Μικρά σκάφη: Η πληρωμή στη Γαλλία για να σταματήσει τις διαβάσεις είναι λογικό, λέει ο πρωθυπουργός

  • Από τους Chris Mason & Kate Vannell
  • BBC News

Ο Ρίσι Σουνάκ δήλωσε στο περιθώριο μιας αγγλογαλλικής συνόδου στο Παρίσι ότι η δαπάνη περισσότερων χρημάτων με τη Γαλλία για να σταματήσει η διέλευση μικρών σκαφών ήταν μια «σοφή επένδυση».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και οι δυο τους θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου αργότερα.

Μιλώντας πριν από τη συνάντησή τους, ο κ. Σούνακ είπε ότι η επιπλέον αστυνόμευση 63 εκατομμυρίων λιρών ετησίως στις παραλίες της Γαλλίας θα ωφελούσε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποστήριξε ότι αυτό ήταν καλύτερο από το να πληρώνεις μετανάστες στην Αγγλία.

«Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι ξοδεύουμε 5,5 εκατομμύρια λίρες την ημέρα επιπλέον σε ξενοδοχεία – δεν το κάνουμε αυτό και ο καλύτερος τρόπος για να το σταματήσουμε είναι να σταματήσουμε τους ανθρώπους να έρχονται από την αρχή», είπε.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να ενισχύσει τις βρετανικές-γαλλικές προσπάθειες να σταματήσουν οι μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη.

Ωστόσο, οι δύο χώρες αναμένεται να αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιστροφή μεταναστών στη Βρετανία στη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση θεωρείται ότι επιθυμεί μια συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, απογοητεύοντας τους Βρετανούς διπλωμάτες που θέλουν να δουν ταχεία δράση.

«Θέλουμε μια συμφωνία αποχώρησης ΕΕ-ΗΒ και θα την προωθήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

«Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε δουλειά στο έδαφος τώρα για να σταματήσουμε τις διελεύσεις που βλέπουμε ακόμη και αυτούς τους χειμερινούς μήνες».

Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι η απουσία μιας νέας συμφωνίας για την επιστροφή των μεταναστών στη Γαλλία ήταν «ολική αποτυχία».

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται επίσης στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Ο κ. Σουνάκ είπε επίσης ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τις σχέσεις με την Κίνα ενόψει της επίσκεψης του κ. Μακρόν στη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός συνάντησε τον κ. Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων το πρωί της Παρασκευής και οι δυο τους συμμετέχουν τώρα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με γαλλικές και βρετανικές εταιρείες.

Μαζί με τον κ. Sunak στο ταξίδι του θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών James Smart, η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman και η υπουργός Περιβάλλοντος Therese Coffey.

Η σύνοδος κορυφής έρχεται την ίδια εβδομάδα που ο κ. Σουνάκ αποκάλυψε τα σχέδιά του να εμποδίσει τα μικρά σκάφη να διασχίζουν το κανάλι.

Σύμφωνα με τα σχέδια, όποιος εισήλθε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο όχι μόνο θα απομακρυνόταν εντός 28 ημερών, αλλά θα απαγορευόταν επίσης από το να ανακτήσει ή να διεκδικήσει τη βρετανική υπηκοότητα στο μέλλον.

Όσοι φτάνουν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιστραφούν στην πατρίδα τους ή σε άλλη «ασφαλή τρίτη χώρα», όπως η Ρουάντα.

λεζάντα εικόνας,

Αφού διασώθηκε από το RNLI, η ομάδα των μεταναστών μεταφέρθηκε στο Dungeness στο Κεντ

Η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι σχέσεις με τους αντιπάλους τους στο Παρίσι για αυτό το θέμα έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Αλλά η επιθυμία της Ντάουνινγκ Στριτ να «καταστήσει αδύνατη τη διέλευση μικρών σκαφών στη Μάγχη» είναι μια τολμηρή φιλοδοξία – ειδικά καθώς οι αριθμοί για το αντίθετο συνεχίζουν να εκτοξεύονται.

READ  Η Τζίτζι Σον, η υποψήφια για την FCC του Μπάιντεν, αποχώρησε μετά από μια τρομακτική μάχη για λόμπι

Μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν φτάσει με μικρά σκάφη, αλλά οι δύο κυβερνήσεις λένε ότι η κοινή τους εργασία έχει σταματήσει έναν παρόμοιο αριθμό από το να ξεκινήσει το ταξίδι.

Αντί για μια σημαντική ανακάλυψη, αναμένεται μια ανακοίνωση για βαθύτερη συνεργασία για το θέμα.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γαλλία είναι πυρηνικές δυνάμεις, μέλη των συμμαχιών ασφαλείας των G7, G20 και του ΝΑΤΟ και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Brexit ήταν ένα εμπόδιο στη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια.

Είναι ένας μήνας ιδιαίτερα έντονης δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών – ο Βασιλιάς Κάρολος και η Queen Consort θα φτάσουν στη Γαλλία σε λίγες εβδομάδες.

Το επόμενο έτος σηματοδοτεί την 120η επέτειο της Entente Cordial, η οποία έδωσε τέλος στον ανταγωνισμό αιώνων μεταξύ των δύο χωρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *