Ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (AP) — Κρυπτοεπιχειρηματίας Sam Bankman-Roast καταδικάστηκε την Πέμπτη σε 25 χρόνια φυλάκιση για εξαπάτηση εκατοντάδων χιλιάδων πελατών που προέκυψαν με την κατάρρευση του FTX, κάποτε μιας από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες στον κόσμο για ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων.

Αν και περιέγραψε τον Bankman-Fried ως «πολύ έξυπνο», ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Λούις Α. Ο Κάπλαν πρόσφερε μια συγκλονιστική ανάλυση για τον Bankman-Fried και τα εγκλήματά του, πριν από την οποία καταδικάστηκε σε λιγότερο από τη μισή ποινή που ζητούσαν οι εισαγγελείς και λιγότερο από το ένα τέταρτο της ποινής σε 105 χρόνια. Παραπέμπονται από δικαστικούς λειτουργούς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όνομα του κ. Bankman-Fried είναι στη λάσπη σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή», είπε ο Kaplan για τον 32χρονο άνδρα από την Καλιφόρνια, ο οποίος εμφανίστηκε στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων πριν οι επιχειρήσεις του καταρρεύσουν και αποχωρήσουν τον Νοέμβριο του 2022. Οι πελάτες, οι επενδυτές και οι πιστωτές έχουν λιγότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία ο δικαστής τον διέταξε να χάσει.

Αυτός Καταδικάστηκε τον Νοέμβριο Απάτη και Συνωμοσία – Ένα δραματικό αποτέλεσμα από την επιτυχία που περιλαμβάνει μια διαφήμιση Super Bowl, μαρτυρία ενώπιον του Κογκρέσου και επιδοκιμασίες διασημοτήτων από αστέρια όπως ο στρατηγός Tom Brady, ο πόιντ γκαρντ του μπάσκετ Stephen Curry και ο κωμικός Larry David.

Ο Κάπλαν επέβαλε την ποινή στην ίδια δικαστική αίθουσα του Μανχάταν όπου, τέσσερις μήνες νωρίτερα, ο Bankman-Fried κατέθεσε ότι σκόπευε να φέρει επανάσταση στην αναπτυσσόμενη αγορά κρυπτονομισμάτων με τις καινοτόμες και αλτρουιστικές του ιδέες και όχι με την κλοπή.

Ο δικαστής είπε ότι ο Bankman-Fried διέπραξε επανειλημμένα ψευδή μαρτυρία στην κατάθεση του μάρτυρα με «συχνά υπεκφυγές, απατηλές ερωτήσεις».

Ο Κάπλαν είπε ότι η πρόταση αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο ότι ο Bankman-Fried «θα είναι σε θέση να κάνει κάτι πολύ κακό στο μέλλον». Και αυτό δεν είναι μικρό ρίσκο. Πρόσθεσε ότι η ποινή σχεδιάστηκε για να «τον καταστήσει ανίκανο στο βαθμό που μπορεί να το κάνει σωστά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα».

READ  FDIC: PR-23-2023 26/3/2023

Ο Κάπλαν είπε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών συμβούλεψε τον Μπάνκς να τον στείλει σε μια φυλακή μεσαίας ασφάλειας κοντά στο Σαν Φρανσίσκο γιατί η φήμη του, οι διασυνδέσεις του με τεράστια περιουσία, ο αυτισμός και η κοινωνική του αδεξιότητα θα τον έκαναν ιδιαίτερα ευάλωτο. – Εγκατάσταση ασφαλείας.

Ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Νίκολας Ρος είχε προτείνει Μια ποινή φυλάκισης Μεταξύ 40 και 50 ετών, είπε, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι «ο κατηγορούμενος δεν θα το ξανακάνει».

Οι εισαγγελείς είπαν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από το 2017 καθώς η Bankman-Fried FTX λεηλάτησε λογαριασμούς πελατών που υπόσχονταν εκατομμύρια δολάρια σε παράνομες πολιτικές δωρεές, δωροδοκίες σε Κινέζους αξιωματούχους, ριψοκίνδυνες επενδύσεις και αγορές πολυτελείας. Έχουν ένα κτήμα στην Καραϊβική και ζουν μέσα στην πολυτέλεια.

Ο Κάπλαν συμφώνησε με τους δικηγόρους την Πέμπτη ότι το Bankman-Fried δεν πρέπει να πιστωθεί επειδή ορισμένοι επενδυτές και πελάτες μπορεί να πάρουν πίσω κάποια χρήματα. Σημείωσε ότι οι πελάτες έχασαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, οι επενδυτές έχασαν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δανειστές υποχώρησαν κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς μιλούσε, η Bankman-Fried στάθηκε και ζήτησε συγγνώμη σε μια συναισθηματική δήλωση: “Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι. Και ήταν πολύ απογοητευμένοι. Λυπάμαι για αυτό. Λυπάμαι για αυτό που συνέβη σε κάθε στάδιο.”

Και πρόσθεσε: «Η ωφέλιμη ζωή μου μάλλον έχει τελειώσει. Έχει περάσει καιρός από τότε που με συλλάβουν.

Ντυμένη με χακί στολή φυλακής και δεμένη στους αστραγάλους, η Bankman-Fried εμφανίστηκε για λίγο συγκινημένη καθώς μιλούσε για περίπου 20 λεπτά, αν και εξέφρασε τη λύπη της για «πολλά λάθη», αλλά έρριψε μέρος της ευθύνης σε άλλους. Το σήμα κατατεθέν της, τα ακατάστατα και θαμνώδη μαλλιά της έχουν επιστρέψει από την κοπτική εμφάνιση που είχε στη δίκη.

Επαίνεσε μερικά από τα πρώην στελέχη και τους συνεργάτες του: «Πετάχτηκαν σε αυτό και μετά τα πέταξα όλα. Με στοιχειώνει κάθε μέρα.

READ  Η Padma Lakshmi αποχωρεί από τη θέση του «Top Chef» μετά από 17 χρόνια

Η Κάπλαν επέκρινε αργότερα τα σχόλια της Bankman-Fried, λέγοντας ότι «δεν είχε εκφράσει ποτέ μεταμέλεια για τη διάπραξη των φρικτών εγκλημάτων».

Καθώς ο ομιχλώδης πελάτης του κοίταζε, ο δικηγόρος υπεράσπισης Mark Mukasey είπε ότι ήταν λάθος να παρουσιάζεται ο απόφοιτος της Μασαχουσέτης Tech ως «αλαζονικός άπληστος απατεώνας που πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεφύγει ληστεύοντας τα χρήματα που είχε κερδίσει με κόπο». .

«Ο Σαμ δεν ήταν ένας αδίστακτος οικονομικός κατά συρροή δολοφόνος που έβγαινε κάθε πρωί για να πληγώσει τους ανθρώπους», είπε ο Μουγκέσι στα δικαστικά έγγραφα, επιμένοντας ότι οποιαδήποτε ποινή φυλάκισης είναι μονοψήφια. «Ο Sam Bankman-Fried δεν παίρνει αποφάσεις με κακία στην καρδιά του. Κάνει τα μαθηματικά στο κεφάλι του και παίρνει αποφάσεις.

Ο δικαστής επέκρινε αργότερα τους υπολογισμούς του Bankman-Fried, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν «ένας μαθηματικός σπασίκλας, που κοιτούσε τα αποτελέσματα με βάση τα μαθηματικά, την αναμενόμενη αξία».

Ανέφερε τη δοκιμαστική μαρτυρία της πρώην φίλης και συναδέλφου του Bankman-Fried, Caroline Ellison, η οποία της είπε κάποτε ότι η προθυμία του Bankman-Fried να ενστερνιστεί το ρίσκο θα έκανε τον κόσμο ευτυχισμένο εάν ένα νόμισμα εμφανιστεί στην ουρά. Καταστράφηκε – Αν έρθει στο κεφάλι, ο κόσμος θα είναι δύο φορές καλύτερος.

Ο δικαστής είπε ότι ο Bankman-Fried εφάρμοσε την ανάληψη κινδύνων στις εταιρείες του, «παίζοντας στοιχήματα στην αναμενόμενη αξία» και σταθμίζοντας τον κίνδυνο να κολλήσει με την πιθανότητα μεγάλων κερδών.

«Αυτό είναι το παιχνίδι», είπε ο Κάπλαν. «Αυτή είναι η φύση του».

Οι δικηγόροι, οι φίλοι και η οικογένεια του Bankman-Fried Υπογράμμισε την ευγένεια, είπε ότι είναι απίθανο να επαναλάβει το αδίκημα. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι επενδυτές της FTX είχαν ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τα κεφάλαιά τους – αξιώσεις που αρνήθηκαν οι πτωχευτικοί δικηγόροι, η FTX και οι πιστωτές της.

«Ο κ. Bankman-Fried συνεχίζει να ζει μια ζωή με αυταπάτες», έγραψε ο John Ray, Διευθύνων Σύμβουλος της FTX, που καθαρίζει την χρεοκοπημένη εταιρεία. «Η «επιχείρηση» που αφήνει πίσω στις 11 Νοεμβρίου 2022 δεν είναι ούτε φερέγγυα ούτε ασφαλής. “

READ  Ο Χάρι και η Μέγκαν «κοντά στην καταστροφή» σε κυνηγητό αυτοκινήτου - εκπρόσωπος

Ένας πελάτης του FTX, ο Sunil Gowri, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια της καταδίκης, είπε ότι είχε στείλει δηλώσεις επιπτώσεων στον δικαστή για λογαριασμό περισσότερων από 200 θυμάτων από το Λονδίνο.

Είπε ότι μίλησε με «θύματα σαν εμένα που είχαν καταστρέψει τα όνειρά τους» και «έζησαν τον εφιάλτη του FTX κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε βράδυ, με πολλά κλάματα, άγρυπνες νύχτες, για σχεδόν δύο χρόνια».

Οι γονείς του Bankman-Fried, και οι δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ, δεν μίλησαν καθώς έφευγαν από την αίθουσα του δικαστηρίου την Πέμπτη, αλλά αργότερα εξέδωσαν δήλωση λέγοντας: «Είμαστε συντετριμμένοι και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον γιο μας».

Ο Bankman-Fried, από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια στα χαρτιά ως συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του FTX, άλλοτε το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Το FTX επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράζουν δεκάδες εικονικά νομίσματα, από Bitcoin έως σκοτεινά, όπως το Shiba Inu Coin. Με δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα επενδυτών, ο Bankman-Fried αγόρασε τα δικαιώματα ονομασίας μιας αρένας στο Μαϊάμι, βγάζοντας μια διαφήμιση Super Bowl για να προωθήσει την επιχείρησή του.

Αλλά ακόμα Κατάρρευση τιμών κρυπτονομισμάτων Το 2022 έπληξε το FTX, οδηγώντας τελικά στην πτώση του. Η θυγατρική εταιρεία hedge fund της FTX, Alameda Research, αγόρασε δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες επενδύσεις κρυπτογράφησης που έχασαν σημαντικά ποσά αξίας το 2022. Ο Bankman-Fried προσπάθησε να κλείσει τρύπες στον ισολογισμό της Alameda με κεφάλαια πελατών FTX.

Τρία μέλη του στενού κύκλου της Bankman-Fried ομολόγησαν την ενοχή τους για σχετικά εγκλήματα και κατέθεσαν στη δίκη της.

Εκτός από τον Έλισον, δύο από τους παλιούς φίλους του Μπάνκμαν-Φριντ — ο Γκάρι Γουάνγκ και ο Νισάντ Σινγκ — κατέθεσαν ότι ένιωθαν ότι τους κατευθύνει ο Bankman-Fried να διαπράξουν απάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *