Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

Ένα εξαιρετικά θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκε σε βοοειδή γαλακτοπαραγωγής των ΗΠΑ στο Τέξας και το Κάνσας. ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας την Δευτέρα.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται μολυσμένες αγελάδες.

Οι αγελάδες φαίνεται να έχουν μολυνθεί από άγρια ​​πτηνά και ορισμένες φάρμες έχουν αναφέρει νεκρά πτηνά, ανέφερε η υπηρεσία. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν αφού αρκετές ομοσπονδιακές και κρατικές υπηρεσίες άρχισαν να ερευνούν αναφορές για άρρωστες αγελάδες στο Τέξας, το Κάνσας και το Νέο Μεξικό.

Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως τις ηλικιωμένες αγελάδες, προκαλώντας απώλεια όρεξης, πυρετό και ξαφνική πτώση της παραγωγής γάλακτος. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το USDA, υπήρξαν ελάχιστοι ή καθόλου θάνατοι σε επηρεασμένα κοπάδια.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ιός εντοπίστηκε σε μη παστεριωμένα δείγματα γάλακτος που συλλέχθηκαν από άρρωστες αγελάδες. Οι ειδικοί είπαν ότι η παστερίωση υποτίθεται ότι αδρανοποιεί τον ιό της γρίπης και οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η παροχή γάλακτος ήταν ασφαλής.

«Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της εμπορικής προμήθειας γάλακτος ή ότι αυτή η κατάσταση ενέχει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι εξωτερικοί ειδικοί συμφώνησαν. «Έχει ανιχνευθεί μόνο στο γάλα που είναι εντελώς ανώμαλο», είπε ο Δρ Τζιμ Λόου, κτηνίατρος και ερευνητής της γρίπης στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Urbana-Champaign.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις, το γάλα περιγράφεται ως παχύρρευστο και σιροπιαστό και πετιέται. Ο οργανισμός είπε ότι απαιτεί από τα γαλακτοκομεία να εκτρέπουν ή να καταστρέφουν το γάλα από άρρωστα ζώα.

Τα κρούσματα κτηνοτροφίας ήρθαν με την πρώτη ανίχνευση στη χώρα υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών σε κατσίκες. Οι αξιωματούχοι της Μινεσότα ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα.

READ  Το γκαλά 50 εκατομμυρίων δολαρίων του Τραμπ σχεδόν διπλασιάζει τις τρεις προεδρικές προεδρικές προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων

Μέχρι στιγμής, τα δείγματα γρίπης από άρρωστες αγελάδες δεν περιέχουν γενετικές μεταλλάξεις που κάνουν γνωστό ότι ο ιός είναι πιο πιθανό να μολύνει ανθρώπους, καθιστώντας τον κίνδυνο για το ευρύ κοινό χαμηλό, ανέφερε η υπηρεσία γεωργίας.

Stacey L., ιολόγος και ειδικός στη γρίπη στο νοσοκομείο St. Jude Children's Research Hospital. είπε ο Schultz-Cherry. «Μοιάζει με ένα άλλο επεισόδιο λόγω επαφής με άρρωστα άγρια ​​πτηνά».

Ωστόσο, σημείωσε, οι αγελάδες δεν θεωρούνται ένα από τα είδη που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη γρίπη των πτηνών και τα κρούσματα αποτελούν άλλη μια ανησυχητική τροπή στην παγκόσμια επιδημία γρίπης των πτηνών που έχει αποδεκατίσει τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών τα τελευταία χρόνια.

Το ξέσπασμα προκλήθηκε από ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών γνωστό ως H5N1 που εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2020. Τα άγρια ​​πτηνά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στα εκτρεφόμενα πουλερικά και άλλα ζώα μέσω των περιττωμάτων και των στοματικών εκκρίσεών τους. Οι λοιμώξεις συχνά εκδηλώνονται την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν μετακινούνται τα αποδημητικά πτηνά.

Αν και οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι κυρίως προσαρμοσμένοι για μετάδοση μεταξύ των πτηνών, η νέα έκδοση του H5N1 έχει γίνει τόσο διαδεδομένη στα άγρια ​​πτηνά που έχει επανειλημμένα εξαπλωθεί στα θηλαστικά, ειδικά σε είδη οδοκαθαριστών όπως οι αλεπούδες, που μπορεί να τρέφονται με μολυσμένα πτηνά.

Οι λοιμώξεις από θηλαστικά παρέχουν νέες ευκαιρίες για την εξέλιξη του ιού, κάτι που είναι πάντα μια αιτία ανησυχίας, δήλωσε ο Andrew Bowman, μοριακός επιδημιολόγος και ειδικός στη γρίπη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Οι επιστήμονες ανησυχούν εδώ και καιρό ότι ένας ιός της γρίπης των πτηνών που έχει εξελιχθεί για να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά μεταξύ των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία.

READ  Το Ισραήλ πραγματοποίησε νυχτερινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας αλ Σίφα

Σε αυτό το σημείο, είπε ο Δρ Μπάουμαν, δεν είναι σαφές εάν όλες οι μολυσμένες αγελάδες παρέλαβαν τον ιό απευθείας από τα πουλιά ή αν ο ιός μεταδόθηκε από αγελάδα σε αγελάδα.

«Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να επιλυθεί σύντομα», είπε. «Αν έχουμε μετάδοση από βοοειδή σε βοοειδή, αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Αυτό σίγουρα με κάνει λίγο πιο νευρικό.

Οι πρόσθετες δοκιμές και αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. “Πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και το USDA και οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί εταίροι θα μοιραστούν πρόσθετες ενημερώσεις καθώς θα είναι διαθέσιμες πληροφορίες”, ανέφερε η υπηρεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *