέσεις;» ρώτησε ο συντηρητικός δικαστής Neil Gorsuch. “Θα πληροί τις προϋποθέσεις ένας γελαστής στο σημερινό κοινό ή αυτός στη διεύθυνση της Ένωσης; Τραβώντας το συναγερμό πυρκαγιάς πριν από μια ψηφοφορία, 20 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή;”

Ο δικαστής Samuel Alito, ένας άλλος συντηρητικός, έθεσε παρόμοιες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας μακράς ανταλλαγής απόψεων με τη γενική δικηγόρο Elizabeth Preloger, στην οποία σημείωσε ότι οι διαφωνούντες του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν κατηγορούνται βάσει του νόμου.

READ  Το εμβόλιο Covid-19 έχει συνδεθεί με λιγότερα εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα

“Πιστεύω ότι είναι μια θεμελιωδώς διαφορετική στάση από το εάν επρόκειτο να μπουν σε αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου και να περικυκλώσουν την αστυνομία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εάν οι δικαστές και άλλοι συμμετέχοντες έπρεπε να τραπούν σε φυγή για την ασφάλειά τους”, είπε ο Priloger.

«Αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου ήταν τόσο ακραίο που δεν το συγκρίνω με αυτό», απάντησε ο Alito. «Αλλά πρέπει να μάθουμε ποια είναι τα εξωτερικά όρια αυτού του νόμου υπό την ερμηνεία σας».

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του ίδιου νόμου και συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημων διαδικασιών. Είναι μεταξύ των τεσσάρων κατηγοριών που αντιμετωπίζει στην υπόθεση παρέμβασης στις εκλογές στην Ουάσιγκτον, ξεχωριστά από τις υποθέσεις σιωπής που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη.

Η ακρόαση της Τρίτης έρχεται μια εβδομάδα πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ακούσει την προσπάθεια του Τραμπ να απορρίψει τις κατηγορίες του για ανάμειξη στις εκλογές με βάση το αίτημα για προεδρική ασυλία. Ο δικαστής Clarence Thomas εμφανίστηκε για επιχειρήματα τη Δευτέρα χωρίς σχόλιο.

Τόσο ο Φίσερ όσο και ο Τραμπ λένε ότι το εμπάργκο δεν ισχύει για τη συμπεριφορά τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατηγορίες πρέπει να αρθούν.

Ο Φίσερ αντιμετωπίζει επτά ποινικές κατηγορίες, εκ των οποίων μόνο μία είναι το επίκεντρο της υπόθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για επίθεση σε αστυνομικό και για είσοδο σε κτήριο περιορισμένης πρόσβασης.

Ο συντηρητικός δικαστής Brett Kavanagh αμφισβήτησε γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιούσε το καθεστώς παραγραφής για να κατηγορήσει τον Fischer, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει άλλες έξι κατηγορίες.

«Γιατί δεν είναι αρκετές αυτές οι έξι μετρήσεις;» ρώτησε.

READ  Συνθήκη Ωκεανού: Ιστορική Συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από δεκαετίες συνομιλιών

Ομοίως, ο δικαστής Κλάρενς Τόμας, η σύζυγος του οποίου, Τζίνι Τόμας, συντηρητική ακτιβίστρια που υποστήριξε τις προσπάθειες του Τραμπ να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα, ρώτησε εάν οι δικηγόροι είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ τον νόμο ως απάντηση σε «βίαιες διαμαρτυρίες» που είχαν διαταράξει τις διαδικασίες στο παρελθόν.

“Δεν μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα εφαρμογής σε μια κατάσταση όπου άνθρωποι έχουν επιτεθεί βίαια σε ένα κτίριο για να εμποδίσουν μια επίσημη ενέργεια”, είπε ο Priloger.

Η φιλελεύθερη δικαιοσύνη Sonia Sotomayor φάνηκε να τάσσεται με τον Prelogger σε εκείνο το σημείο.

“Δεν είχαμε ποτέ μια κατάσταση στο παρελθόν… όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να σταματήσουν να είναι βίαιοι. Επομένως, δεν ξέρω τι αποδεικνύει η έλλειψη ιστορίας”, είπε.

Ο Preloger προσπάθησε να πείσει τους δικαστές ότι οι εισαγγελείς δεν κατηγορούν τους ανθρώπους με παραγραφή χωρίς προσεκτική σκέψη.

Από το σύνολο των 1.350 κατηγορουμένων της 6ης Ιανουαρίου, μόνο στους 350 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για παρακώλυση υπηρεσιακής ενέργειας. Οι κατάδικοι καταδικάζονται σε φυλάκιση 26 μηνών κατά μέσο όρο.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζήτησαν υψηλότερες ποινές για τους καταδικασθέντες εγκληματίες που απαγορεύτηκαν στις 6 Ιανουαρίου, αλλά ο Preloger εστίασε στις πραγματικές ποινές που επιβλήθηκαν από τους δικαστές.

Η διάταξη θεσπίστηκε το 2002 ως μέρος του νόμου Sarbanes-Oxley, που θεσπίστηκε μετά το λογιστικό σκάνδαλο της Enron.

Αυτός είναι ο Ιαν. 6, Λένε οι δικηγόροι, ο Φίσερ ενώθηκε με το πλήθος που περνούσε δίπλα από το Καπιτώλιο από την ανατολική πλευρά. “Χρέωση!” Φώναξε ξανά και ξανά, πριν σπρώξει μπροστά, “Μητέρα——ς!” λέει η κυβέρνηση.

Αυτός και άλλοι ταραξίες έπεσαν στο έδαφος. Αφού άλλοι ταραξίες τον παρέσυραν, βίντεο που κυκλοφόρησε ως αποδεικτικά στοιχεία σε άλλες επιδρομές στις 6 Ιανουαρίου τον έδειξε να προσπαθεί να απευθυνθεί στους αξιωματικούς που φρουρούσαν το Καπιτώλιο, λέγοντας ότι ήταν επίσης αξιωματικός.

READ  Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε στον μεγαλύτερο παραγωγό αυγών κότας στις ΗΠΑ: NPR

Οι δικηγόροι του Fischer λένε ότι ο νόμος πρέπει να περιορίζεται σε καταστάσεις όπου παραβιάζονται φυσικά αποδεικτικά στοιχεία.

Μια απόφαση υπέρ του Φίσερ θα ωφελούσε τον Τραμπ, αν και δεν είναι εγγυημένο. Οι εισαγγελείς στην υπόθεση Τραμπ έχουν πει ότι ακόμη και αν ο Φίσερ νικούσε, η συμπεριφορά του Τραμπ θα καλυπτόταν από μια στενή ερμηνεία του νόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *