Ο Walt Nauta είναι πιστός του Τραμπ που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης αφού δούλεψε για αυτόν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (AP) — Πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ Εμφανιζόμενος στο ομοσπονδιακό δικαστήριο την Τρίτη, συμμετείχε στο τραπέζι υπεράσπισης Από κάποιον καλά εκπαιδευμένο να στέκεται στο πλευρό του: ο παρκαδόρος του έγινε φερόμενος ως συν-συνωμότης, ο Walt Nauta.

Ο Nauta, ένας βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού που έλαβε τα Diet Cokes του Τραμπ ως παρκαδόρος του στον Λευκό Οίκο προτού γίνει προσωπική βοηθός του στο Mar-a-Lago, βρίσκεται τώρα σε νομικά προβλήματα με τον πρώην πρόεδρο. Κατηγορείται ότι μετέφερε κουτιά που περιείχαν δέσμες ευαίσθητων πληροφοριών προς την κατεύθυνση του Τραμπ και στη συνέχεια είπε ψέματα στους ανακριτές σχετικά με αυτό.

Την Τρίτη, ο Nauta οδήγησε με την αυτοκινητοπομπή του πρώην προέδρου στο δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. να κατηγορηθεί για ομοσπονδιακές κατηγορίες. Στο δικαστήριο, οι δυο τους κάθισαν μαζί στο τραπέζι των κατηγορουμένων – ανάμεσά τους και ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ – που κατηγορούνται για συσσώρευση διαβαθμισμένων εγγράφων και άρνηση κυβερνητικών απαιτήσεων να τα παραδώσει, και ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος για δεκάδες κακουργήματα. Ελλείψει τοπικού δικηγόρου, ο Nauthaway δεν έκανε λόγο και αντ’ αυτού θα δικαστεί στις 27 Ιουνίου.

Μετά την εμφάνιση, ο Nauta σταμάτησε με τον Trump στο διάσημο κουβανέζικο εστιατόριο Versailles του Μαϊάμι, όπου βοήθησε τους πρόθυμους υποστηρικτές του να βγάλουν selfie με τον πρώην πρόεδρο.

Η Nauta είναι η τελευταία σε μια σειρά πιστών του Τραμπ που αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης αφού εργάστηκε για τον πρώην πρόεδρο. Ο Μάικλ Κόεν, ο επί χρόνια σκηνοθέτης και δικηγόρος του Τραμπ, πέρασε περισσότερους από 13 μήνες στη φυλακή Πλήρωσε για να αποτρέψει τις γυναίκες να βγαίνουν δημόσια για σεξουαλικές συναναστροφές με τον Τραμπ κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016. Και ο Alan Weiselberg, ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Trump Organization, είναι εκτός Τρεις μήνες στο Rikers Island μετά την παραδοχή της ενοχής για τη λήψη 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε αδήλωτες προσφορές εργασίας.

READ  Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι έτοιμο να καταργήσει τις παραιτήσεις φοιτητικών δανείων

“Η πίστη του Ντόναλντ Τραμπ είναι σαν την Πρώτη Λεωφόρο στο Μανχάταν: μονόδρομος. Η ιστορία έχει δείξει ξανά και ξανά ότι ο Ντόναλντ δεν νοιάζεται για κανέναν εκτός από τον εαυτό του”, είπε ο Κόεν, ο οποίος αργότερα στράφηκε στον Τραμπ και τελικά προσπάθησε να κερδίσει επιείκεια συνεργαζόμενος με εισαγγελείς.

Η Nauta έπαιξε βασικό ρόλο στο φερόμενο σχέδιο με τον Τραμπ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε την Παρασκευή. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο Nauta βοήθησε τον Τραμπ να ετοιμάσει τις βαλίτσες του πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο και τις μετέφερε αρκετές φορές σε διαφορετικά δωμάτια στο Mar-a-Lago ως απάντηση στα αιτήματα του Trump.

Κάποια στιγμή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Nauta ανακάλυψε ότι πολλά κουτιά στην αποθήκη είχαν πέσει και χυθεί το περιεχόμενό τους στο πάτωμα. Ο Nauda τράβηξε και μοιράστηκε φωτογραφίες της σκηνής, οι οποίες περιείχαν ένα έγγραφο με ορατή ειδοποίηση κωδικοποίησης, που περιοριζόταν στη συμμαχία πληροφοριών Five Eyes των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Nauta ήταν αρχικά κεντρικός στην έρευνα του Τραμπ, καθώς τον έψαχνε εβδομάδες πριν οι πράκτορες του FBI εκδώσουν το ένταλμα έρευνας στο ακίνητο σχετικά με τη μετακίνηση κουτιών μέσα στο Mar-a-Lago. Όπως και άλλοι μάρτυρες κοντά στον Τραμπ, οι απαντήσεις του στις αρχές επιβολής του νόμου τον έβαλαν σε νομικό κίνδυνο.

Παρόλο που οι εισαγγελείς λένε ότι η Nauta μετέφερε κουτιά με έγγραφα στο σπίτι του Τραμπ για έλεγχο από τον Τραμπ, ο Ναούτα είπε ψέματα στους πράκτορες ότι δεν ήξερε ότι συνέβαινε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Όταν οι πράκτορες ρώτησαν αν ήξερε πού ήταν κρυμμένα τα κουτιά, είπε, “Μακάρι να μπορούσα να σας πω. Δεν ξέρω. Δεν ξέρω – ειλικρινά δεν ξέρω.

Ο δικηγόρος του Nauta, Stanley Woodward, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες ή τις προσπάθειες του πελάτη του να στραφεί εναντίον του πρώην προέδρου.

READ  Η Eagles QB Jalen Hurts απέκτησε μεταπτυχιακό στην Οκλαχόμα

Η Nauta αντιμετωπίζει έξι ομοσπονδιακές κατηγορίες, όπως συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, απόκρυψη εγγράφου ή αρχείου με διαφθορά και ψευδείς δηλώσεις. Η συμπερίληψή του στο κατηγορητήριο συναντήθηκε με την αντίθεση του Τραμπ, ο οποίος επαίνεσε τη Ναούτα για το ότι «έκανε φανταστική δουλειά».

“Προσπαθούν να του καταστρέψουν τη ζωή όπως τόσοι άλλοι πιστεύοντας ότι θα μιλήσει άσχημα για τον “Τραμπ”. Είναι δυνατός, γενναίος και μεγάλος πατριώτης. Το FBI και το DOJ είναι διεφθαρμένα!” έγραψε στα social media του.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικαστής Τζόναθαν Γκούντμαν διέταξε τον Τραμπ να μην συζητήσει με μάρτυρες – συμπεριλαμβανομένου του Ναούτα – παρά μόνο μέσω των δικηγόρων του. Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς, αντιτάχθηκε στις προσπάθειες να αποκλειστεί ο Τραμπ από το να μιλήσει με μάρτυρες συνολικά, σημειώνοντας ότι πολλοί συνεχίζουν να εργάζονται για αυτόν και την εκστρατεία του.

Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τάι Κομπ, ο οποίος υπηρέτησε ως δικηγόρος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη Ρωσία και τώρα είναι επικριτής του Τραμπ, είπε ότι λυπάται τη Ναούτα, την οποία περιέγραψε ως υπάκουη εργαζόμενη. .”

«Νομίζω ότι ο Γουόλτ είναι εύκολη λεία για τον πρόεδρο επειδή είναι αφοσιωμένος πατριώτης», είπε. «Η πιο περήφανη στιγμή του ήταν να ονομάσει τον πρόεδρο πορτοφόλι και δυστυχώς ονομάστηκε πορτοφόλι από τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ο Cope θυμάται τη Nauta, που γεννήθηκε στο Γκουάμ, να σταματάει στο σπίτι της όταν δούλευε μέχρι αργά, να την ελέγχει και να της φέρνει ένα σόδα. Είπε ότι θυμάται πώς η Nauta παρατήρησε ότι μετά από δεκάδες χάμπουργκερ που δεν έτρωγε – ο Cobb δεν έτρωγε κρέας – και άρχισε να αλλάζει ήσυχα τον σολομό για μεσημεριανό γεύμα.

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά λυπηρό που οι άνθρωποι δεν μπορούν να τον πείσουν για την ψεύτικη πίστη του», είπε ο Cobb για την απόφαση της Nauta να μην συνεργαστεί με τους εισαγγελείς. “Θα έπρεπε να είναι μάρτυρας. Δεν πρέπει να είναι κατηγορούμενος. Αλλά μπορείς να βάλεις την ευκαιρία σε αυτή την ευκαιρία μόνο για τόσο καιρό πριν φτάσεις στον πυροβολισμό. Επομένως, νομίζω ότι είναι λυπηρό.

READ  Περισσότερες από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν καθώς η χιονοθύελλα πλήττει τον νότο

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζον Ντιν, ο οποίος κατέθεσε κατά του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον σε σχέση με τον Γουότεργκεϊτ και εξέτισε τέσσερις μήνες για παρακώλυση των κατηγοριών της δικαιοσύνης, είπε ότι θα συμβούλευε τη Ναούτα να στραφεί εναντίον του Τραμπ.

«Μπορεί να κάνει μια καλή συμφωνία και να βοηθήσει να την αφήσει στην άκρη για την κυβέρνηση», είπε στο CNN.

Όσο για τον Κοέν, ήταν η μαρτυρία του ενόρκου σχετικά με τις πληρωμές σιωπής που οδήγησε στις πρώτες ποινικές διώξεις εναντίον ενός πρώην προέδρου. Ο Τραμπ κατηγορήθηκε τον Μάρτιο για παραποίηση 34 επαγγελματικών αρχείων σε σχέση με πληρωμές σε γυναίκες που φέρεται να είχαν σεξουαλικές επαφές μαζί του στη Νέα Υόρκη. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

Ο Βάιζελμπεργκ, ο οποίος κατέθεσε κατά του Οργανισμού Τραμπ στη δίκη του, είπε στο βήμα των μαρτύρων ότι ούτε ο Τραμπ ούτε η οικογένειά του γνώριζαν για το φορολογικό σχέδιο. Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Τραμπ «ήξερε ακριβώς τι συνέβαινε».

Ο Κοέν είπε ότι η Ναούτα θα πρέπει να μάθει από τη δική της εμπειρία ότι η αφοσίωση στον Τραμπ δεν αξίζει τις συνέπειες.

«Προβλέπω ότι ο Γουόλτ θα υποστεί το ίδιο αποτέλεσμα με τους υπόλοιπους που ρίχτηκαν κάτω από το λεωφορείο προς όφελος του Ντόναλντ Τζέι Τραμπ», είπε ο Κοέν, προσθέτοντας: «Ένας άλλος συνεργάτης του Τραμπ, του οποίου η ζωή έχει ανατραπεί εντελώς για την άστοχη πίστη του σε έναν άνθρωπος που δεν το αξίζει».

___

Οι συγγραφείς του Associated Press Alana Durkin Richer στο Μαϊάμι και ο Eric Tucker στην Ουάσιγκτον συνέβαλαν σε αυτήν την αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *