Η ομάδα Τραμπ προβάλλει δύο επιχειρήματα στο δικαστήριο για να απορρίψει την υπόθεση λόγω διαβαθμισμένων εγγράφων

Φορτ Πιρς, Φλόριντα – Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να πείσουν έναν ομοσπονδιακό δικαστή στη Φλόριντα να απορρίψει την υπόθεση απόρρητων εγγράφων του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ την Πέμπτη.

Η δικαστής Eileen Cannon πρόκειται να ακούσει επιχειρήματα σχετικά με δύο αγωγές που κατατέθηκαν από τον Trump, μια που λέει ότι ο πρώην πρόεδρος προστατεύεται από τη δίωξη από ομοσπονδιακούς νόμους για την τήρηση αρχείων και μια άλλη που εγείρει πολλά ανοιχτά νομικά ερωτήματα σχετικά με έναν από τους ισχυρισμούς.

Ήταν η δεύτερη ακρόαση εδώ και πολλές εβδομάδες κατά την οποία η ομάδα του Τραμπ στο γραφείο του Σμιθ και οι δικηγόροι αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον στην αίθουσα του δικαστηρίου του Κάνον.

Ο Σμιθ κατηγόρησε τον Τραμπ με 32 κατηγορίες για παράνομη διατήρηση απόρρητων κυβερνητικών αρχείων, φέροντας ότι πήρε έγγραφα από τον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της προεδρικής μετάβασης. Ο πρώην πρόεδρος και δύο βοηθοί του έχουν επίσης κατηγορηθεί για συνωμοσία για παρεμπόδιση των ερευνών. Και οι τρεις δήλωσαν αθώοι και αρνήθηκαν ότι διέπραξαν αδικοπραγία.

Σε μία από τις πολλές προτάσεις απόρριψης που κατατέθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η υπόθεση θα πρέπει να απορριφθεί επειδή, ως πρόεδρος, έχει «ανεξέλεγκτη διακριτική ευχέρεια» να κάνει ιδιωτικό οποιοδήποτε έγγραφο. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι ο νόμος περί Προεδρικής Εγγραφής «αποτρέπει».[d] Δικαστική Αναθεώρηση», ανάρτησή του.

«Ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν ακόμη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, για παράδειγμα, πολλά από τα επίμαχα έγγραφα συσκευάστηκαν (πιθανώς από την GSA), μεταφέρθηκαν και παραδόθηκαν στο Μαρ-α-Λάγκο», υποστήριξε η ομάδα Τραμπ στην κατάθεση. Το προηγούμενο προηγούμενο θα έπρεπε να είχε εμποδίσει τους εισαγγελείς να ξεκινήσουν μια ποινική έρευνα εξαρχής, κάτι που είπαν ότι θα απέκλειε επίσης τις κατηγορίες κωλύματος που αντιμετωπίζει.

Αυτό το επιχείρημα είναι “ψευδές”, έγραψε ο ειδικός εισαγγελέας στο δικό του αρχείο, λέγοντας στον Cannon ότι τα ευαίσθητα κυβερνητικά αρχεία που κατηγορείται ότι διατηρεί παράνομα ο Τραμπ “είναι αναμφισβήτητα προεδρικά, όχι ιδιωτικά” και επομένως ανήκουν στην κυβέρνηση.

Μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, «ο Τραμπ δεν είχε εξουσιοδότηση να τηρεί απόρρητα αρχεία (πόσο μάλλον σε μη ασφαλείς τοποθεσίες στο Μαρ-α-Λάγκο, λέει το αντικαταστατικό κατηγορητήριο)», έγραψαν οι εισαγγελείς.

«Η PRA δεν εξαιρεί τον Τραμπ από το ποινικό δίκαιο, δίνοντάς του το δικαίωμα να δηλώνει μονομερώς ιδιωτικά τα εξαιρετικά απόρρητα προεδρικά αρχεία ή να τον προστατεύει από ποινικές έρευνες – επιτρέποντάς του να αποφύγει τις ομοσπονδιακές έρευνες ατιμώρητα».

Ο Τραμπ έχει από καιρό ισχυριστεί ότι έχει το δικαίωμα να τηρεί τα αρχεία λόγω της ομοσπονδιακής αρχής ταξινόμησης που διέθετε όταν ήταν πρόεδρος, αλλά οι δικηγόροι έχουν κατηγορήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – από αρχειοθέτες έως ανακριτές – για μια προσπάθεια ενός έτους. Λείπουν έγγραφα.

Ο Τραμπ επέστρεψε 15 κουτιά με έγγραφα που περιείχαν απόρρητα έγγραφα τον Ιανουάριο του 2022. Μια μεγάλη κριτική επιτροπή δημιούργησε αργότερα μερικά από τα αρχεία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το FBI εκτέλεσε ένα δικαστικό ένταλμα έρευνας στο θέρετρο Mar-a-Lago του Τραμπ που αποκάλυψε εκατοντάδες ευαίσθητα αρχεία που ήταν αποθηκευμένα σε μη ασφαλείς τοποθεσίες.

«Το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα δεν μπορεί να αποφύγει την εισαγωγή κειμενικών υποχρεώσεων της διακριτικής ευχέρειας και της εξουσίας της PRA κατά την πρώτη θητεία του Προέδρου Τραμπ», απάντησαν την Τετάρτη οι δικηγόροι του Τραμπ.

Μια δεύτερη πρόταση που θα εξεταστεί την Πέμπτη βασίζεται στο επιχείρημα του Τραμπ ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά νομικά ερωτήματα σχετικά με τον λεγόμενο νόμο περί κατασκοπείας, τον οποίο κατηγορείται ότι παραβιάζει. Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι τα ανεπίλυτα νομικά ζητήματα ισοδυναμούν με αντισυνταγματική ασάφεια.

Ο Σμιθ αρνήθηκε επίσης τον ισχυρισμό, γράφοντας στα δικαστικά έγγραφα ότι “το επιχείρημα της ασάφειας του Τραμπ είναι αβάσιμο. Ο Τραμπ κατηγορήθηκε για μη εξουσιοδοτημένη και εσκεμμένη κατοχή πληροφοριών εθνικής ασφάλειας. Η φραγή του καταστατικού είναι σαφής”.

Ο Τραμπ και οι συγκατηγορούμενοί του στις καταθέσεις ζήτησαν ακρόαση για άλλες προτάσεις απόρριψης που κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων αντιποίνων και των αξιώσεων ασυλίας του προέδρου. Ο Σμιθ αντιτάχθηκε σε όλες αυτές τις προτάσεις και στο ζήτημα της προεδρικής εξαίρεσης. Το τελευταίο θέμα θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο τον επόμενο μήνα σε μια ξεχωριστή υπόθεση που συνδέεται με ισχυρισμούς που σχετίζονται με την εκλογή του Σμιθ στον Τραμπ το 2020 στην Ουάσιγκτον.

Η ποινική έρευνα αναβλήθηκε εν αναμονή της ετυμηγορίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η ομάδα του Τραμπ προσπαθεί να καθυστερήσει τη δίκη στη Φλόριντα και υποστήριξαν ότι η ποινική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Ο δικαστής Cannon όρισε την ακροαματική διαδικασία για την 1η Μαρτίου, αλλά δεν έχει ακόμη αποφανθεί. Η επιτροπή υπεράσπισης λέει ότι δεν είναι δυνατή μια δίκαιη δίκη πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά έχει προτείνει ημερομηνία Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου εάν ο δικαστής κρίνει απαραίτητο να προχωρήσει η δίκη.

Η ακρόαση της Πέμπτης έρχεται μια ημέρα αφότου ένας περιφερειακός δικαστής στη Τζόρτζια απέρριψε τρεις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ ως μέρος της υπόθεσης παρέμβασης στις εκλογές του 2020 της εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις. Ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει άλλες κατηγορίες σε αυτή την υπόθεση. Δήλωσε ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Κάνον αποδέχθηκε το αίτημα του Τραμπ για παράταση 10 ημερών για την υποβολή πρόσθετων εγγράφων που συνδέονται με άλλες προτάσεις για απόρριψη της αγωγής.

READ  Οι εισαγγελείς της Ατλάντα απέσυραν την προσφορά για απόλυση δικηγόρου υπεράσπισης στη δίκη Τραμπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *